hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 關於荃灣曹公潭村幾問﹖
開啟左側

關於荃灣曹公潭村幾問﹖

gsrc0525 發表於 2011-12-28 00:48 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

呢條村位於照潭徑(港鐵路軌盡頭)再行入d,
前兩個禮拜行過一次,全村荒廢左,得返d爛石牆爛地台以及大量蕉樹雜草,
再行上d,響一個比較隱蔽位置發現有間完整既鐵皮屋,
出返去入口,亦有個廢棄既公廁,無左個頂。

至於個入口塊牌係有個房署logo(附近既光板田,白田壩村都有),
個牌亦有寫話村路改善工程係響88年底完,
即係本身就係寮屋區,九十年代左右先拆﹖

至於苗圃側邊亦有條小路,我見過有狗沿住條路入去,
咁條路係咪都係通去呢條村﹖

硬係覺得呢條村好神秘,網上搵過無乜關於呢條村既資料,
想問下有無人對呢條村有印象﹖
個歷史係點﹖又響幾時拆左﹖

其實香港仲有幾多個類似既村落,
係有房署既logo,但係又拆左﹖

2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4
jpoon 發表於 2011-12-28 01:53 | 顯示全部樓層
原帖由 gsrc0525 於 2011-12-28 00:48 發表
其實香港仲有幾多個類似既村落,
係有房署既logo,但係又拆左﹖

其實房屋署除左興建樓宇之外, 佢以前仲有俗稱「寮仔部」既寮屋管制組,負責管制及清拆寮屋,響二零零六年四月一號起就改為地政總署負責,所以舊少少既寮屋見到有房署logo一D 都唔出奇
gy9308 發表於 2012-1-2 12:16 | 顯示全部樓層
原帖由 gsrc0525 於 2011-12-28 00:48 發表
硬係覺得呢條村好神秘,網上搵過無乜關於呢條村既資料,
想問下有無人對呢條村有印象﹖
個歷史係點﹖又響幾時拆左﹖  

你係唔係講緊照潭徑尾由石澗再上少少個個位?

苗圃側邊個條小路係可以上返去荃錦公路.(如果我冇理解錯你講個條小路)
WR309 發表於 2012-1-2 12:20 | 顯示全部樓層

原帖由 jpoon 於 2011-12-28 01:53 發表

其實房屋署除左興建樓宇之外, 佢以前仲有俗稱「寮仔部」既寮屋管制組,負責管制及清拆寮屋,響二零零六年四月一號起就改為地政總署負責,所以舊少少既寮屋見到有房署logo一D 都唔出奇 ...

補充少少先:
「寮仔部」並未完全轉由地政總署管轄,路邊社消息指仲有少部份 (多數是市區)
未講掂數,但都會o係一兩年內轉哂

至於呢條村,要再搵些少資料先答到
 樓主| gsrc0525 發表於 2012-1-6 11:33 | 顯示全部樓層
原帖由 gy9308 於 2012-1-2 12:16 發表

你係唔係講緊照潭徑尾由石澗再上少少個個位?

苗圃側邊個條小路係可以上返去荃錦公路.(如果我冇理解錯你講個條小路)

正是,其實入口同埋主村路相當明顯,可見石澗。

有幾條石屎樓梯上,但係再上就滿布雜草,頗難行,而出口就係配水庫附近既馬路。
2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4
cn2661_2d32 發表於 2012-1-6 19:43 | 顯示全部樓層
寮仔部遺物: 大磡村入口都仍有果隻房署logo牌存在..even拆左村咁多年
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
WM 發表於 2012-1-12 03:44 | 顯示全部樓層

對於曹公潭村我真係所知不多
因為整條村都起碼清拆左十幾年
而家由荃灣中心望落去
較為完整既曹公潭村痕跡相信都係得番村口既爛公廁同避雨亭
村既主要通道都已經雜草叢生,可見已經好耐冇人行過

但我就想講下同位於曹公潭附近既另一條村---潭頂新村
呢條村入口唔係好似曹公潭村咁正正位於曹公潭隔離
而係設於荃威花園對落,林百欣中學既斜坡對面
村口有一個頗為顯眼既停車場
隔離亦有一個同曹公潭村村口同樣既避雨亭
確實位置:這裡

講起呢條村,本身我都冇為意佢既存在
因為村口既冇任何標示,條路又通入樹林
一直唔知條路通去邊,所以都無謂冒險入去探路
每次經過都只留意到村口既生鏽村民郵箱物體

係去到09,10年左右,村口終於釘起一塊指示牌,寫住「潭頂新村 Tam Ting San Tsuen」
村路又重鋪石屎路面,我先驚覺原來有呢條村既存在
沿村路行入去(中途有分叉路,一直靠右行)
沿途右邊傳黎既水聲越黎越明顯,行幾分鐘差唔多入到村時
右方開揚處向下望就可以見到曹公潭瀑布,整條村路亦係沿曹公潭既山谷而建
再行入d就入到村,村中既房屋都係單層平房式(寮屋?),部分附設一小塊田種瓜種菜
印象中沿路入到盡都係民居
村中發現唔到任何村公所既建築,民居亦唔多

講番呢條村既村名
「潭頂」一詞明顯就係指曹公潭頂
至於「新村」,一般都係指由原居地遷至新地點所建既村
同區較著名既例子有楊屋道既「石碧新村」(1960年代因建石壁水塘由政府安排村民遷至)
而潭頂新村所指既「舊村」可能就係曹公潭村

再係網上搵下曹公潭村既歷史文件
其中一份(亦係唯一一份)係1983年既「社區需要調查初步報告書」
雖然開唔到,但該報告書既作者一欄就寫住「荃灣西五村發展部」
當中既五村分別為白田壩村,白田壩新村,光板田村,光板田上村同曹公潭村
由此可見1983年應該仲未有潭頂新村存在
按此推斷呢條村可能就係由曹公潭村村民遷村建成

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
gsrc0525 + 1 見解同內容都好詳細。

查看全部評分

AVD1 發表於 2012-1-12 15:02 | 顯示全部樓層
原帖由 WING93 於 2012-1-12 03:44 發表
對於曹公潭村我真係所知不多
因為整條村都起碼清拆左十幾年
而家由荃灣中心望落去
較為完整既曹公潭村痕跡相信都係得番村口既爛公廁同避雨亭
村既主要通道都已經雜草叢生,可見已經好耐冇人行過

但我就想講下同位於 ...

但係我又起網上搵到一篇新聞
http://news.singtao.ca/vancouver/2011-07-06/hongkong1309941857d3287257.html

文中講到:
他指該樹由祖先種下,至今有百歲,「村民自小看住樟樹,好有感情!」他指樟樹高十五米,樹椏有兩主幹,其中一枝直徑約四十八厘米的較粗主幹無端被鋸走,十分心痛。

如果係咁 o既話, 呢條村唔應該只存在廿幾年 ~

PS. 另附一後 YouTube 片段
http://www.youtube.com/watch?v=VJChNepnPVk

LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| gsrc0525 發表於 2012-1-12 17:04 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2012-1-12 15:02 發表

但係我又起網上搵到一篇新聞
http://news.singtao.ca/vancouver/2011-07-06/hongkong1309941857d3287257.html

文中講到:
他指該樹由祖先種下,至今有百歲,「村民自小看住樟樹,好有感情!」他指樟樹高十五米,樹椏有兩主幹, ...

又再搵到一篇:http://www.hkedcity.net/library/book/content.phtml?isbn=9622641199&page=9

照計佢所指既"曹公潭村"係指已廢棄既村,唔通個條村係1929年前已經起好,
只係到五六十年代大量外來人遷入,先變為寮屋區﹖

P.S. 無論係"曹公潭村"定係"潭頂新村",兩條村估計於1898年租借新界之後先起,
因為荃灣鄉事委員會名單入面並沒有兩條村既名。

AVD1 發表於 2012-1-13 13:10 | 顯示全部樓層

原帖由 gsrc0525 於 2012-1-12 17:04 發表

又再搵到一篇:http://www.hkedcity.net/library/book/content.phtml?isbn=9622641199&page=9

照計佢所指既"曹公潭村"係指已廢棄既村,唔通個條村係1929年前已經起好,
只係到五六十年代大量外來人遷入,先變為寮屋區﹖

P ...

其實我諗要再深究小小, 真係有需要去圖書館搵返 D 舊區議會文件, 參考書 (如地圖等) 出黎睇睇,
實情我住起荃景圍咁耐, 一直都冇入過去潭頂新村, 同埋愉景新城總站後個邊 o既照潭徑 (荃灣中心個邊就有, 但係地鐵路軌個邊就冇) 睇過 ~

PS. 如果我冇記錯的話, 無論潭頂定係曹公潭村,兩者都應該係起政府打算興建 o既曹公潭生態公園內 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1