hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議九巴89B延長為油塘 - 沙田鐵路站
開啟左側

建議九巴89B延長為油塘 - 沙田鐵路站

pcckw 發表於 2011-11-18 01:45 | 顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

80X平日早繁返秦石已是14分鐘一班,亦有私牌班次由觀碼返回秦石;而由於路線定位較為直接,故此在下繁正常情況下並沒有安排私牌從秦石往觀碼,極其量只安排一至兩班私牌前往。

講返歷史,80X及89X兩者的前身是89A[取消前是由圓洲角(威爾斯親王醫院)往返觀塘碼頭],客量居高不下,而89B正是為輔助89A而設。及後大老山隧道開通,80X及89X取代89A,所以這兩條路線的服務範圍是完全取代89A,並且提供特快服務。

80平日早繁到新翠已經要企甚至頂閘,89B正是新翠的「救星」,如果89B上山,往觀塘的乘客難道要逼港鐵?

DIH 發表於 2011-11-18 15:56 | 顯示全部樓層
89B是有照顧新翠客出觀塘的作用,一般假日晚間沙田出發,都係新翠最多人上。
我認為改上觀塘山上並不適合,而且車程會很長,我估計將軍澳道以南的人寧願轉車都唔搭,
將軍澳道以北的人就不知是否可以支持客量,睇下城巴,連去機場咁獨市都支持唔到。

睇返觀塘山上的路線(包括將軍澳山路線),主要係去以下地區:
觀塘
旺角
長沙灣
尖沙咀
港島
這些都是全港居民的共同目的地(返工、消遣),
整個觀塘山上都係住宅區,其實好似慈雲山咁,
除了返工及消閒熱點外,同其他地區根本無乜來往,客路太散,
在巴士公司立場都係做好主幹服務,叫這批山上人駁腳好過。

以我個人經驗,樓主建議的改動,並不能吸引原89乘客改搭,89行的幾乎係的士路線。

留意觀塘去沙田同將軍澳去沙田的客路唔同。
將軍澳班798客係有純粹去沙田返工消閒及轉火車過境兩條水;
但觀塘去沙田的客就通常只係去沙田,
要過境的話有跑狗,即使全程港鐵亦比將軍澳人快及便利。
觀塘與沙田彼此之間有較悠久的共同發展史,
計埋馬鞍山,觀塘去沙田的80系、89系常規線多達7條,在沙田是幾乎每小區都有車出觀塘,
這批路線的niche經過多年運作已經十分成熟,我個人認為不宜改動。

我個人認為改動必需有動機:
-新開路線有不少的潛在客源
-被開刀路線本身極之不濟
然而在這次改動,以上兩點似乎都沒有fulfill到。

KC3555 發表於 2011-11-18 17:12 | 顯示全部樓層
如果話要服侍山上的居民,轉乘可以滿足需求,
刻意改89B上去,效果無改89咁好,始終去沙田市中心,
89最直接,可是89都飽和,唔多唔少都有山上居民轉車,
搵一條經大圍嘅線分薄89客量,我未感樂觀.

不過,我反而覺得拉直入藍田鐵路站/平田/油塘,可能仲好,
行車時間長唔會好多,但照顧到藍田半山,
仲有機會做到少少東隧轉車客.

七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
GL3789 發表於 2011-11-18 18:01 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2011-11-17 02:32 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

仲未計有班客可能係搭89去觀塘轉紅小返藍田同秀茂坪,
用89B食埋呢班客兼搶錢,九巴收入又會多左,
又可以食埋黃大仙/新蒲崗 <-> 觀塘山上的流水客,一舉多得,
如果真係有唔少人用89個轉乘,咁到時89減少少班,
只係拉疏最多一分鐘左右,其實影響又係咪真係咁大?

至於80X的負擔,我唔係太擔心,條線非繁根本唔見得好客,
至於繁忙時間,的確係爆,但係秦石博康乙明有幾多人搭89B出觀塘?
應該做的反而係80X早繁入新界、下繁出觀塘減班,安排多D車私牌去對站,拉返密多人搭的方向的班次。
同一個客源要搞到兩條線做,我唔覺得係好事,反而用一條線做密車少少仲好。

89上下繁雙向都係供不應求,就算有批客過左去新89B,只係釋放空間給未能上車既乘客

80X私牌返另一邊總站,雖然能夠加密多人搭既方向既班次,但同時卻增加燃油成本及對反方向既乘客受到減班影響
80X行車時間3x分鐘,但用最短路程由秦石往返觀碼都要接近20分鐘,私牌可謂無優勢
如果行車時間不是過長(例如11287D)及某方向需求極大,私牌都係唔建議,除左燃油成本外,環保都係考慮因素

綠小60 3/4分鐘一班,新89B 10/15分鐘一班,收費相差$1.x
黃大仙往返觀塘山上,實在太多選擇,新89B吸引力何在?

如果呢個建議係通宵線,都仲有得諗
但如果係日間線,我就唔想見到另一條既86C出現係觀塘區
Snoopy@FB8617 發表於 2011-11-18 21:19 | 顯示全部樓層
建議完全同實際需要違返
同平時樓主出既建議都相差幾遠bo...

89B一直都係靠新翠先至叫頂得住
新翠<>觀塘完全冇處理
基本上都可以唔駛再討論落去

山上去沙田個人認為都係值得開既
但我認為未必係用條89B咁去改
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
AVW28 發表於 2011-11-19 12:46 | 顯示全部樓層
我只可以話:

樓主未有真正留意到89B既客源分佈,包括:沙(角)乙(明)博(康)河(畔)<--->新蒲崗四美街沿線(果四條村去得觀塘九龍灣,80X已經係首選)、泰石新翠<--->觀塘沿線;仲有一個地方89B係比80快略,就係黃大仙去大圍市中心(大圍鐵路站落車行入去,當然搭得80係唔想行,even要入顯徑)。

就算入油塘,都係BBI把啦!
LL3850
 樓主| S3BL100 發表於 2011-11-19 13:09 | 顯示全部樓層

我明白大家點解反對我將89B改上山的建議,而我亦相信大家會覺得
我個建議側重觀塘,無充份考慮到沙田,有山頭主義的味道,
不過我都想講多少少點解我會提呢個建議:

咁多條來往觀塘至新界的巴士線之中,大部分非繁忙時間,過左九龍灣鐵路站,
通常都可以坐到起碼30個客,唯獨是74A及89B例外,
74A唔駛講,89B九龍灣至觀塘一段,好多時可能係講緊得10個客。
至於繁忙時間,其他好多條觀塘新界線,九龍灣都可以坐滿甚至企人,
而89B好多時都仲有唔少空位剩,條線基本上都係靠新蒲崗同黃大仙客先生存到。

而觀塘山上人口其實唔少,去黃大仙同沙田都有一定需求
(大家可以話,四順有綠小54,秀茂坪有11C,但係11C太慢,
而巴士始終都提供到一D小巴俾唔到既野,而興田同碧雲道更加係乜都無)。
我原意係想in one shot解決幾個問題。
89B客量差過其他觀塘新界線,收貴又平過74A,拉長少少又可以做到沙田巿中心,
再者秦石至沙田圍出觀塘有74A/80X,大圍有80,沿路幾乎都有替代品,
而74A獨巿位其實仲多過89B,因此拉89B上山自然成為首選。

跟住回應各位部分意見:

#15:
我唔認為89B新翠觀塘獨巿的問題無辦法解決。可唔可以考慮下
80全日分拆,80P由大圍鐵路站開出,80就由美林村開,不入顯徑,
到時每條線非繁忙時間各派7架車的話,可以做到15分鐘一班,
派8架車的話,可以做到12-13分一班,當然會比起而家拉疏少少,
而且大家可能擔心非繁忙時間唔夠客拆線。再者,80而家有11架正字軌,
全日拆線的話,一定要將3至5架蛇車轉做正字軌。
但係呢d可能性都值得探討,到時可以考慮89B過一架車俾80X,
兩架俾80/80P,再由216M抽一架,總共派10架車行,全日做15分鐘一班
(當然肯定又會有人嘈疏左車,但係條線even而家,觀塘果段唔值得做咁密)。

大家會覺得89B而家有疏導80/80X的作用,但係我反而覺得,
與其用兩條線做同一個客源,不如一條線去做,但係加密班次仲好。
我知道我個89B建議,好大機會係觀塘、黃大仙支持而沙田ban,
但係如果89B減返幾架車俾80/80X做密,甚至同80拆線,沙田就未必一面倒ban,
好大機會有部分人支持,成件事又唔同左。

===

#14:
80X下繁其實有必要多D車秦石私返觀碼,雖然80X定線直接,
不過觀塘道下繁可以好塞,特別係創紀之城至迴旋處之間,會浪費好多時間。

另外,綠小60只係做藍田 - 四順,碧雲道乜都無,
就算14D可以全日,碧雲道都唔會有份,何況14D無論客量或者資源考慮都無乜可能全日行駛。
因此觀塘想有條過山線,條線好大機會要一次過做埋黃大仙或者西九龍。
但係西九龍可能性不大,因為秀茂坪有98C,拉條線(例如42)過山的話,
返上山個方向,價錢同98C爭好遠,九巴肯定唔制,
因此某程度上,我會視89B上山為山上有條全日過山線去到黃大仙同沙田的唯一可能選擇。
當然,如果話開條特車直入沙田唔係唔得,但係充其量只係繁忙時間幾班。
而順利想有車去油塘(非過山線)的話,重組14B/23M/26M果堆線其實可以搞掂,我好耐之前都提過建議。
但係想去埋黃大仙甚至更遠,就係different story,黃大仙返觀塘山上亦唔見得「好多選擇」。

===

#13:
89而家由觀塘巿中心去到沙田巿中心大概25分鐘,
連埋轉車返上山同等多一次車都要40-45分鐘,
當然轉小巴可能會快好多,但係要俾多程駁腳。
89B依小弟的定線,由秀茂坪落彩虹大約15分鐘,彩虹入到沙田巿中心大約30分鐘,
加埋其實同搭89差唔多,好處在於一程車過。

===

#12:
我本身唔預油塘人搭港鐵,唔會搭89B,拉落油塘純粹擺車同做足全套「過山線」,
但係碧雲道、興田本身無太多其他選擇,秀茂坪同四順搭89B同轉車時間差唔多,
到時89B預料會有以下幾個主要客源:
1. 沙田圍/博康/沙角/乙明 - 黃大仙/新蒲崗
2. 碧雲道/秀茂坪/四順 - 新蒲崗/黃大仙
3. 碧雲道/秀茂坪/四順 - 沙田巿中心
觀塘山上全部係住宅,但係勝在人口夠多,同時成個觀塘去沙田巿中心的需求都好大,我又未至於完全唔睇好山上的需求。
當然我認同各位,有需要考慮埋沙田、大圍出觀塘道的現有需求。

fb.com/scientisthk2usa/
Snoopy@FB8617 發表於 2011-11-19 13:50 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2011-11-19 13:09 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我明白大家點解反對我將89B改上山的建議,而我亦相信大家會覺得

咁多條來往觀塘至新界的巴士線之中,大部分非繁忙時間,過左九 ...
首先,我認同山上客係可以做
只不過,我唔認為要放條89B去做

若果話驚80X會頂唔住既反倒又唔成問題
一早去觀塘既已經上左80X
客源上89B同80X一早已經分得好清楚

80號拆線問題可能不大
只不過對於顯徑來講係完全冇著數可言
行車時間不變,但係班次反轉要疏
非繁又點都有位坐
三方面都難以令到顯徑客覺得拆線對佢地有好處
係繁忙時間情況只會更加之嚴重
80P一早唔夠載,80同89B都只係剛剛好
再少一條線入觀塘都幾大既問題

當然仲有價錢上既問題
但係個人認為都可以有唔同既解決方法

若果真係要做一條山上既路線
倒不如直直接接做第二條798
唔理三七廿一直插沙中仲好要加做黃大仙反而變得怪怪的

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
GL3789 發表於 2011-11-19 14:54 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2011-11-19 13:09 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

咁多條來往觀塘至新界的巴士線之中,大部分非繁忙時間,過左九 ...

假若89B達減班標準就減車,善用資源

如果觀塘山上有得做,就由開新線既程序開始考慮,唔可能一步過將某路線大幅改線 (eg 87A >287X),否則成事既機會係好低

況且樓主既定線係相當間接/兜路(或者咁講,未能優化原有89B既走線),更遑論話延長至沙中呢
~誰@359~ 發表於 2011-11-19 16:00 | 顯示全部樓層

原帖由 GL3789 於 2011-11-19 14:54 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

如果觀塘山上有得做,就由開新線既程序開始考慮,唔可能一步過將某路線大幅改線 (eg 87A >287X),否則成事既機會係好低
開新線就要面對「車從何來」既問題
咁其實同將某線大幅改動既做法差不多

你應該咁睇,大幅改線就係要解決開新線既車源問題
亦都係將當區資源重新整合同優化既方法之一
字大只顯得人自大