hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) A29開辦後,東九龍機場線討論
開啟左側

A29開辦後,東九龍機場線討論

FD5410 發表於 2011-10-1 14:51 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2011-10-1 12:51 發表
話時話,有冇人可以分享下E22/E22P呢幾日的客量變化?E22早繁係咪班班頂閘,有冇人上唔到車?

最好的解決方法,當然係E22逆走,A29入將南,不過
如果繼續為左appease將南班大帝,E22A一定要行隧道,無得逆走的話,
唯有考慮咁做:
- E22A ...

就咁睇,方案一似乎好少少
將軍澳山上坐 E22B 點都比 E22A 順路
東九山上坐 E22B 又唔使再跟 E22 兜...
雖然藍田都要坐 E22 兜,但起碼繁時有條 E22P...
方案二 E22 要咁大減班
同行將隧既 E22A 做聯合班次真係未必 work
到時非繁觀塘道客真係節哀順變
FD8977@102 發表於 2011-10-1 16:53 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2011-10-1 11:52 發表
舊文鎖左,開過篇新文繼續

經過E22系一系列重組及A29開線後,
雖然表面上好似比以前服務好左,但係仲有好幾個問題需要解決
1.康盛同翠林搭E22A,响將軍澳兜足半粒鐘結果回到原地(將軍澳隧道口)
2.油塘/秀茂坪/四順/彩雲 ...

以前40同E22係同價$5.2
見車就上
自從加價
改搭E22/E22P
自從E22P唔去麗港城
要逼住搭E22
番屋企唔係好方便
HR2174 發表於 2011-10-1 19:46 | 顯示全部樓層
原帖由 FD8977@102 於 2011-10-1 16:53 發表

見車就上
自從加價
改搭E22/E22P
自從E22P唔去麗港城
要逼住搭E22
番屋企唔係好方便
好明顯你唔係 E22P 主要 serve 既客
改路線去服務其他人
情有可原者

而且本身已經有 E22
唔要求得咁多架啦
JX9097 發表於 2011-10-1 20:23 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2011-10-1 12:51 發表
話時話,有冇人可以分享下E22/E22P呢幾日的客量變化?E22早繁係咪班班頂閘,有冇人上唔到車?

最好的解決方法,當然係E22逆走,A29入將南,不過
如果繼續為左appease將南班大帝,E22A一定要行隧道,無得逆走的話,
唯有考慮咁做:
- E22A ...

A29經唐俊街走,吸埋尚德
總好過咁樣行啩
dippy 發表於 2011-10-1 21:07 | 顯示全部樓層
個人認為經唐俊街已經服務到將軍澳站一帶
 樓主| gn3509 發表於 2011-10-2 02:20 | 顯示全部樓層
原帖由 FD8977@102 於 2011-10-1 16:53 發表

見車就上
自從加價
改搭E22/E22P
自從E22P唔去麗港城
要逼住搭E22
番屋企唔係好方便
E22P一日得四班車回程,分段客有幾可特登去搭?
今期流行:690是原罪
ASV50 發表於 2011-10-2 06:31 | 顯示全部樓層

原帖由 ricky619 於 2011-10-1 13:03 發表
我覺得秀茂坪/順利/彩雲有冇全日去機場根本不重要,
有都想有去沙田/大埔/荃灣先啦....
原本E22B已經少客, 全日肯定慘不忍睹.

我覺得反而係得幾班車先少客
平時可能根本唔知有架車既存在,到繁忙時間先開又有幾多人搭
第一時間都唔係考慮E22B先

正如E22P係油塘/藍田山果D位一樣唔係好多人
即係大部份係返工客而少街客
FD5410 發表於 2011-10-2 11:56 | 顯示全部樓層
原帖由 ASV50 於 2011-10-2 06:31 發表

我覺得反而係得幾班車先少客
平時可能根本唔知有架車既存在,到繁忙時間先開又有幾多人搭
第一時間都唔係考慮E22B先

正如E22P係油塘/藍田山果D位一樣唔係好多人
即係大部份係返工客而少街客 ...

根本如果東九山上真係無客既,
城巴會唔會咁死蠢用一條總共10班既 E22P 去代條得4班既 E22B ?
DIH 發表於 2011-10-2 12:16 | 顯示全部樓層
成七百個回應的討論,好似無論怎樣調都有人不滿,
我自己諗,不如就唔好理會得罪邊個,而以巴士公司有效運用資源的角度去諗重組。

妙想天開:以九巴思維去規劃將軍澳及東九龍往大嶼山路線。

首先係要由服務對象及潛在競爭入手,為各路線定位。
今次重組搞到古古怪怪,部分原因是城巴在定位上失了分寸。

E22:藍田觀塘黃大仙樂富 往 東涌後勤機場 MTR轉車麻煩又迫人,本線不妨多兜。
E22A:將軍澳平民區 往 東涌後勤機場 盡量照顧沒有MTR地區,分佈較散,聚沙成塔。

A22:觀塘九龍城 往 機場 MTR難以競爭
A29:將軍澳中產區及黃大仙 往 機場 MTR難以競爭

E22P:為需求大的地區提供後勤上下班服務。
由於服務時間短、知名度低,其角色應為分擔吃重線做熟客,不適宜用作開闢新客源。

改動如下:
這個改動唔關將軍澳事,但我都想講埋。
將E22往機場方向繞經四美街巴士總站,E23取消繞經。
E22行車里數增加約750米,E23行車里數減少約1050米,采頤花園可有較快往大嶼山服務。
回程E22改經蒲崗村道、彩虹道、彩虹邨通道。往星河明居、悅庭軒、龍蟠苑,可於彩虹道下車步行。
利益申報:我由荷里活廣場分站或彩虹道分站行返屋企都差唔多,
如搭70X/42C/268C/269C這類,有條線搭已經偷笑,根本唔到我不滿。

E22A由調景嶺鐵路站開出,經尚德、寶邑路、坑口、欣景路、寶豐路、寶康路、
寶琳北路、寶琳路、秀茂坪道、順利邨道、新清落龍翔道。
行車里數比現時定線減少3公里,唔知可唔可以抽到一架車畀A29。

A22經油塘延長至廣田,國泰城特別車亦相應改由廣田開出。

A29由現時定線,加兜將南圈,行車里數增加約4公里。
將南有一條始發、較平、較慢的E線,同一條尾站、較貴、勁快的A線,滿意未?
寶琳有一條路經、較平、較慢的E線,同一條始發、較貴、唔慢的A線,滿意未?

E22P回復改道前原狀,此線定位應為輔助旺場的E22。
須知道東九龍原本只被分配A/E各一條(A22/E23),結果首先要調E22提供較快服務,
之後整條E22P,現在E22班次和一般九巴新市鎮路線無異,客量甚高,
E22P應該係輔助E22而唔係得箇幾班車走上山。

純粹抒發己見,希望將軍澳人唔好打死我。

~誰@359~ 發表於 2011-10-2 12:25 | 顯示全部樓層

好老實,如果A29入到將南
咁其實E22A逆走個問題就只係剩返
1. 點樣減輕A29寶林坑口客既影響
2. 點樣減輕坑口將南去東涌後勤,o係個別班次既幾十個客

暫時個主流意見都係覺得「縮A22,A29加班」係可以引到寶林坑口客放條A29入將南同停觀塘
而同一時間,我自己會諗,畀A29轉返E22 E22A,就可以解決到E22A逆走,車程延長既問題
但,問心果句,其實A29值唔值得加到20分鐘一班咁密車呢?

而且,要班將南客轉車真係會唔肯過你
既然係咁,若果咁改又得唔得:

A22:縮短去九龍城 / 彩虹 / 牛頭角,調整班次至20分鐘一班,減兩至三架車
我會prefer九龍城或者牛頭角,因為出入彩虹總站都要比而家A22行多唔少路,變左唔會慳到乜野車
A29:來回程入將南,停觀塘,30分鐘一班
預計入機場車程會多10分鐘,返將軍澳多5分鐘,total用六架車
同時加設「寶林<->黃大仙」雙向分段收費,同埋A29<->E22、E22A轉乘,總車資$24
E22:可以睇情況,減一架車
E22A:將南開,逆走上山,30分鐘一班,八架車
E22C:坑口開,簡單D講係A29既「入東涌後勤」版本,但同時不入T1 T2,上晝下晝各兩班
E22P:落返觀塘道

E22C存在目的主要係做後勤返工放工既時段,等呢班客唔洗用A29<->E22、E22A
而同時亦唔洗同A29加班,令A29進一步載空氣
字大只顯得人自大