hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 海上交通及船隻(C3) 噴射推進器(WaterJet)/車葉討論
開啟左側

噴射推進器(WaterJet)/車葉討論

cchpwss2000 發表於 2011-10-30 21:25 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

近日對噴射推進器(WaterJet)/車葉討論反應熱烈,現開新文討論。
1. 想問珀記/愉記坡柴與甜橙坡柴航行中的舒適度有何方別?
2. 如果用珀記/愉記坡柴行澳門線需不耍1.5-2小時?
3. 飛貓又拋又慢是乎設計問題?
4. 信德唔買輪二/輪三是否因又舊又慢,唔值得賣呢?
但輪伍/輪陸都差唔多?是否存在些問題?
5. 尋船: 輪二,甜橙收埋左它?
6. 現用輪三行每日一班長洲-中環線,單次成本是否高於坡柴?

謝謝解答
Derek2021 發表於 2011-10-30 21:43 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

2. 愉記坡柴有成33knots,DB8更有34knots(據聞),so理論上輪二/輪三行幾耐愉記坡柴就行幾耐
5. 收左係青衣香港船廠

kei_hk 發表於 2011-10-30 22:03 | 顯示全部樓層
3. 我個人覺得係設計問題﹐而其他雙體船都有相同問題﹐只不過問題是否嚴重及有沒有其他輔助工具去處理問題。

雙體船拋的主因﹐係「前輕尾重」﹐所以一有浪到船頭﹐便輕易升起成個船頭。而浪去到中間位置﹐船頭失去浪(海水)的承託﹐便會向下降回海面﹐這一升一降可以落差很大的。
而船尾由於較重﹐差不多所有機械都在船尾﹐較難升起。加些船頭升起的時間﹐船中央部份都會壓開波浪﹐所以船尾會較為上升的輕微。

樓主| cchpwss2000 發表於 2011-10-30 22:16 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2011-10-30 22:03 發表
3. 我個人覺得係設計問題﹐而其他雙體船都有相同問題﹐只不過問題是否嚴重及有沒有其他輔助工具去處理問題。

雙體船拋的主因﹐係「前輕尾重」﹐所以一有浪到船頭﹐便輕易升起成個船頭。而浪去到中間位置﹐船頭失去浪(海水)的承 ...

我同意你的講法,不過以我所知係坡柴拋過飛貓,不過視乎坐甚麼位罝。
但係很多快船都行經近西區時,都會自勤識飛,甜橙八系就很少出現這個情況,
反而金珠就有,大家都係Austal 48m,都唔知又係甚麼情況??
唔通又關個WaterJet事?

kei_hk 發表於 2011-10-30 23:06 | 顯示全部樓層
原帖由 cchpwss2000 於 2011-10-30 10:16 PM 發表

我同意你的講法,不過以我所知係坡柴拋過飛貓,不過視乎坐甚麼位罝。
但係很多快船都行經近西區時,都會自勤識飛,甜橙八系就很少出現這個情況,
反而金珠就有,大家都係Austal 48m,都唔知又係甚麼情況??
唔通又關個WaterJet ...

航速

金光係收晒油準備泊岸﹐新記雖然慢﹐但點都快過金光﹐因為仲有一段路才返到中港城。

行得快又真係拋得輕微一些﹐衝力可「破」開個浪﹐以及快一些去「過」浪﹐令到船頭拋起的時間短一些。

GR614 發表於 2011-10-31 00:05 | 顯示全部樓層
原帖由 cchpwss2000 於 2011-10-30 21:25 發表

4. 信德唔買輪二/輪三是否因又舊又慢,唔值得賣呢?
但輪伍/輪陸都差唔多?是否存在些問題?

輪二同輪三既船齡都比輪伍輪陸大得多,本身TJ都賣緊咁高船齡既Flying Cat走,唔買呢兩隻船好正常啦
セブンアイランド大漁
kei_hk 發表於 2011-10-31 12:20 | 顯示全部樓層

原帖由 GR614 於 2011-10-31 12:05 AM 發表

輪二同輪三既船齡都比輪伍輪陸大得多,本身TJ都賣緊咁高船齡既Flying Cat走,唔買呢兩隻船好正常啦

輪2 & 3  及 5&6﹐正常營運航速是多少?

8系的正常營運航速又是多少?

GR614 發表於 2011-10-31 19:36 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2011-10-31 12:20 發表
輪2 & 3  及 5&6﹐正常營運航速是多少?

8系的正常營運航速又是多少?

唔係好sure既答案,

輪2,3 : 約33節
5,6: 約35節
8系:40 knots+
セブンアイランド大漁