hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 時代廣場兩層食通天改建戲院
開啟左側

時代廣場兩層食通天改建戲院

limited 發表於 2011-11-10 09:31 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

一次過踢走11間食肆, 而家戲院位置改建商舖
羅素街咁值租, 咁改動都合理, 無奈在銅鑼灣搵食越來越艱難

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20111110&sec_id=4104&art_id=15787939&av_id=15788222
hkaiw 發表於 2011-11-10 10:27 | 顯示全部樓層
提起這次改建,便會想起近年來開設的戲院,散場時是不需要像以前般經樓梯直達地下,而是可以返回商場:
http://hongkongfilms.mysinablog. ... p;articleId=1989468
http://hongkongfilms.mysinablog. ... p;articleId=1921333
喵...
Choco 發表於 2011-11-10 12:56 | 顯示全部樓層
只係覺得咁樣未完約踢走人有點不合情理,
又唔係經營不善, 又冇其它舖位可作等價交換...

看來九倉又有再多一批食肆Blacklist佢,
希望D食肆有機會係希慎廣場有安居之所吧
timewater 發表於 2011-11-12 19:13 | 顯示全部樓層

個決策人係咪老姑婆黎?

有好多人訂咗酒席, 而家都唔知點算~
點解時代廣場唔等埋餐廳約滿先做裝修, 有少少良心都唔得?
果班決策人第時要結婚都唔想無啦啦酒席改期/改地點!
AVD1 發表於 2011-11-12 20:09 | 顯示全部樓層
原帖由 timewater 於 2011-11-12 19:13 發表
個決策人係咪老姑婆黎?

果班決策人第時要結婚都唔想無啦啦酒席改期/改地點! ...

講真個句就係, 大商家又點會理你咁多,
最重要就係搵到錢 ~

事實我就覺得的確租戲院點都好過分散咁租比唔同食店,
可以肯定 o既係佢地收 o既租會比而家多 (應該仲係多唔小) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
fm1234 發表於 2011-11-12 22:51 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2011-11-12 20:09 發表

講真個句就係, 大商家又點會理你咁多,
最重要就係搵到錢 ~

事實我就覺得的確租戲院點都好過分散咁租比唔同食店,
可以肯定 o既係佢地收 o既租會比而家多 (應該仲係多唔小) ~ ...

雖然唔知戲院個位會唔會開番食肆,但我覺得有多d食店可帶旺商場人流。

當然佢現在可能認為唔靠食店人流都夠
zoom...zoom...M6
hkaiw 發表於 2011-11-12 22:59 | 顯示全部樓層

原帖由 fm1234 於 2011-11-12 22:51 發表
雖然唔知戲院個位會唔會開番食肆,但我覺得有多d食店可帶旺商場人流。

我反而想知道會否打通現有商場。
喵...
Choco 發表於 2011-11-13 02:36 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2011-11-12 22:59 發表

我反而想知道會否打通現有商場。

原帖由 fm1234 於 2011-11-12 22:51 發表

樓主蘋果日報條link有指現在低層的戲院位置,改建為零售商舖(據了解),
意味2/F將會有更多以自由行為對象的店舖,
而且將來該樓層的租金收入也應相當禾味~

其實時代廣場應該係每一層都設一些食肆才是 (不是coffee shop那類)
當然因為食肆舖租較平, 九倉唔要食肆才冇所謂, 9樓的商戶就自生自滅吧

cowbman 發表於 2011-11-17 12:28 | 顯示全部樓層
原帖由 Choco 於 2011-11-13 02:36 發表

樓主蘋果日報條link有指現在低層的戲院位置,改建為零售商舖(據了解),
意味2/F將會有更多以自由行為對象的店舖,
而且將來該樓層的租金收入也應相當禾味~

其實時代廣場應該係每一層都設一些食肆才是 (不是coffee sh ...

食除左租平之外仲有好多麻煩野.
1)做食平身會引老鼠, 不論高檔低檔餐廳都會.
2)此外出食牌要符合好多煩瑣要求(多到可以衍生到一個行業-牌佬), 硬件上最基本要
鮮風抽氣來水去水, 唔係間間舖都做到, 有時做到而會影響到大廈外牆外觀.
所以早排報紙有賣到香港餐飲聯會(之類啦唔SURE個名)會長都話做食除左要應付食才人工等成本上漲壓力, 另一樣辛苦野係招呼出食牌班官
kei_hk 發表於 2011-11-17 14:25 | 顯示全部樓層

原帖由 timewater 於 2011-11-12 07:13 PM 發表
個決策人係咪老姑婆黎?

果班決策人第時要結婚都唔想無啦啦酒席改期/改地點! ...

其實﹐都唔關什麼良心問題﹐而是實際情況係無法等齊齊完租。

原因係不同店有不同長度的租約﹐也會因為不同時間所簽的租約﹐令到同一區域位置的店舖﹐係唔會同一時間/時期完約的。就得一間也就唔到兩間﹐所以一定係會賠錢提早完租約了事﹐縮短收回店舖的時間﹐也可以在等候所有店完租尾段時間﹐十室九空的情況(蝕租金)。

這情況﹐根本不存在食店定係其他行業﹐只不過婚宴係講緊半年﹐甚至一年以上的預訂﹐影響較大。

商場租約很多時已經有提早完約的條款。

當商場業主想提早完約﹐自然會找人同商鋪談協議﹐當中會包括一定的賠償﹐作為租客在業務/裝修/搬遷等損失。

雖則租客是有權唔接受。但是想多一層﹐如果係大裝修﹐附近全部遷出﹐只有你一家營業﹐已經失去人流﹐加上四周都係灰塵裝修噪音﹐你繼續經營也絕不好過。

而商業原則﹐租客也不會強行不接受﹐而業主也會盡量滿足租客的要求﹐例如增加賠償額﹐有限度押後完租期﹐在同一地產集團幫手搵新鋪﹐新鋪租務優惠等﹐務求租戶唔會不接受。

即係最後損失的﹐只有顧客。店舖本身有一定的賠償﹐所以真係無乜所謂。