hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 在科學園的電動巴士
開啟左側

在科學園的電動巴士

orange 發表於 2011-10-25 11:45 | 顯示全部樓層

原帖由 B12 於 2011-10-25 11:36 發表
唔理部車樣唔樣衰, 大陸車不嬲質量欠佳,我就唔信佢可以捱得耐。炎熱潮濕已經玩死佢,除非計過度過,如果唔係電子野都係唔太適合香港。以前d車邊似依家果d三日唔埋兩日死火,不過時勢所趨,要進步都無可厚非

講真,成個大陸乜都 ...

而家深圳行緊,氣候同香港相若,平均一日叉1-2次電,
都叫so far so good,(起碼好過同市另一公司),始終
比亞迪有外國資金,可以sell去外國,就算質量再差都
唔好未行先判死刑

回番正題,科學園個電動車展係做到今日下午2點,之後
轉到機場博覽館做國際環保展,星期三至五只供業內團體
參觀,星期六係公眾開放日,架比亞迪會做東涌--博覽館
穿梭巴士(X1深圳巴士版?!),時間表可以去TDC網頁搵

益童學校,全民教育
kei_hk 發表於 2011-10-25 11:52 | 顯示全部樓層
原帖由 Alx3000 於 2011-10-25 11:08 AM 發表

你呢個計法係咪有d問題?
極速同行幾多路有咩關係?
同埋一架巴士有幾可完全行盡80km/h?
直接用可行公里數250km去衡量架車行到幾多已經夠啦
即係例如九巴6號8.3km一單程, 俾到佢9km一單
叉一次電已經行到27.77777個 ...

我不否定大家的部車可行的距離計法﹐那一個是正確﹐這是我一眼看下去最直接的想法。

又用另一個例子去看 :

如果我用另一條巴士線﹐68m, 行車里數為18.3km﹐ 行車時間為35分鐘。(九巴網頁資料)

這條路線以高速公路為主﹐除了2邊總站到公路的一小段外﹐全是高速公路。

以我的計法﹐只是行到6個單程。(250km 除 80km/h = 可行3小時全高速﹐每程半小時計算)
以你的計法﹐行到13.6個單程。 (250km 除 18.3km = 13.6程)

或者可以講﹐不同路線(行駛不同情況的道路)﹐市區線及跨區長途線﹐用電量應該有不同﹐真係要去到實際應用﹐才可得知成效如何。

Alx3000 發表於 2011-10-25 11:59 | 顯示全部樓層

回復 12# 的帖子

我諗你應該重返小學數學課學習下長度, 時速的概念...
edhong 發表於 2011-10-25 12:02 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
kei_hk 發表於 2011-10-25 12:11 | 顯示全部樓層
原帖由 Alx3000 於 2011-10-25 11:59 AM 發表
我諗你應該重返小學數學課學習下長度, 時速的概念...

每小時行80km﹐3小時便會行了240km﹐這條數沒有問題。

如果一條巴士線不停行高速公路﹐車速又達到80km/h﹐又係唔係3小時便行了240km?

如果這樣去看﹐部車充電一次可行約250km﹐的確有機會3小時便會接近用完電池。

所以行市區路及高速公路﹐可行走的時間(多少個車程)﹐計法應該有不同的評估方法。

Alx3000 發表於 2011-10-25 12:20 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2011-10-25 12:11 發表

每小時行80km﹐3小時便會行了240km﹐這條數沒有問題。

如果一條巴士線不停行高速公路﹐車速又達到80km/h﹐又係唔係3小時便行了240km?

如果這樣去看﹐部車充電一次可行約250km﹐的確有機會3小時便會接近用完電池。

所以行市 ...

你可唔可以係香港搵到一條巴士路線一起步就80km/h到尾?
唔駛停站? 唔駛停燈?

人地架車話行到250km per charge, 咁你咪就咁除開一個車程公里數, 咪知架車行到幾多車程lor
駛乜拉埋時速黎計?

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
edhong + 1 沒錯

查看全部評分

B12 發表於 2011-10-25 12:30 | 顯示全部樓層

原帖由 edhong 於 2011-10-25 12:02 發表

呀師兄, 你幾耐未坐過巴士 ? 家下你最like既英國貨裡面已經幾部電腦喇
大陸車質量欠佳就唔會越黎越多大陸車喇

所以我咪指出左新車都唔衿捱囉,我日日坐"Benz" (咁你話我幾耐無搭過巴士呢 -.-) 返學,堆CNG一熱就死晒火,d 電腦最叻係鎖死部車。
歐洲車已經係咁,呢類電動大陸車其實有d 未學行先學走,個技術都未成熟,連最基本底盤防腐同強化都未做好,邊到會造到好車?
大陸車多係因為平,請比較大陸既七年車同歐洲既七年車,我諗唔使我講咁多。

cy35 發表於 2011-10-25 14:09 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2011-10-25 11:52 發表

我不否定大家的部車可行的距離計法﹐那一個是正確﹐這是我一眼看下去最直接的想法。

又用另一個例子去看 :

如果我用另一條巴士線﹐68m, 行車里數為18.3km﹐ 行車時間為35分鐘。(九巴網頁資料)

這條路線以高速公路為主﹐ ...

係囉,邊有得咁樣計

因為電動摩打高速同低速情況用電量都已經相差好遠

見到就咁除開計真係笑左
on11358 發表於 2011-10-25 14:23 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2011-10-25 12:11 發表

所以行市 ...

部車行緊80KM/hr係唔係代表架車不停用緊電?
250KM只係一個好籠統數字,廠方以邊種行駛方法去達到呢個數字根本唔知,
所以無論如何基於呢個數字去計算車速/行車距離都係唔太精準。

Alx3000 發表於 2011-10-25 14:59 | 顯示全部樓層

原帖由 on11358 於 2011-10-25 14:23 發表

部車行緊80KM/hr係唔係代表架車不停用緊電?
250KM只係一個好籠統數字,廠方以邊種行駛方法去達到呢個數字根本唔知,
所以無論如何基於呢個數字去計算車速/行車距離都係唔太精準。 ...

冇錯, 叉一次行250公里係點樣做到,除廠方外根本冇人知
分分鐘行晒公路唔駛起步停車仲慳電
唔同載重, 冷氣開幾大又係影響用電量
實際運作先可以反映架車ge效率

kei_hk個計法根本就錯誤
用番佢68m 個例子
68m行車時間35分, 里程18.3km, 咁平均時速即係31.39 km/h
但佢就咁用80km/h 黎除, 梗係行得3單程

如果用已知的數字, 最簡單就當然係用叉一次行250公里除以里程,
雖然都係估算, 因為仲有好多variable
但點都唔會用個極速黎計番可以行幾多, 除非架68m一開車就80km/h, 上落客都係80km/h..