hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2011年U廠大食柴;2012年U廠繼續食柴,直到永遠? ...
開啟左側

[服務調整] 2011年U廠大食柴;2012年U廠繼續食柴,直到永遠?

關閉 [複製鏈接]
DK5416 發表於 2011-12-31 15:10 | 顯示全部樓層

原帖由 LRT1027 於 2011-12-31 12:10 發表

乜野叫應該 ? 得就得, 唔得就唔得,
呢樣野係關係到行車安全,
事實上之前九巴為 251A 用 ASC 試左路, 結果係唔合格
唔合格既路段正正係 251M 都有份行的

轉過咁又點 ? 你有幾可見到 68A 行 12 米 ?
行到既話一早 ...

之前仲估計251A用大單層,唔通到時又要搵E200?

68A左轉果個路口,琴日先中招
我行中線,慢線有部HC龍,快線有部E34
果部68A仲要偷出黎中線轉入去,我隻左鏡差少少就送埋比佢…
GK9636 發表於 2011-12-31 15:11 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2011-12-31 12:12 發表
其實仲有一個問題.....

個個都話 U 廠金車比率最高
究竟有幾高?出年的情況又會係點?
同時想問埋歐三車的比率

其實呢個 post 講的未必係過去的事,
而係好有可能係將會發生的事 ...

沙廠靠近年先追番環保車的落後, 但歐三以上比率仍為各廠最低
GK9636@ATENVIRO
LR4088 發表於 2011-12-31 20:50 | 顯示全部樓層
我都係屯門人
我同意樓主講2011 U廠的確係分少咗新車
但係你要明白
前幾年U廠食新車係比較多
9成AP,全數AMN,不少ATR,3ASV
加上公路線為主,客量高,白牌車係有其好處

或者畀我總結一下,我會覺得今年U廠新車主要方向係清晒舊三菱
而唔係BWU/ATEU去替D舊少少ge金車
ey3231 發表於 2011-12-31 23:51 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 2011-12-31 12:38 發表

251M 果邊, 錦田八鄉一帶, 路面先天限制, 改唔到路冇辦法,
你又唔肯買 11 米低地台車, 咁一定要用 10.6 米金車
要加車都冇辦法

68A 已經講左
可以總站朗屏鐵路站, 或改路行,
又或者叫路政處整整個安全島

又唔係 ...

改總站要過N咁多關, 除非你改完總站之後  照停朗屏巴士總站  如果唔係  實有排搞
九巴6號就係一個例子 搬左站之後 只係需要行多唔洗1分鐘既路程 都可以有咁多爭拗

路政處乃政府部門   官僚主義    你叫佢做野   十年後先交倒貨比你
HB00610 發表於 2012-1-1 02:16 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2011-12-31 12:38 發表

251M 果邊, 錦田八鄉一帶, 路面先天限制, 改唔到路冇辦法,
你又唔肯買 11 米低地台車, 咁一定要用 10.6 米金車
要加車都冇辦法

68A 已經講左
可以總站朗屏鐵路站, 或改路行,
又或者叫路政處整整個安全島

又唔係 ...

我問你算係點就真呀
改路, 知唔知要拗幾耐數?你估頭站變尾站或者兜長路程會唔會有人嘈?
連6仔都搞左十幾年先合併到, 要唔要同你講埋沙廠條74K同275講幾耐先拉得埋?

不停拉開話題去攻擊人, 先係最唔要得。

原帖由 kingprowm 於 2011-12-31 12:24 發表

U 廠和 L 廠都係約 860 多架車,
U 廠有 559 架金車, L 廠有 526 架金車,
即係 L 廠入多 30 架金車, U 廠一架金車都冇多先追到進度

完全係典型的黃子華的魚蛋論…

評分

參與人數 1aPower -1 收起 理由
kingprowm -1 無理批評,態度惡劣

查看全部評分

ME 發表於 2012-1-1 07:31 | 顯示全部樓層
原帖由 GK9636 於 2011-12-31 15:11 發表

沙廠靠近年先追番環保車的落後, 但歐三以上比率仍為各廠最低

粗略估計九巴目前大概仲有1500step entrance

我諗好有可能多過成個英國咁多間巴士公司加埋

不過有樣野係真既係九巴換新車冇英國咁積極

英國近呢幾年4大巴士公司同唔少較小型巴士公司都積極低地台化

o係英國(特別係較大既town或者city)

真係唔係咁多地方仲有step entrance行梗

BN1E18LE11WA5PE16SG8
GU9338 發表於 2012-1-1 09:16 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 2011-12-31 01:12 發表

如果九巴真係任由員工唔鍾意做既野就可以唔做, 踢俾其他人做,
呢間公司管理真係好有問題, 你試吓出面打工, 一話麻煩就唔想做,
你估老細會唔會炒你魷魚

根本決策人更加應該將 AP 分散去四廠, 佢地不得異以, 否則即 ...

請問九巴係咪有十萬個員工 , 任炒唔嬲先 ?
仲有 , 你呢套諗法荔廠九廠咪實行緊囉 , 係呢輪換車送晒 AD 入屯廠
結果 ? 連車都燒左部

請用文明來說服我。
GU9338 發表於 2012-1-1 09:20 | 顯示全部樓層
原帖由 HB00610 於 2011-12-30 21:58 發表

其實荔廠仲有一種2+2的歐二車, 佢地係仲未充分善用的。

AS ?
呢批車都幾人見人憎 (2A 除外) , 差唔多架架都係掛緊收車字軌 / 退休師傅字軌
結果事實上都係做士啤
請用文明來說服我。
98C 發表於 2012-1-1 11:30 | 顯示全部樓層
其實將廠食柴的情況比U廠更嚴重,覺得U廠食柴的時候,請望一望將廠的情況。
kingprowm 發表於 2012-1-1 12:13 | 顯示全部樓層

原帖由 98C 於 2012-1-1 11:30 發表
其實將廠食柴的情況比U廠更嚴重,覺得U廠食柴的時候,請望一望將廠的情況。
真係好可悲,U 廠最新雙層巴士係 PZ 牌, 都仲要嘈, 但青衣廠最新既車只係 NG 牌就冇人可憐吓~~