hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) MTR 國產列車﹐將於7/12 晚上開始投入服務 ...
開啟左側

MTR 國產列車﹐將於7/12 晚上開始投入服務

herman15hk 發表於 2011-12-8 14:44 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2011-12-8 11:29 發表

做無故障試車﹐只需行400km 便可﹐有心做﹐真係幾日已經可以完成。

ref: http://orientaldaily.on.cc/cnt/n ... ml?pubdate=20111011

我絕不相信mtr 甚至政府(機電處)夠膽批一部未做完無故障試車 ...

友壇有師兄話部車唔夠里數wor
少甜啊唔該
hkbw 發表於 2011-12-8 15:21 | 顯示全部樓層
t
原帖由 kei_hk 於 2011-12-8 13:49 發表

有無被傳謀刊登此事﹐mtr 都無否認﹐而事實上事件是屬於不需公佈的事故﹐而且也有按規定上報給政府。

如果是沒有上報政府﹐政府也沒有需要為mtr去掩飾(話mtr 已經有上報)。

既然是試車期間出事﹐車未調校好﹐出問題真係平常事。我的感覺係傳謀刻意去炒作﹐刻意去選新車投入服務之日去登出這段報導。

其實, 所有集體運輸工具的一個重點, 在安全問題上, 一次出事, 都嫌多~

呢次就話好彩係彩虹站出事,...如果在主線上試車撞落客車卡的話, 後果真係....

至於MTR點睇呢批車? 老實講, 真係唔知~ 尤其車內所有應有的LOGO都冇晒既時候, 真係有點兒太和階了~
殺雞焉用牛刀?!
 樓主| kei_hk 發表於 2011-12-8 15:58 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2011-12-8 03:21 PM 發表
t

其實, 所有集體運輸工具的一個重點, 在安全問題上, 一次出事, 都嫌多~

呢次就話好彩係彩虹站出事,...如果在主線上試車撞落客車卡的話, 後果真係....

至於MTR點睇呢批車? 老實講, 真係唔知~ 尤其車內所有應有的L ...

如果是已經「出牌」(即政府已批准載客營運)﹐這是不可接受的事件。

不過﹐請緊記係部車未「出牌」﹐在試車期間出事﹐情況又應該用另一種看法。

由報導無提及出事的試車時間﹐所以好難去講部車當時是不是真係會引起其他危機﹐例如撞前車或出軌。

大家都知道新車來到香港﹐都要進行測試及驗收﹐當中還要作出各方面的調校﹐以便同沿有系統接合。
單單是訊號系統﹐都可以因為新零件組件﹐同舊有的零件有不同﹐都要作出相應的調整。

over-run 如果是收車時所發生﹐部車又是試車初期﹐實屬預料之內。

如果一部車來到香港便是完美﹐可即時投入服務﹐那便不用試車了。

既然發現問題﹐問題又加以修正﹐政府又「出牌」﹐我唔相信會出現隱藏危機。

樓主| kei_hk 發表於 2011-12-8 16:02 | 顯示全部樓層

原帖由 herman15hk 於 2011-12-8 02:44 PM 發表

友壇有師兄話部車唔夠里數wor

那便應該找出証據了。

這是2個機構(mtr & 政府)都有問題﹐是嚴重的監管問題。

一旦有証據的﹐請找傳謀幫手﹐要求政府解釋。

mtr 係唔夠車用﹐但未致於要用這個方法去搵部車出來營運。

syp 發表於 2011-12-8 16:47 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2011/12/8 15:21 發表
t

至於MTR點睇呢批車? 老實講, 真係唔知~ 尤其車內所有應有的L ...

叫得 "試車", 就預o左佢可能有各樣問題o架啦。

下一站係西營盤
hkbw 發表於 2011-12-8 17:29 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 2011-12-8 16:47 發表

叫得 "試車", 就預o左佢可能有各樣問題o架啦。

你試下掛個試車牌駕部車出街然後話部車冇BRAKE炒車,
之後同警察講部車試緊車, 預左有問題架啦~~~~

我想指個重點係, 今次發生既問題, 平時係廠/或收車之後做試車時出現的話, 實屬正常及可接受之內

但今次係 :"下午 2時 37分發生" , 仲要係一條好接近正線既地方衝前13米, 咁就危險了~
殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2011-12-8 17:32 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2011-12-8 15:58 發表

如果是已經「出牌」(即政府已批准載客營運)﹐這是不可接受的事件。

不過﹐請緊記係部車未「出牌」﹐在試車期間出事﹐情況又應該用另一種看法。

由報導無提及出事的試車時間﹐所以好難去講部車當時是不是真係會引起其他危機﹐例如撞前車或出軌。

大家都知道新車來到香港﹐都要進行測試及驗收﹐當中還要作出各方面的調校﹐以便同沿有系統接合。
單單是訊號系統﹐都可以因為新零件組件﹐同舊有的零件有不同﹐都要作出相應的調整。

over-run 如果是收車時所發生﹐部車又是試車初期﹐實屬預料之內。

如果一部車來到香港便是完美﹐可即時投入服務﹐那便不用試車了。

既然發現問題﹐問題又加以修正﹐政府又「出牌」﹐我唔相信會出現隱藏危機。

人地篇報道, 時間地點都有齊, 係正常服務時間在彩虹中線衝前...
如果係廠入面都好D, 但在彩虹中線衝前十三米, 個試車員唔醒目就走出主線的了~
殺雞焉用牛刀?!
syp 發表於 2011-12-8 17:46 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2011/12/8 17:29 發表
好接近正線既地方衝前13米

咁唔知再衝前多少米才到正線呢? 同埋你又知唔知當時正線有冇另一列車呢? 假如衝到正線, 要用幾多時間才撞到另一列車呢?

而家又唔係 brake 有事, brake o既測試係咪一早在廠內做o左, 而家唔係走出正線旁測 brake 喎, 舉過個例啦。

下一站係西營盤
toyl 發表於 2011-12-8 18:09 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 2011-12-8 17:46 發表

咁唔知再衝前多少米才到正線呢? 同埋你又知唔知當時正線有冇另一列車呢? 假如衝到正線, 要用幾多時間才撞到另一列車呢?

而家又唔係 brake 有事, brake o既測試係咪一早在廠內做o左, 而家唔係走出正線旁測 brake ...

彩虹中線預設全部波口都無撥入主線,如果再衝到去波口就真係會出軌!
kp3011 發表於 2011-12-8 19:20 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2011-12-8 17:29 發表

我想指個重點係, 今次發生既問題, 平時係廠/或收車之後做試車時出現的話, 實屬正常及可接受之內

但今次係 :"下 ...

唔理幾點都好,最緊要記住一句說話:

你永遠估唔到幾時架車會再發顛

可以見到紅燈都完全無反應,顛得一次,你唔能夠排除會再次發生

家陣唔係歧視 C 車嘅問題,而係點解港鐵會將佢定性為唔駛通報,從而收收埋埋