hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 [續舊文] 新買既打印機安裝唔到個driver
開啟左側

[續舊文] 新買既打印機安裝唔到個driver

HY1677 發表於 2011-10-26 06:11 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我之前已經講過部電腦係豐澤買,係原裝正貨,WINDOWS 7更加係內置左係電腦,唔洗入碟裝
但我發現左呢樣野,會唔會導致左我部電腦無左打印野既功能?

無理由要我另外比錢再買過WINDOWS 7架.....

* 舊文
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=646370&extra=page%3D1
2500 發表於 2011-10-26 08:10 | 顯示全部樓層
人地吾係正貨野都有方法過到
加上你用緊原裝正貨
上網做認證吧!!
你部機開始倒數緊
30天後吾好部電腦無左打印野既功能
可能連windows都入吾到(認證完先比你開windows)
kei_hk 發表於 2011-10-26 11:52 | 顯示全部樓層
按理﹐廠機是不需要做windows 驗證啟用的。

即使重裝﹐由於廠機所用的oem 版是靠認底版的chip的﹐所以都不會出現驗證的。

因此﹐你部機出現要再驗證windows﹐實在是奇怪。

樓主| HY1677 發表於 2011-10-26 13:51 | 顯示全部樓層

原帖由 2500 於 2011-10-26 08:10 發表
人地吾係正貨野都有方法過到
加上你用緊原裝正貨
上網做認證吧!!
你部機開始倒數緊
30天後吾好部電腦無左打印野既功能
可能連windows都入吾到(認證完先比你開windows) ...

但我一chick佢線上解決
就要我買windows 7....
明明我買機個陣已經內置左windows 7,無理由要再比錢買
kei_hk 發表於 2011-10-26 15:50 | 顯示全部樓層
原帖由 HY1677 於 2011-10-26 01:51 PM 發表

明明我買機個陣已經內置左windows 7,無理由要再比錢買

之前你個windows 有無出過事?
例如中virus﹐有亂裝program﹐windows 曾經炒粉做recover﹐有沒有更換過硬件。

按理﹐是不會無情情windows 驗證出問題的。

2500 發表於 2011-10-26 18:25 | 顯示全部樓層
原帖由 HY1677 於 26/10/2011 13:51 發表

打電話去M$做驗證(最有效)
再得就試下用D不合法既方法(也可以做windows update)
最壞打算係重裝個WINDOWS
kei_hk 發表於 2011-10-26 21:33 | 顯示全部樓層

原帖由 2500 於 2011-10-26 06:25 PM 發表

打電話去M$做驗證(最有效)
再得就試下用D不合法既方法(也可以做windows update)
最壞打算係重裝個WINDOWS

唔好用不合法方法﹐因為有機會你都係用得一時﹐用唔到一世。如果是經第3者軟件﹐更有可能中毒中SPY。

所以﹐M$ 幫不到你的﹐便RECOVER部電腦﹐即係用HP 提供的方法去做RECOVER﹐回覆你出廠的時間。

根據樓主的前文﹐我極有理由相信樓主的Windows 已經抄粉﹐其他的問題會慢慢浮現。

樓主| HY1677 發表於 2011-10-27 11:07 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2011-10-26 15:50 發表
之前你個windows 有無出過事?
例如中virus﹐有亂裝program﹐windows 曾經炒粉做recover﹐有沒有更換過硬件。
按理﹐是不會無情情windows 驗證出問題的。

無呢D事發生
我無記錯既,買機返黎第一日用好似已經有呢D信息彈出黎
hkaiw 發表於 2011-10-27 13:26 | 顯示全部樓層
原帖由 HY1677 於 2011-10-27 11:07 發表
無呢D事發生

如果於第一天已經指驗證失敗,為何當時不致電給豐澤呢?現在只能做的是盡快備份硬碟內的檔案,然後用原廠的還原程式重新安裝一次;假如仍然無法解決的話,只好拿去HP的維修部了:
http://www8.hp.com/hk/zh/support ... ervice-centers.html

喵...
kei_hk 發表於 2011-10-27 14:09 | 顯示全部樓層

原帖由 HY1677 於 2011-10-27 11:07 AM 發表

無呢D事發生

如果第一天已經有windows 驗證問題﹐老實講﹐真係唔應該用。

應該找hp去跟進﹐因為windows 驗證出問題﹐有如你用緊老番。而你買機是包windows﹐hp 便有責任去跟進windows 驗證問題。

現在你要做的﹐便是backup 你的data﹐再做recover一次﹐令到部機如同出廠的狀況。
如果驗證是有問題﹐找hp 跟進﹐即使保養過期﹐hp 也有責任協助你處理windows 驗證問題。同一時間可找m$ 去幫助﹐需要case 上的windows key 備用。

一日未處理windows 驗證問題﹐其他野唔好攪。

如windows 驗證無問題﹐先裝printer。如果安裝有問題的﹐找canon協助。

最後無問題的﹐才裝你需要的software。每裝完一個software﹐都留意windows 有沒有異常﹐別心急一次過裝晒所有software。

to: hkaiw
在 day 1 已出問題﹐找凶宅都好大機會踢番去hp攪﹐除非真係連機都開唔到。