hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港電車 (R2) 威立雅個腦諗緊乜?
返回列表 發新帖
開啟左側

威立雅個腦諗緊乜?

DGCNYO 發表於 2011-12-20 14:21 | 顯示全部樓層

原帖由 大班神經漢 於 2011-12-20 11:33 發表
嘩, 我真係忍唔住, 原本想好地地大家討論下, 係睇下以上某些版友0既態度? 好似真係食左佢隻車咁, 覺得自己永遠都係真理, 人地0既不同意見就一定係廢話, 好明顯, 完全冇睇清楚我上面所講0既野, 一味係咁吹捧自己觀點 ...

你既角度我己經俾曬理由去講點解不理想

你覺得人地針對你?事實你不停話不同觀點,但你完全沒說明過如何在成本上漲下如何用老舊的高成本來活下去....咁咪加價囉,加得幾多?跟住你同香港市民講,我部車用木造架,你應該俾多D好唔好?

認為老舊就是賣點,認為食古不化就是賣點,認為大食無力就是賣點,認為減少成本就無賣點,咁認為十年之後收檔都可能覺得係賣點掛.....

甚麼舊特色,姐係金屬車架加2條木條,行車聲用部大機播以前既聲?本來可以更光鮮要加個套整暗佢?這不是叫進步,這只是多餘的回到過去,無果樣整個樣

企圖在21世紀下話回到80年代的想法,最成功的歷史不是成日回味,而是創造未來,要不然,他就算21世紀存在,你想不想活到22世紀?23呢?

用老土搵食,就只有觀光一條路,現實上電車係用老土搵食還是用交通功能搵食,我相信人人都知,如果成日咬住失去甚麼甚麼,電車都幾多代了,洗唔洗回到當初?

老爺車會都會更新,十年前唔當老爺車,今日一樣可以入會,他們都有新過,為甚麼還要新車要夠舊才可以,30年後除時金屬車架又落後了,會不會又有粉絲話新科技唔似電車?自己好好諗下這話題

評分

參與人數 2aPower +2 收起 理由
teddybus + 1 大部份真正乘客係要跟時代進步既電車服務囉 ...
ericcruises + 1 agree!

查看全部評分

38.HKT.138 發表於 2011-12-20 17:02 | 顯示全部樓層
原帖由 4437 於 2011-12-9 17:06 發表
呢兩日搭過兩次新車, 我聽到就係乘客一面倒讚好...
換車呢家野, 可能喺電車迷心目中無法接受, 但始終電車係為大眾服務, 既然普遍乘客開心, 我都唔會點反對...
至於鄰帖"新車快都冇用, 會俾前車頂死", "一日冇電車專 ...

第一非常認同樓主所說
第二就認同你一句"放長雙眼"
一般人開頭發現新大陸,梗係同聲讚好架啦,香港人幾表面大家心中有數
呢D意見只係過眼煙雲,正如直梯巴士剛出道,到而家有無人上到架R牌既 B9 會刻意讚好
我以前都覺得作為電車fans,就做埋死士,盲目咁撐佢,就算三幾年前報導到滿城風雨"電車經常衝(尾)燈事件" 就算真係衝我都唔覺得佢有錯
到今時今日我改觀了..法國佬有意搞好個電車業務,係好事,亦值得一讚
但係翻新可以爭客 ? 真係得淡笑
唔係得罪,作為 fans 唔係一味支持,擦鞋嘛 ?
電車會陸續失去主要運輸定位 ? 係鐵路條例唔再保電車果刻已經失去左啦 !
電車靠咩生存相信各有所想,不過如果電車改到咁現代化無特色傳統,同巴士地鐵睇齊,我覺得不如接埋佢讓多條路出黎啦
根本搭巴士地鐵已經可以 cover 晒電車所有路段,要電車黎做咩呀 ? 因為平 ?

放長雙眼... 中 ! 有本事就靠呢套系統 + 翻新抽贏 MTR / 快線巴士,一日做唔到我都批死佢咁搞法會一敗涂地收場

中巴帶您 睛空萬里
38.HKT.138 發表於 2011-12-20 17:04 | 顯示全部樓層
原帖由 herman15hk 於 2011-12-11 01:50 發表

如果要更好的發展早就應該做低地台+LRT化...

下 ? 有眼睇新界 LRT 系統比人鬧到一隻狗咁,早就應該LRT化 .. 靠害呀師兄 ?
中巴帶您 睛空萬里
大班神經漢 發表於 2011-12-20 18:56 | 顯示全部樓層

第一, 任何討論係對事不對人, 我唔係話邊個針對邊個人, 而係某些人對於某些觀點存有過份偏見,
「但你完全沒說明過如何在成本上漲下如何用老舊的高成本來活下去....」我之前己解釋過, 亦舉過例, 我唔再重覆
我亦講過好多次, 一間公司要加價, 乜理由都可以, 即使佢話翻新車身導致成本上漲, 一樣可以係加價理由, 我亦都唔再重覆
樓上亦都有版友講出更加多意見, 先謝, 我亦不須重覆.
再講多次, 由頭到尾我一直都冇完全否定其他不同意見, 亦都並非完全覺得我所有論點係絕對合理, 本想大家可以透過不同觀點, 可以討論下更多改變0既模式. 可惜, 其他人完全唔係呢種態度, 亦都對於我當晚0係120所見到0既乘客0既一舉一動, 俾以上某些版友咁樣對待, 深表遺憾.
某些版友完全對於其他見解諗都唔諗, 一味盲目hard sell自己有幾0岩, 係咁當不同意見如仇人般鬧, 根本呢d態度冇討論餘地!! 愈來愈少人, 真係有理由的
4437 發表於 2011-12-20 19:10 | 顯示全部樓層
原帖由 38.HKT.138 於 2011-12-20 17:02 發表

第一非常認同樓主所說
第二就認同你一句"放長雙眼"
一般人開頭發現新大陸,梗係同聲讚好架啦,香港人幾表面大家心中有數
呢D意見只係過眼煙雲,正如直梯巴士剛出道,到而家有無人上到架R牌既 B9 會刻意讚好
我以前都覺得作 ...

威立雅選擇喺年尾推出新車,我相信係配合電車公司年頭做乘客問卷果陣,可以問埋乘客意見
若果調查結果出左,推出新車利多定弊多,到時就會開始明朗化,我地亦唔駛口同鼻拗

不過我認為兩全方法都係早日爭取興建海傍觀光線,將部分舊車搬去新線營運
舊車行堅尼地城往返灣仔海傍,新車行石塘咀以東路段,應該可以符合晒多方既期望,兼做埋海外線碼頭既乘客
(試參考奧地利維也納電車,新款低地台電車被派往市中心高運量路線,周邊路線用番舊車行)
3bx 發表於 2011-12-25 12:05 | 顯示全部樓層

回復 22# 的帖子

我認為番新車對可否增加客量係存在好大的疑問,一般大眾乘客搭
電車都因為平,同時唔會比巴士慢很多,或唔太趕時間搭幾公里之內的車程。
你同佢講部車省電、制動改良、車廂寧靜等,我諗都唔係
選搭電車的理由。要從現有的巴士同鐵路中搶回客量更係無乜可能。
AA48@43A 發表於 2011-12-25 22:01 | 顯示全部樓層

原帖由 38.HKT.138 於 2011-12-20 17:04 發表

下 ? 有眼睇新界 LRT 系統比人鬧到一隻狗咁,早就應該LRT化 .. 靠害呀師兄 ?

香港輕鐵衰在重鐵化同開放式系統. 如果好似日本或者歐洲的路面電車咁營運唔得唔得呢?
直通快線  連繫機場