hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) (轉貼消息)東鐵綫全程行車時間將延長大約2分鐘 ...
開啟左側

(轉貼消息)東鐵綫全程行車時間將延長大約2分鐘

mckhgc 發表於 2011-12-6 21:02 | 顯示全部樓層

原帖由 656-HU3984 於 2011-12-5 22:32 發表
無記錯既話之前見過有d版友講過大圍站附近既路基爛到不行
蛇行運動超勁
所以依家先要落TSR
除非依家呢個唔係TSR係永久啦

唔好亂咁鬧d住私人樓既人吧, 我諗香港小市民未至於有咁大權力 ...

小市民確然係冇咁大權力,但政府對佢地既「民意」呢,就......

大家仲記唔記得,同一區過少少,文化博物館同沙田公園之間個十字路口,政府本來打算起好青沙後,將呢個十字路口改為L字路口,其中兩個路口永久封閉。約07年,真係見兩個路口封左,仲有個牌寫明「此路永久封閉」,點知「永久」得唔夠幾日就打回原形,而家,攪到後面條埔公不倫不類,朝朝塞到火炭甚至馬場,早排攪埋去城隧條線,攪到原本幾年冇意外既路段變成一個月三宗意外...............為乜?呢個italk都有討論過,原來就係兩幢私樓既大帝,投訴咁樣改道,會影嚮佢地D私家車由埔公南行線進入佢地個停車場唔方便,而呢個政府倒也出奇地「重視民意」,要大半個新界東既道路使用者(包括巴士乘客)去就兩幢私樓既大帝。

詳情睇返

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=467438&extra=&page=5
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-642809-1-1.html

要注意既,係o個兩幢私樓,已經落成22年,一早已賣晒畀小業主,無論方唔方便、樓價升跌,都只係影嚮小業主,影嚮唔到真正既香港統治者,但都有如此「威力」;相比之下,名城三期,亦係最近港鐵站既幾幢,正係由某些利益集團發售中,咁佢既「威力」如何,自己唸唸啦。

又唸下,如果改道係影嚮到兩幢公屋既人搭巴士唔方便,你估下又會點呢?會唔會為左兩幢公屋人搭巴士,攪到話明「永久」既封路封唔夠幾日,然後就由得後面條公路不倫不類?
又一個老掉牙既問題:如果黃埔、海怡塊地係公屋,你認為龜龜仲會唔會為佢起站?如果東涌西塊地唔係公屋,而係「逸落骯城」 ,你認為說好的東涌西站仲會唔會有所謂「技術問題」同所謂「人口不足」而無了期不了了之?

mckhgc 發表於 2011-12-6 21:11 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2011-12-5 22:16 發表

今朝北上係搭架千九,要慢速通過泳池波口,「蛇」到幾乎跌低。
又要有鐵路、又叫鐵路不要嘈,對這種多數服從少數明顯階級歧視行為,我真係好想爆出一些單字。 ...

其實,對於東鐵人來說,「多數服從少數」早已見怪不怪吧
尖東歸西、觀塘線兩削過海,東鐵人有哪次不是「服從少數的多數」(都仲未講當年起西鐵既大花筒,攪到東馬鐵既野縮晒皮,西鐵請客、東馬鐵付鈔  )?

眾港鐵線中,東鐵線從來係集多項「唯東鐵專享」「獨家服務」於一身既「鶴立雞群」路線,作為東鐵線常客,根本就已係原罪:@
mmlcs36 發表於 2011-12-6 21:24 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2011-12-6 21:42 | 顯示全部樓層

原帖由 mmlcs36 於 2011-12-6 21:24 發表

咁東鐵遲D去到金鐘又點計先?

真係仲好拎出黎講,講起就真係把幾火。
遲D遲D.......沙中線,攪左N年話唸批畀地鐵定九鐵,02年定左畀九鐵喇,話04年動工,08,09年左右通車,點知轉過頭就走左去講兩鐵合併,沙中線好似冇左件事咁,同時,西鐵九龍南線(同東涌線幾乎完全重疊!!)就急急仆到咁去起  (仲要叫部鑽挖機做「小龍女」,肉麻當有趣,唸起都想嘔),09年,說好會通車的沙中線,居然仲吹緊水,沙中線就冇喇,尖東歸西、東鐵縮紅磡就有  。到11年、就黎12年既今日,沙中線仲係吹緊水,其它咩南港島線、西港島線、黃埔延線、高鐵.....就全部都起到如火如荼。

仲要次次有咩其它麻煩野,就梗係拖沙中線落水、拎沙中線祭旗,阿爺吹雞起高鐵嘛,沙中線「又」押後囉!有刁民「叉倫廚」港珠澳大橋?好我收返沙中線環評慢慢玩過!
同以前每次路線改動,都拎東鐵線(或其唯一有效的交匯線:觀塘線)開刀冇分別。東鐵人就長期是香港交通規劃、鐵路改道的祭品。

評分

參與人數 2aPower 0 收起 理由
barking + 1 totally agree.
ATE24 -1 將自己打造成受害者o係 le 度係無市場…… ...

查看全部評分

mckhgc 發表於 2011-12-8 13:35 | 顯示全部樓層
話口未完,報已見

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20111206/00176_034.html

大圍車廠上蓋的大型屋苑近期入伙,不少居民受到列車噪音滋擾,紛紛投訴,要求港鐵改善。

都知係負面野,就唔提屋苑名,只以一句「大圍車廠上蓋的大型屋苑」帶過,不愧係李氏打手報!

要講要鬧既,上面唔少板友已講左,唔再重覆。仲有呢一句

現時除大圍站外,只於深夜時分在青衣盈翠半島附近路段調低車速

上面板友說好的為左個公屋既九龍灣隧道口減速呢?
barking 發表於 2011-12-8 22:44 | 顯示全部樓層
原帖由 mckhgc 於 2011-12-8 13:35 發表
話口未完,報已見

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20111206/00176_034.html

大圍車廠上蓋的大型屋苑近期入伙,不少居民受到列車噪音滋擾,紛紛投訴,要求港鐵改善。

正所謂吃豬大腸時又嫌屎臭
mckhgc 發表於 2011-12-9 18:24 | 顯示全部樓層

其實我倒想知道,以近年D港鐵上蓋物業既天價,入面既住客,到底有幾多真係會搭港鐵?

康城個站連埋條支線,都明顯係一條「地產鐵路為李建造」既廢鐵,結果就係載空氣咁滯(要注意係該處除港鐵,幾乎冇其它交通工具,其樓價又較其它新港鐵上蓋物業為低,因而可以估計居民用私家車比率較低,但都攪成咁)。
九龍站情況更明顯,圓方商場未開檔前,幾乎用黎拍喪屍片打war game都得。

御龍山、銀湖天峰、名城呢D,入伙都已一段日子,唔知相關港鐵站(火炭、烏溪沙、大圍)既使用量,有冇因為呢D屋苑既入伙而明顯上升呢?
kks 發表於 2011-12-9 20:17 | 顯示全部樓層
今日下午六點左右坐南行線
感覺上架車比以前開快左
另外我在入現存隔音屏果陣已經加番速, 唔駛等到全抽車入隧道
個人估計 50 臨時限速可能已經取消, 變番 70 臨時限速

另外我見佢裝隔音屏
中性區果個位係冇裝到的...
其實會唔會對隔音屏的效用構成明顯影響?
avbe35 發表於 2011-12-9 21:29 | 顯示全部樓層
其實依個問題唔係淨係大圍同紅磡有
太和站以北近帝欣苑都有限速60,南北行都係
據了解其限速原因係北行右邊既屋苑投訴有關東鐵列車既噪音
HT1176 HT2877 KL5734 MU6285 RA195 RW3568
mmlcs36 發表於 2011-12-10 01:58 | 顯示全部樓層