hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2011年U廠大食柴;2012年U廠繼續食柴,直到永遠? ...
開啟左側

[服務調整] 2011年U廠大食柴;2012年U廠繼續食柴,直到永遠?

關閉 [複製鏈接]
樂仔〞 發表於 2012-1-19 22:23 | 顯示全部樓層

原帖由 3AD172004 於 2012-1-19 22:08 發表

問題係,點解掛親58M既十二米冷馬總係有幾架係行到虧左既??

轉轉都載到滿一滿行屯公
唔虧就奇囉
天空之神 發表於 2012-1-21 01:06 | 顯示全部樓層
原帖由 3AD172004 於 19/1/2012 22:08 發表

問題係,點解掛親58M既十二米冷馬總係有幾架係行到虧左既??

本身車長已經有問題 , 加埋堆慢既 AP/3AD , 就唔需要再深究啦
.
3AD172004 發表於 2012-1-21 12:03 | 顯示全部樓層
原帖由 天空之神 於 2012-1-21 01:06 發表

本身車長已經有問題 , 加埋堆慢既 AP/3AD , 就唔需要再深究啦

其實有人曾經討論過58M掛牌師傅既駕駛態度問題,佢地既意見都認為58M掛牌師傅好多都係「碌車」,即係有意圖以較慢車速行駛;又有意見指佢地o係58M仲用緊AL既時候有「碌車」博超時補水既情況,睇黎58M掛牌師傅既「碌車」問題已經係為時已久既日問題喇。
主賜我異象,來委身香港!
 樓主| LF5502 發表於 2012-1-24 13:03 | 顯示全部樓層

K 廠扔車策略:將最舊的車都扔入屯門
上幾次就係黃柱龍 + 3AV51 52
今次就係 GX牌 (因為已經得返三架黃柱龍行 61X 83X)

原帖由 GK9636 於 2012-1-16 17:18 發表

話事人似乎覺得仲有需要, 2012年的U廠散已續牌舊貨又開始了

評分

參與人數 2aPower -2 收起 理由
GU9338 -1 前言不對後語
Crotone -1 閣下係b0版已經用同樣字眼提過一次 ...

查看全部評分

MZ3101 發表於 2012-1-24 14:01 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2012-1-24 13:03 發表
今次就係 GX牌 (因為已經得返三架黃柱龍行 61X 83X)

咁你依家呢個回文都夠哂自相矛盾啦
留低三架黃柱龍都係 GR 牌啦 , 何來調哂最舊的車入屯門

除非你話 GR 牌新過 GX 牌啦
3asv@59x 發表於 2012-1-24 14:34 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE24 於 2012-1-17 20:20 發表
因為 3AD 阻住準巨你爭分奪秒?

講真,邊有咁多3AV比你呀!有3AD咪偷笑囉,又唔系行唔到!以前3+2位唔知乜車迫到七彩咁咪重死!而家舒舒服服重咁多要求
講真,3AD多位坐過3AV啦!呢條線話短唔短話長唔長,有位坐好過要罰企啦
k_depot_tko 發表於 2012-1-24 14:37 | 顯示全部樓層

原帖由 LF5502 於 2012-1-24 13:03 發表

依家K廠又唔係奉旨收你啲續命車嘅
講真,呢個「策略」好公平暏
你掟架原本要退役嘅車入嚟,我掟番架舊車出去 (雖然話係舊車,但係都仲有幾個月先到17年)
唔通要用架續命車換架AVBWU番嚟你先心足 ?
HR889@3C 發表於 2012-1-24 15:05 | 顯示全部樓層

都唔知 U 廠用 3+2 換 2+2 點解你仲要嘈
K 廠夠大把 3+2 ADS 啦 , 人地都未嘈 ..
 樓主| LF5502 發表於 2012-1-25 18:32 | 顯示全部樓層
呢個 post 一定要一推再推.....

樓上好多人都睇唔到 / 唔知道 / 睇到都扮唔知,

仲起度話 K / L 將最舊的車都扔入屯門公平公正

原帖由 miklcct 於 2012-1-9 17:29 發表
U廠的舊車像雪球,越滾越大。
假設一開始,0至16年的車各50部,共850部。
一年後,50部17年車換16年車,連同原有50部的16年車,共100部。
再過一年,100部17年車換16年車,連同原有的,共150部。
到16年後,所有車都變成16年車了,以後就永遠16<->17。

其他廠的車,到16年,就調入U廠,到17年時就歸原主,到18年時換新車,完全是正常的換車周期,不過就沒有16年車。

現實的情況很類似,U廠不斷將17年車換13至15年的車,13至17年的車就會越滾越多,最後全九巴最舊四分一的車(除續至18年的車外)全部集中在U廠。

評分

參與人數 3aPower -3 收起 理由
Gx6903.. -1 推文灌水
Gary_B -1 自認蓄意推文
Crotone -1 推文灌水

查看全部評分

樓主| LF5502 發表於 2012-1-25 18:43 | 顯示全部樓層

因為係人都知堆 K 廠 ADS 退左之後會有新車

但由 2009年開始直到依家 U 廠都係起舊車堆中打轉

原帖由 HR889@3C 於 2012-1-24 15:05 發表

都唔知 U 廠用 3+2 換 2+2 點解你仲要嘈
K 廠夠大把 3+2 ADS 啦 , 人地都未嘈 ..