hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) A29開辦後,東九龍機場線討論
開啟左側

A29開辦後,東九龍機場線討論

~誰@359~ 發表於 2011-10-2 12:31 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2011-10-2 12:16 發表
E22A由調景嶺鐵路站開出,經尚德、寶邑路、坑口、欣景路、寶豐路、寶康路、
寶琳北路、寶琳路、秀茂坪道、順利邨道、新清落龍翔道。
行車里數比現時定線減少3公里,唔知可唔可以抽到一架車畀A29。
o係italk,一篇文可以谷到成七百篇回文都未因為罵戰等原因而鎖,真係好罕見

而家E22A寫就寫八架車 30分鐘一班,CUT一架車即係七架車,一轉210分鐘,一單105分鐘
用E22B一單寫82分鐘推算,兜晒成個後勤要用多5至8分鐘,寶林至將南一段用15分鐘
加埋岩岩好105分鐘,但變相條線就不留任何過鐘既空間

我會咁諗…既然觀塘半山會變成有全日E線
可以用「山上居民唔需要落山轉E22」為名,同E22打劫一架車走
字大只顯得人自大
S3BL100 發表於 2011-10-2 12:42 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2011-10-2 12:31 發表

而家E22A寫就寫八架車 30分鐘一班,CUT一架車即係七架車,一轉210分鐘,一單105分鐘
用E22B一單寫82分鐘推算,兜晒成個後勤要用多5至8分鐘,寶林至將南一段用15分鐘
加埋岩岩好105分鐘,但變相條線就不留任何過鐘既空間

我會咁諗…既然觀塘半山會變成有全日E線
可以用「山上居民唔需要落山轉E22」為名,同E22打劫一架車走

E22A逆走的話,都係要用返8架車……

至於E22,問題在於條線本身有唔少時段個班次幾靚,15分鐘一班,
如果因為「山上居民唔需要落山轉E22」,打劫一架車走,反而好難再做到咁靚的班次,
我寧願減到20分鐘一班。老實講,作為觀塘山下居民,我唔介意E22非繁減到20。

根據E22而家個時間表,我估非繁一轉係俾225分鐘,派15架車(請問各位車務高手,唔知我的推算有冇錯?),
如果減到20分鐘一班,可以係一轉220分,派11架車,拉落油塘就派12架車,一轉240分。
either way都可以減到幾架車,俾A29加班又得,又或者
好似我之前所講,E22B同E22A全日都得……
fb.com/scientisthk2usa/
~誰@359~ 發表於 2011-10-2 12:45 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2011-10-2 12:42 發表

E22A逆走的話,都係要用返8架車……

至於E22,問題在於條線本身有唔少時段個班次幾靚,15分鐘一班,
如果因為「山上居民唔需要落山轉E22」,打劫一架車走,反而好難再做到咁靚的班次,
我寧願減到20分鐘一班。老實講,作為觀塘山 ...
開左A29之後就注定將軍澳唔會同時間有兩條全日E線嫁啦…
冇理由一個區入面有一條A線兩條E線咁霸氣囉…
同埋,拉E22落油塘真係一個好選擇?
拉左落去,條線一單會仲耐過而家既E22A,過100分鐘嫁喎…

字大只顯得人自大
S3BL100 發表於 2011-10-2 12:54 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2011-10-2 12:25 發表

A22:縮短去九龍城 / 彩虹 / 牛頭角,調整班次至20分鐘一班,減兩至三架車
我會prefer九龍城或者牛頭角,因為出入彩虹總站都要比而家A22行多唔少路,變左唔會慳到乜野車
A29:來回程入將南,停觀塘,30分鐘一班
預計入機場車程會多10分鐘,返將軍澳多5分鐘,total用六架車
同時加設「寶林<->黃大仙」雙向分段收費,同埋A29<->E22、E22A轉乘,總車資$24

A22縮去九龍城就無乜可能,因為有富豪東方酒店;
彩虹就效益唔大,但係黃大仙總站都可以考慮,
再唔係可以睇下坪石總站可唔可以同111 share條坑,反正
唔係密車,而且111對面總站都有孖坑。

但係如果A22唔再行觀塘道,A29唔加班應該該無乜可能,
否則觀塘道A車會大幅由15分減至30分一班,觀塘道唔會再有人刻意等A車。
再者A22減幾架車但係唔加返落A29,城巴整體收入即係少左。佢開得A29擺明都係借機搶錢,
你估佢可唔可能咁好死減A線車加落E線度?
S3BL100 發表於 2011-10-2 12:59 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2011-10-2 12:45 發表
開左A29之後就注定將軍澳唔會同時間有兩條全日E線嫁啦…
冇理由一個區入面有一條A線兩條E線咁霸氣囉…
同埋,拉E22落油塘真係一個好選擇?
拉左落去,條線一單會仲耐過而家既E22A,過100分鐘嫁喎… ...

兩條E線又唔係咩霸氣,反正我個方案一的E22A同E22B除左寶林總站外無重疊,
不過我的確有少少擔心,分別派7架同6架車,會唔會唔夠時間行,
最終結果可能要互跳飛機,及/或唔去博覽館。

呢樣野我都知……如果想油塘唔使左兜右兜,就學上面我個方案二,
E22A同E22各開30分一班,做觀塘道沿線15分鐘一班聯合班次,
而E22B就做油塘 - 碧雲道 - 秀茂坪 - 四順,入埋樂富,彩虹至樂富同E22一齊做15分鐘一班聯合班次。

到時E22同E22B行車時間應該差唔多,代價係E22A無得逆走,康盛翠林都係慢;
所以我先同時建議E22A放棄寶邑路,將南只係做唐明街同調景嶺,
寶邑路就交俾A29,A29加至20分鐘一班,由A22抽車,
反正寶邑路兩邊既人都俾得起,入隧道快過E22A,
唔鍾意可以行去唐明街/富康花園搭平車。

in any case E22A將南都唔應該再咁兜。

~誰@359~ 發表於 2011-10-2 13:00 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2011-10-2 12:54 發表

A22縮去九龍城就無乜可能,因為有富豪東方酒店;
彩虹就效益唔大,但係黃大仙總站都可以考慮,
再唔係可以睇下坪石總站可唔可以同111 share條坑,反正
唔係密車,而且111對面總站都有孖坑。

但係如果A22唔再行觀塘道,A29唔加班 ...
A22縮去九龍城的話,我係expect個總站放o係富豪東方隔離果個巴士站果度

A22變A29,15變30分鐘,都唔可以話冇吸引力
因為A29本身已經比E22同E22A快20分鐘或以上
而且A29贏在可以上網睇到站時間,即係話根本唔需要「等」A29…

同時,如果你再睇多次我個plan
A22 CUT兩架車,E22 CUT多一架,A29加一架,剩返果兩架係去左E22C
但E22C只係好似E22B咁開車法
要留意,而家開左A29,係比未開A29果陣,非繁時用多左兩架車
變左我果個諗法,係變相幫城記o係非繁出少兩架車…
老實,搶錢還搶錢,有幾多客真係畀佢搶到錢先,搶泥都唔夠用泥燒油…
字大只顯得人自大
~誰@359~ 發表於 2011-10-2 13:01 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2011-10-2 12:59 發表

呢樣野我都知……如果想油塘唔使左兜右兜,就學上面我個方案二,
E22A同E22各開30分一班,做觀塘道沿線15分鐘一班聯合班次,
而E22B就做油塘 - 碧雲道 - 秀茂坪 - 四順,入埋樂富,彩虹至樂富同E22一齊做15分鐘一班聯合班次。
...
搞咁多野,又要整D「唔知聯唔聯合到既班次」
咁不如屈將南機算數
唔好忘記,將軍澳隧道朝早既情況,絕對足夠毀左觀塘道個「聯合」班次
想避左隧道塞車,唯一方法係行山路出,即係逆走
字大只顯得人自大
S3BL100 發表於 2011-10-2 13:05 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2011-10-2 13:00 發表
A22縮去九龍城的話,我係expect個總站放o係富豪東方隔離果個巴士站果度

即係邊度?
YC 發表於 2011-10-2 13:09 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2011-10-2 12:16 發表
成七百個回應的討論,好似無論怎樣調都有人不滿,
我自己諗,不如就唔好理會得罪邊個,而以巴士公司有效運用資源的角度去諗重組。

妙想天開:以九巴思維去規劃將軍澳及東九龍往大嶼山路線。

首先係要由服務對象及潛在競爭入 ...
如果以有效運用資源的角度看,個人認為A29無需要開辦,意見如下:

E22A調景嶺站開出,停尚德邨、將軍澳廣場、南豐廣場、厚德邨及頌明苑五站後駛入將隧,往機場方向在觀塘道加停三個站(站點盡量接近地鐵站);開辦E22B由寶琳站開出,經佳景路、寶林北路、寶林路、秀茂坪道、順利邨道、新清水灣道、清水灣道、龍翔道,返回原有路線;E22可以的話經連德道、碧雲道及高超道延長至油塘。

以上建議,一、令大多沒有全日巴士線往來機場的地區受惠,二、由於部份乘客可改乘E22A或E22B而不用一定要乘坐E22,E22可抽調部分車輛往E22A和E22B,三、上述E22A的改動不致令將軍澳南乘客的乘車時間延長得太厲害(之前有人建議E22A由調景嶺站開出經整個將軍澳再經觀塘半山對將軍澳南的乘客而言行車時間太長)。

P.S.看見各位大發一己意見,我才來湊熱鬧而已,希望不會令各位不快。
S3BL100 發表於 2011-10-2 13:10 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2011-10-2 13:01 發表
搞咁多野,又要整D「唔知聯唔聯合到既班次」
咁不如屈將南機算數
唔好忘記,將軍澳隧道朝早既情況,絕對足夠毀左觀塘道個「聯合」班次
想避左隧道塞車,唯一方法係行山路出,即係逆走 ...

呢樣野你估我唔知咩?

總之真係兩難,想保證將南過到,又想油塘唔會太慢的話,
就唯有玩呢d上繁機場方向根本好難聯合到既聯合班次,
代價就係康盛翠林都係太慢,而且觀塘道班次穩定性一定打折。

最好始終都係E22A逆走,唔使E22/E22A二拆三,問題係過唔過到……