hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴蕩失路50乘客嚇餐死 (續)
開啟左側

[問題] 九巴蕩失路50乘客嚇餐死 (續)

GM 發表於 2011-9-23 03:09 | 顯示全部樓層

原帖由 KC3555 於 2011-9-23 02:37 AM 發表

人地死因庭係要有證據先講,你有乜野證據?所以我咪話用死因庭係唔啱囉。你自己係度自打咀巴。
討論區係要負文責,唔係講得就講,無人話比法庭嚴,只係保護受害者係做人應有的責任。你自己亂扣帽子。

仲有你斷章取義情況好嚴重,
我叫人唔好討論乜野線呢樣野,你如果唔係有出錯,根本就適合。
你有出錯就話人地唔適合,咁係你地主觀感受,有無諗過當事人感受?
一份報章報導足以摧毀一個人自信,我一直都係嗰句,唔好針對人,
如果針對人唔適合駕駛邊條路線,同落井下石有乜分別?
你如果仲係理解唔到,真係返去讀多D書。

咁你淨係識講261改善空間,咁有乜改善空間?你又提唔到。
261大把好調頭位,只係佢行錯入去福亨村路,
就算係,入青磚圍一樣好調頭。

人地用「相對可能性」 你要有曬證據 根本比法庭更嚴格

唔好討論邊條邊條啱佢駕駛依個指示有問題 我點解要睇適唔適合
而且大家純粹討論路線本身是否適合  跟本不關於當事人

請你理解多次,我無講261改善空間
我是指舊巴在新人培訓/工作方面改善空間
例如:引入/改善 實地渣一次的評分制度
方便集中資源培訓資質較弱的車長

本人亦希望各位站友討論
減低事件再次發生的機會

常備TCU 出行唔洗怕
KC3555 發表於 2011-9-23 07:44 | 顯示全部樓層
原帖由 GM 於 2011-9-23 03:09 發表

人地用「相對可能性」 你要有曬證據 根本比法庭更嚴格

唔好討論邊條邊條啱佢駕駛依個指示有問題 我點解要睇適唔適合
而且大家純粹討論路線本身是否適合  跟本不關於當事人

請你理解多次,我無講261改善空間
我是指 ...

我只係想回應261訓練嗰度,
既然巴士公司上線時一早操過線,我記得正常係安排有幾日操線。
操線一直都係新司機駕駛,有職員從旁指導。睇到佢搞掂咪搞掂囉。

仲有一樣野,我點知你地點樣可以一口咬定,同埋訓練嗰邊點睇甚麼人資質較弱。
仲有單憑呢個Case點證明車長資質弱導致事件發生,只係因為佢係新?
我都話你都唔知車長當時實際情況,唔同原因都可以導致唔同結果。
大家只係先入為主睇左佢係新去斷定一件事。呢個係我一直相榷的地方。
正正係呢一樣野,人地睇咪有機會變相落井下石囉。

其餘我唔再講,因為同你每次講親,你理解硬係有D問題,倒唔知幾多次帶,認真嘥氣。

七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
053h4 發表於 2011-9-23 08:23 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kei_hk 發表於 2011-9-23 11:36 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2011-9-23 08:23 AM 發表
一件單一事件唔代表九巴有錯,而巴士行錯路間中都有,無必要就一件個別事件做制度改革

其實今次報紙係有心做野的﹐第一天行錯路﹐衰在記者手中﹐真係唔好彩﹐有位比報紙佬。

講真﹐真係不值得上a1版。但既然已上a1版﹐九巴無理由不知有車行錯路﹐不去認真跟進。

九巴自己都講﹐即是停止相關司機的駕駛。

原則上﹐係唔係再去跟進這位司機的問題?  唔熟路便應該再操線﹐加以培訓﹐在確保司機有能力才再安排司機載客

第2天再出事﹐作為市民來說﹐再上報是應該的。
明顯係九巴培訓考核出問題﹐無理由有司機連續2天都行錯路。
如果真係認真去了解司機的能力﹐無理由再給一位能力不足的司機再上場﹐不是單單派多一位職員教路。
事實証明﹐派多一位職員教路﹐都唔代表可以確保司機唔會行錯路。

第一天行錯路﹐我唔會怪司機及巴士公司。但是第2天又再行錯路﹐我便會怪司機及公司了。

GM 發表於 2011-9-23 13:55 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2011-9-23 07:44 AM 發表

我只係想回應261訓練嗰度,
既然巴士公司上線時一早操過線,我記得正常係安排有幾日操線。
操線一直都係新司機駕駛,有職員從旁指導。睇到佢搞掂咪搞掂囉。

仲有一樣野,我點知你地點樣可以一口咬定,同埋訓練嗰邊點睇甚麼人資質較弱。
仲有單憑呢個Case點證明車長資質弱導致事件發生,只係因為佢係新?
我都話你都唔知車長當時實際情況,唔同原因都可以導致唔同結果。
大家只係先入為主睇左佢係新去斷定一件事。呢個係我一直相榷的地方。
正正係呢一樣野,人地睇咪有機會變相落井下石囉。

其餘我唔再講,因為同你每次講親,你理解硬係有D問題,倒唔知幾多次帶,認真嘥氣。

我覺得你成日理解都有D問題
有時人地連答案都講埋你先走去問問題

你的問題:
原帖由 KC3555 於 2011-9-23 07:44 AM 發表
仲有一樣野,我點知你地點樣可以一口咬定,同埋訓練嗰邊點睇甚麼人資質較弱
仲有單憑呢個Case點證明車長資質弱導致事件發生,只係因為佢係新? ...

本人的答案:
原帖由 GM 於 2011-9-23 03:09 AM 發表
我是指舊巴在新人培訓/工作方面改善空間
例如:引入/改善 實地渣一次的評分制度
方便集中資源培訓資質較弱的車長 ...

我想唔倒帶都難

評分制度就係建立客觀的標準幫助分辨資質較弱的車長

常備TCU 出行唔洗怕
EH2674 發表於 2011-9-23 22:07 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2011-9-23 11:36 發表

其實今次報紙係有心做野的﹐第一天行錯路﹐衰在記者手中﹐真係唔好彩﹐有位比報紙佬。

講真﹐真係不值得上a1版。但既然已上a1版﹐九巴無理由不知有車行錯路﹐不去認真跟進。

九巴自己都講﹐即是停止相關司機的駕駛。

原則上﹐係 ...

講真,第一日行錯路上埋A1,第二日又比個記者咁玩法,壓力真係好大,今次我係車上客既話會原諒個司機,仲要慶幸個師姐無比個記者嚇到炒車
強人所難,不可一不可再
DGCNYO 發表於 2011-9-24 00:10 | 顯示全部樓層

原帖由 KG1428 於 2011-9-23 00:44 發表

成日講261是新人位
我又覺得61X都是一個比女車長最後機會。
61X比261更又易渣,較為少客。

屯門區,由西鐵站至屯門市中心間,只需跟66M行法就得。
屯門市中心到上公路,又有一大堆路線,如60M,60X,62X,961陪住,不識渣就跟佢地 ...

老友,龍翔道都操新人,個新人一定得罪人.....
DGCNYO 發表於 2011-9-24 00:19 | 顯示全部樓層
其實咁睇,1日就話姐,第2日仲黎就認真大問題......世上有個東西叫不合適的工作,我會懷疑師姐你會唔會有不合適呢

因為開車需要很多判段....

261好認真講,轉彎位真係好好認,屯門6 7個十字口彎,我諗比一D舊區線仲好認囉.....

3bx 發表於 2011-9-24 00:23 | 顯示全部樓層
原帖由 EH2674 於 2011-9-23 22:07 發表

講真,第一日行錯路上埋A1,第二日又比個記者咁玩法,壓力真係好大,今次我係車上客既話會原諒個司機,仲要慶幸個師姐無比個記者嚇到炒車

返工有壓力係正常,巴士司機載住大批乘客,如果被記者影相就嚇到行錯路
或炒車,咁佢要想下適唔適合做這份工。

Hin神乂聖 發表於 2011-9-24 00:23 | 顯示全部樓層

原帖由 DGCNYO 於 2011-9-24 00:19 發表
其實咁睇,1日就話姐,第2日仲黎就認真大問題......世上有個東西叫不合適的工作,我會懷疑師姐你會唔會有不合適呢

因為開車需要很多判段....

261好認真講,轉彎位真係好好認,屯門6 7個十字口彎,我諗比一D舊區線仲好認囉.... ...

去荔廠渣好易好多,例如6F,38A,好易

第2日一開工即揸,可能忘記怎樣行