hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2011年U廠大食柴;2012年U廠繼續食柴,直到永遠? ...
開啟左側

[服務調整] 2011年U廠大食柴;2012年U廠繼續食柴,直到永遠?

關閉 [複製鏈接]
 樓主| LF5502 發表於 2011-12-30 00:08 | 顯示全部樓層

搵U廠老襯的分新車政策,一張圖已經講哂

舊車換舊車,舊車換舊車,直到永遠?

原帖由 kingprowm 於 2011-12-29 23:45 發表

只可以講, 正如其他人所說, 風水輪流轉

同埋只可怪分新車政策, 退車多咪新車多
kingprowm 發表於 2011-12-30 00:11 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2011-12-30 00:06 發表

同荔廠比根本無意思,
當年新車下下都 12 米,根本係因為廠細又窄先分得少車,
搬左新廠已經正常返晒。

12 米車當時也不是新事物啦, 3N, 3BL 都為數不少 ......
Snoopy@FB8617 發表於 2011-12-30 00:16 | 顯示全部樓層

回復 41# 的帖子

閣下又會知道換到幾時?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kingprowm 發表於 2011-12-30 00:23 | 顯示全部樓層

原帖由 HB00610 於 2011-12-30 00:03 發表

我出手的原因, 就係來自閣下的呢一句回應。

如果唔係咁, 我都唔會出聲反駁你。
無架, 覺得似係你點著人地火頭都唔知點解多過人地好出聲囉。 ...

總之我睇過樓主講果 2__7 果個網,
橫計掂計屯廠都係入既車總數係比出既數多
 樓主| LF5502 發表於 2011-12-30 00:24 | 顯示全部樓層
無人知.....

我只係知道已經唔係第一次咁搵笨

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2011-12-30 00:16 發表
閣下又會知道換到幾時?

HB00610 發表於 2011-12-30 00:30 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2011-12-30 00:23 發表

總之我睇過樓主講果 2__7 果個網,
橫計掂計屯廠都係入既車總數係比出既數多

其實在呢一年, 四間廠都係入車多過出車
別忘了批康偈AV同3AV係打算直接唔續命, 夠17年就退的, 而家續左牌, 已經平白多左百幾架車
仲有新車同龍運轉下幾架咁, 再計埋今年退熱狗, 都退得比原本預計的少。

左計右計, 多出來都百架車, 就算除番四, u廠多30架的比例真係高到要你去眼紅?

以呢個理由去攻擊u廠通唔通…我覺得你諗清楚會好d。

ATE24 發表於 2011-12-30 00:45 | 顯示全部樓層

原帖由 HB00610 於 2011-12-30 00:30 發表

別忘了批康偈AV同3AV係打算直接唔續命, 夠17年就退的, 而家續左牌, 已經平白多左百幾架車
仲有新車同龍運轉下幾架咁, 再計埋今年退熱狗, 都退得比原本預計的少。

左計右計, ...

可能,

荔廠無新車出係屯廠o既錯
荔廠要食堆舊車係屯廠o既錯
屯廠有堆金車士啤係屯廠o既錯
屯廠有條B1賺得錢係屯廠o既錯
就快連年尾世界末日都係屯廠o既錯
總之千錯萬錯最後點樣都係屯廠o既錯

搞到好似屯廠係原罪咁。

搞到咁勞嘈,不如荔廠吞併屯廠啦。

評分

參與人數 2aPower +2 收起 理由
LRT1027 + 1 support
kp3011 + 1 good

查看全部評分

公器公用 香港早要有品
 樓主| LF5502 發表於 2011-12-30 00:50 | 顯示全部樓層
#1 已經計左數,
2010年退多左的車,
2011年出返哂
而且有突

同埋單計 2011年,
U 廠其實都人新車多過退役車
但2010年有淨流出,
因為有17年車到期換廠,但無任何車進入
唔排除今年U 廠的新車只係 compensate 返2010年走的車
(總唔會樣衰到要 U廠要為10年走的車拎返舊車??!)

原帖由 HB00610 於 2011-12-30 00:30 發表

左計右計, 多出來都百架車, 就算除番四, u廠多30架的比例真係高到要你去眼紅?

以呢個理由去攻擊u廠通唔通…我覺得你諗清楚會好d。
kingprowm 發表於 2011-12-30 00:52 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2011-12-30 00:08 發表
搵U廠老襯的分新車政策,一張圖已經講哂

舊車換舊車,舊車換舊車,直到永遠?

雖然呢個制度令屯廠分到新車既機會細左, 但不見得對屯廠客唔著數
你見到荔廠和九廠用唔少 2+2 車換 3+2 車, 犧牲左兩廠原本有 2+2 車搭既客要搭 3+2 車
ATE24 發表於 2011-12-30 00:54 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 2011-12-30 00:52 發表

雖然呢個制度令屯廠分到新車既機會細左, 但不見得對屯廠客唔著數
你見到荔廠和九廠用唔少 2+2 車換 3+2 車, 犧牲左兩廠原本有 2+2 車搭既客要搭 3+2 車 ...

如果咁o既話,o個批車退o左佢,由屯廠直接出新車咪唔使犧牲你o地要你o地坐 3+2 車囉,但係你又唔制囉。
咁問你o地要車換入o黎,你又有聲氣喇,話要你o地坐 3+2,咁你教我點做好……呢?

我o地退o左批車之後將字軌長收囉好唔好?

評分

參與人數 4aPower +4 收起 理由
HB00610 + 1 正解
JK6080 + 1 agree
32 + 1 面對滿口歪理o既人,最好o既回應 ...
nr5800 + 1 good!

查看全部評分

公器公用 香港早要有品