hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴蕩失路50乘客嚇餐死 (續)
開啟左側

[問題] 九巴蕩失路50乘客嚇餐死 (續)

orange 發表於 2011-9-22 10:54 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2011-9-22 10:47 發表

我又客觀一點去看﹐究竟跟車的職員﹐係純粹睇位司機點去行﹐有無行錯。定係沿途不停講前面路口點行駛。

前者的﹐只是增加司機壓力﹐對會否再行錯路﹐亳無正面幫助。後者的﹐真係司機本身問題﹐能力不能勝任。 ...

跟車督察一般(因為不在場唔可以評論)一路睇住佢楂,發覺有問題就會
立即出聲,一來等個車長無咁大壓力,二來可以知道車長係邊一個地方出
問題可以及時修正

楂車要一眼關七,有時佢專注於路面或其他情況而出現分神情況,新仔經驗
不足,做漏做錯實會有.楂車講經驗,有d人講幾句睇地圖就知點行,有d需要
時間磨,如果一次行錯路無發生任何事故而要煲到咁大,莫講呢個師姐,對其他
有經驗車長亦不公平
益童學校,全民教育
doraemonpaul 發表於 2011-9-22 10:57 | 顯示全部樓層
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20110922/00176_004.html

應該要善用屯富路調頭,咁咪唔駛要駛到屯門市中心先至掉頭咁遠。

車務督察真係唔識做!

睇嚟九巴要出版「駕駛應變錦囊」俾車長先至得!
nickk 發表於 2011-9-22 10:59 | 顯示全部樓層
調去上水廠渣278K算啦,270都怕佢唔入翠麗花園....
OMG
franco26 發表於 2011-9-22 11:10 | 顯示全部樓層

我都覺得報館煲到咁大...拍埋片真係對個司機好唔公平...
 樓主| da54 發表於 2011-9-22 11:16 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2011-9-22 10:43 發表

2. 我又覺得﹐新人駕駛經驗係不足﹐但只會行車較慢﹐cut線等動作可能未必做到得心應手。行錯路係同新人舊人無關的﹐無理由開一條新線﹐公司無教過司機點去行﹐新人舊人都是一齊學習去記路線﹐明顯行錯路是同新人舊人無論。

當然,新人舊人都有機會行錯路,但係新人要熟習的事情較多,派新人去短途路線某程度可以減輕新人熟習壓力。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
GM + 1 同意派新人去短途路線某程度可以減輕新人熟 ...

查看全部評分

至於你們信不信?反正我信了
kei_hk 發表於 2011-9-22 11:28 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2011-9-22 11:16 AM 發表

當然,新人舊人都有機會行錯路,但係新人要熟習的事情較多,派新人去短途路線某程度可以減輕新人熟習壓力。

派新人行一些短線﹐絕對是好事。

可惜的..... 前面都有人講了﹐u廠真係無乜短線﹐有短線的又路面環境複雜﹐對司機要求高。

orange 發表於 2011-9-22 11:29 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2011-9-22 11:16 發表

屯門元朗廠最短途係54,但正如前文所言,睇落好易其實好難,
至於屯門公路線更加唔使諗,無番咁上下經驗去行分分鐘未到
油柑頭已經拉手掣停埋落路肩

行261已經係最低危險度路線,起碼唔使行隧道過收費亭,唔使
出市區對住d的士小巴,時間較鬆動彈性,行公路跟左線行錯極
有限(最大可能係去左落馬洲口岸,但有調頭位夠大車行),叫新人
四點幾坐工程車去上水做短途又話蝦新仔,點解要跨廠返工

所以有d野睇落簡單但內裡大量問題要考慮

評分

Fun_FC + 1 同意

查看全部評分

益童學校,全民教育
 樓主| da54 發表於 2011-9-22 11:33 | 顯示全部樓層
小弟唔熟九龍公司人事安排,但係其實係咪一定要派死 U 廠線咁 rigid?
點解唔可以行下其他廠的短途線一個月,然後再正式調返去本身屬廠?

內裡大量問題要考慮,但問題係人為制度,唔係唔可以改變,只係睇有關公司有無決心去做.....

評分

smal + 1 呢間公司嘅官僚制度,70年來都無改過....... ...

查看全部評分

至於你們信不信?反正我信了
ricky619 發表於 2011-9-22 11:49 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2011-9-22 11:33 發表
小弟唔熟九龍公司人事安排,但係其實係咪一定要派死 U 廠線咁 rigid?
點解唔可以行下其他廠的短途線一個月,然後再正式調返去本身屬廠?

派邊間廠主要係睇居住地點. 如果派新人去其他廠,
朝朝三四點搭車返工咪仲辛苦, 個個都想返工地點近屋企架啦.
另外我想話, 新車長明知自己唔識行某段路, 係咪應該
第一日收工後自己去認下路, 有乜理由第二日去到同一段路
會再錯. 這是工作責任問題, 不能推說公司訓練不夠.
kei_hk 發表於 2011-9-22 11:54 | 顯示全部樓層

原帖由 ricky619 於 2011-9-22 11:49 AM 發表

派邊間廠主要係睇居住地點. 如果派新人去其他廠,
朝朝三四點搭車返工咪仲辛苦, 個個都想返工地點近屋企架啦.
另外我想話, 新車長明知自己唔識行某段路, 係咪應該
第一日收工後自己去認下路, 有乜理由第二日去到同 ...

第一日已經行錯路而唔駛再渣車﹐公司又會唔會即時安排培訓?(包括叫他跟車認路)

無理由叫返車廠淨坐唔駛做掛

所以﹐第2日再行錯路﹐巴士公司及司機本身都是有點問題的。
反映了巴士公司培訓不足﹐令到司機未必熟路便要出街﹐又或者未有足夠考驗司機是否合適出街載客。
司機本身可能真係認路有困難﹐能力所限未能勝任﹐這一點未正式當司機﹐都未必發現的。