hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 公共圖書館更新電腦系統工程
開啟左側

公共圖書館更新電腦系統工程

toyl 發表於 2012-2-13 21:43 | 顯示全部樓層

唔只... 我1月中去過好幾間圖書館,包括油麻地、牛池灣,都係所有查書機都上唔到網。
唔知係唔係有關連啦!
kei_hk 發表於 2012-2-13 22:47 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2012-2-13 09:43 PM 發表
唔只... 我1月中去過好幾間圖書館,包括油麻地、牛池灣,都係所有查書機都上唔到網。
唔知係唔係有關連啦!

查書機的工作﹐便是查書﹐不是供大家上網﹐所以上唔到網係完全正常的。

toyl 發表於 2012-2-15 21:52 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2012-2-13 22:47 發表

查書機的工作﹐便是查書﹐不是供大家上網﹐所以上唔到網係完全正常的。

「上唔到網」係指上唔到去查書網頁,所有查書機都冚旗暫停服務。
DW8306 發表於 2012-2-16 00:54 | 顯示全部樓層

原帖由 toyl 於 2012-2-15 21:52 發表

「上唔到網」係指上唔到去查書網頁,所有查書機都冚旗暫停服務。

查書機冚旗有時係web server冧左/連唔到,亦有可能係唔夠port
為免同counter,借書機爭線.所以當值館長有時會指示職員將查書機暫停服務
 樓主| hkaiw 發表於 2012-2-16 08:54 | 顯示全部樓層
原帖由 DW8306 於 2012-2-16 00:54 發表
查書機冚旗有時係web server冧左/連唔到,亦有可能係唔夠port
為免同counter,借書機爭線.所以當值館長有時會指示職員將查書機暫停服務

奇怪的是這個問題在倚天及 Windows NT 時代是沒有出現,反而改用 Windows 7 + IE9 才有。
喵...
kei_hk 發表於 2012-2-16 10:31 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2012-2-16 08:54 AM 發表

奇怪的是這個問題在倚天及 Windows NT 時代是沒有出現,反而改用 Windows 7 + IE9 才有。

用IE9 去上"查書網"﹐理論上便是經1部WEB SERVER﹐此WEB SERVER做一個中間人﹐去由web server 接去data server﹐再由data server 回傳資料到web server﹐處理成大家看到的網頁資料﹐最後再回傳到用家電腦。

web server 最多只會busy﹐處理較慢。可能因為處理慢﹐所以才「下令」停某些機﹐減少web server的work load。

用web 版面比以前 nt (telnet)年代﹐data 用量係會多很多的﹐所以web server的工作量係會比以前telnet server為高的﹐可能內部未調整完好﹐或者打算再提升而未做好﹐才出現個別機要暫停服務。

ps. web server & data server 係可以同一部server﹐但處理效能問題﹐只有細少用量才會這樣做﹐公共圖書館一定唔會這樣做。

peterkwan 發表於 2012-2-16 11:45 | 顯示全部樓層

新系統到現在,自己覺得最大問題係館藏裏所 show 既 status, 同入面果本書在果間館既 status 唔 match, 甚至
係個 status 不符合實情 (e.g. 個 status 係 on-shelf,  但實際未上架).

譬如,我想找一本書,它有附件 CD-ROM 的。在出面 return 個 list 果度顯示 A 館係 on-shelf 的,按入去本書
detail, 再在圖書館 list 裏找 A, 現發現原來只是 CD-ROM on-shelf, 本書係已被借出。
DW8306 發表於 2012-2-16 14:22 | 顯示全部樓層
我最唔滿意係借還書下下有special message都會彈個window出黎,仲有新scanner唔support快速鍵bar code
但按fb相關群組消息,港島西一分區圖書館己研究出bar code scanning相關既解決辦法

ccicoltd 發表於 2012-2-16 22:40 | 顯示全部樓層
究竟用完查書機後,應不應該按開始→登出?因為登出後似乎要輸入密碼才能返回桌面。
toyl 發表於 2012-2-16 23:11 | 顯示全部樓層

原帖由 ccicoltd 於 2012-2-16 22:40 發表
究竟用完查書機後,應不應該按開始→登出?因為登出後似乎要輸入密碼才能返回桌面。

應該要在網頁上登出你的讀者帳戶及關閉瀏覽器。