hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴蕩失路50乘客嚇餐死 (續)
開啟左側

[問題] 九巴蕩失路50乘客嚇餐死 (續)

orange 發表於 2011-9-22 12:02 | 顯示全部樓層

原帖由 ricky619 於 2011-9-22 11:49 發表

派邊間廠主要係睇居住地點. 如果派新人去其他廠,
朝朝三四點搭車返工咪仲辛苦, 個個都想返工地點近屋企架啦.
另外我想話, 新車長明知自己唔識行某段路, 係咪應該
第一日收工後自己去認下路, 有乜理由第二日去到同 ...

入邊間廠一來睇居住地,二來睇自己意願,但多按居住地去編,
不過唔知呢單case事主本身係住新界西定係自己揀

至於跟線,講真新仔頭一日開車要記報站轉八達通仲要俾客
問候,行錯路報埋上台(當時佢唔會知有個記者影佢,只知d
途人七咀八舌,影佢相拍佢片)當時心情其實唔好受,但事後
冷靜過來第二轉無行錯,其實又何需再跟線,始終佢只係其中
一個單行錯,而唔係全日都行錯,如果全日行錯應該早被人停牌
再入學堂受訓練
益童學校,全民教育
kei_hk 發表於 2011-9-22 12:09 | 顯示全部樓層
原帖由 orange 於 2011-9-22 12:02 PM 發表
至於跟線,講真新仔頭一日開車要記報站轉八達通仲要俾客
問候,行錯路報埋上台(當時佢唔會知有個記者影佢,只知d
途人七咀八舌,影佢相拍佢片)當時心情其實唔好受,但事後
冷靜過來第二轉無行錯,其實又何需再跟線,始終佢只係其中
一個單行錯,而唔係全日都行錯,如果全日行錯應該早被人停牌
再入學堂受訓練.

其實在 "操線" 的訓練部份﹐即係叫司機跟足訓練路線去駕駛巴士行一轉﹐每一個車站都要停站"扮上客"﹐新人舊人都要做到的﹐目的給司機熟悉相關路線。

在操線入面﹐又有沒有要司機同時按報站及八仔分段?

如果有﹐應該此方面已經有所訓練﹐唔會做成太大壓力。

KC3555 發表於 2011-9-22 12:10 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2011-9-22 10:25 發表
(因板主鎖文,在此繼續跟進進展)

今日,每分鐘賣過百份的東x日報,繼續跟進 261 女車長事件....
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20110922/00176_004.html

原來呢位女車長竟然係車務督察跟車下繼續行錯路,今次就係去 ...

心理角度黎講,我又覺得情有可願。
一個人係一個位置衰左一次,仲要俾人登埋上頭條,心理陰影一定有,
跟住有人黎Check車,即是連高層都關注事件,
心理壓力理應有增無減,到左自己犯錯的位置,陰影加上壓力,
好容易影響判斷,況且馬路情況好多時係千鈞一髮之際。
我覺得報章為免毒害人,製造多個精神病人,放過個車長,
呢D係損人不利己的事,為左拋磚引玉,點解要個女車長做代罪羔羊?
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
nickk 發表於 2011-9-22 12:20 | 顯示全部樓層

原帖由 ricky619 於 2011-9-22 11:49 發表

派邊間廠主要係睇居住地點. 如果派新人去其他廠,
朝朝三四點搭車返工咪仲辛苦, 個個都想返工地點近屋企架啦.
另外我想話, 新車長明知自己唔識行某段路, 係咪應該
第一日收工後自己去認下路, 有乜理由第二日去到同 ...

我有fd剛入職住屯門都係派荔廠,而且屯門返上水其實都唔係好遠...

P.S.有冇工程車來往屯門上水?
OMG
orange 發表於 2011-9-22 12:21 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2011-9-22 12:09 發表

其實在 "操線" 的訓練部份﹐即係叫司機跟足訓練路線去駕駛巴士行一轉﹐每一個車站都要停站"扮上客"﹐新人舊人都要做到的﹐目的給司機熟悉相關路線。

在操線入面﹐又有沒有要司機同時按報站及八仔分段?

如果有﹐應該此方面已 ...

九巴操線印象中包括停站報站轉八達通(實際要問在職車長),仲要
唔止操一轉(楂一轉坐一轉),當然操線同實際環境係兩回事,車長
當時精神狀況,心理質素,四周環境,乘客言語行為都足以左右車長
判斷,唔係單靠訓練就夠

楂車係講經驗,仲要係實戰經過,當中係包括犯錯,訓練只係減少犯錯
而唔係唔會犯錯,資深車長成日話"唔炒過車點會係車長",正如人學踏
單車一樣,都一定試過失平衡跌落地

益童學校,全民教育
teddybus 發表於 2011-9-22 14:42 | 顯示全部樓層
原帖由 nickk 於 2011-9-22 10:59 發表
調去上水廠渣278K算啦,270都怕佢唔入翠麗花園....

71B可能更好...
Neutroginger 發表於 2011-9-22 14:48 | 顯示全部樓層

1.屯門廠可以比佢行60M 麻~~
2.車長認路差, 好可能佢唔多適合呢份工, 而且事件中完全反映到佢對路線的四周環境完全陌生
福亨村路好明顯無巴士行, 都夠膽入去調頭, 真係好在今次無事
3.師傅唔多唔少都有責任, 如果操車既時候已經發現到學員對路線唔熟悉, 為何可以出街做生意?
4.工會話公司推行時薪制,攪到d 有經驗既車長流失係好荒謬! 一間公司有人退休, 就自然有新人啦
5.屯門廠係無工程車去上水廠, 一定要轉車既~
6.有版友建議呢位車長行54,76k,77k << 即係叫佢去死
7.講到尾, 呢件事唔係行錯路既問題, 而係行錯路之後既應變問題
如果佢只不過係miss 左個路口, 自己解決到就唔洗上報紙啦...

我既解決方法> 行青山公路 一直行到洪天路上返元朗公路, 咪得囉
佢依家就係亂咁調頭,做出一連串危險動作,咪比人上A1頭版囉

053h4 發表於 2011-9-22 14:55 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Hin神乂聖 發表於 2011-9-22 17:21 | 顯示全部樓層
原帖由 Neutroginger 於 2011-9-22 14:48 發表
1.屯門廠可以比佢行60M 麻~~
2.車長認路差, 好可能佢唔多適合呢份工, 而且事件中完全反映到佢對路線的四周環境完全陌生
福亨村路好明顯無巴士行, 都夠膽入去調頭, 真係好在今次無事
3.師傅唔多唔少都有責任, 如果操 ...

60M可能會不記得入荃灣條路
可能會去左美孚

71B最好
kei_hk 發表於 2011-9-22 17:23 | 顯示全部樓層

原帖由 Hin神乂聖 於 2011-9-22 05:21 PM 發表

60M可能會不記得入荃灣條路
可能會去左美孚

71B最好

請問 71B 可以吸納幾多位車長