hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2011年U廠大食柴;2012年U廠繼續食柴,直到永遠? ...
開啟左側

[服務調整] 2011年U廠大食柴;2012年U廠繼續食柴,直到永遠?

關閉 [複製鏈接]
GK9636 發表於 2011-12-30 17:44 | 顯示全部樓層

原帖由 JU2541 於 2011-12-30 16:27 發表

比率係金車指標...
屯廠大可以食歐五蛋..放 ATR 走.....

一樣都有食新車的權利..

新車又話冇位坐, 堆德國車又多病痛, 堆ATR, 3ASV係扔得走俾其他廠低地台普及化都唔差呀
GK9636@ATENVIRO
FD5410 發表於 2011-12-30 17:59 | 顯示全部樓層
原帖由 JU2541 於 2011-12-30 16:27 發表

比率係金車指標...
屯廠大可以食歐五蛋..放 ATR 走.....

一樣都有食新車的權利..
好老實講, 屯廠的確係無咁適合用直梯車...
唔好以為食新車一定係好野

(Show blocked user - 張生無限輪迴)
樂仔〞 發表於 2011-12-30 18:21 | 顯示全部樓層
原帖由 GU9338 於 2011-12-30 16:11 發表

我唔講咁耐 , 就算早排堆大康豪出黎市區 , 成堆 2+2 3AV 3AD 入黎 , 仲唔心息 ?
唔知 12A 43B 因為咁樣換車而要 2+2 -> 3+2 閣下又有咩高見呢
(當年 AL 換車就更加多線遭殃 , 不過唔係度詳列喇) ...

其實換完批 3AD 入黎唔夠兩年又要換返出去 ...
3AD 行元朗線都冇乜問題既
行屯公又凳又搖其實都幾辛苦
樂仔〞 發表於 2011-12-30 18:24 | 顯示全部樓層

原帖由 HR9710+KU1391 於 2011-12-30 13:27 發表
每架車都有新車及舊車的時候.
90年代初,U廠長途線加冷,入左不少全新AV及AD
90年代初,U廠分到老虎蘭,開龍,密龍及老虎豪.
1997年,2+2座位AD出牌,大多數分俾U廠及L廠行西隧線,冇記錯,U廠分左20多架H牌AD俾960,元朗廠分 ...

66X 上 AVW 係因為同 961 換車
之前個 5 部金其實我係覺得無位好放先比 66X
反正 66X 客量低得可憐嘛 ... 個陣 58X 67X 又唔用得十二米金富豪
60X 52X 59X 又多人搭 ... 咪搵 66X 開刀囉

我自己住屯門既 , 個人覺得冇乜野既 ...
不過係嫌咁多 AD 同 3AD, 行屯公好搖好凳 ... 難頂左 D 姐

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
ate_58x + 1 AGREE !!!

查看全部評分

32 發表於 2011-12-30 20:35 | 顯示全部樓層
其實呢o的獨大食柴真係講黎無謂,間廠就算食得多新車亦未必惠及好多路線,
每間廠總有幾條哂命線,再新o既車只會又係上果幾條,無新車,佢地都係用全廠最新,
又唔會有咩分別,至於無開果o的,咪一樣維持無,根本爭黎無意義

當然,有新車入有得套車,整體可能會新左,
不過到時又會爭,荔廠點解又唔分俾青衣廠,
點解次次要食二手車,
點解你果條用車新過我樓下果條...
tkf_2005 發表於 2011-12-30 21:01 | 顯示全部樓層
原帖由 32 於 2011-12-30 20:35 發表
其實呢o的獨大食柴真係講黎無謂,間廠就算食得多新車亦未必惠及好多路線,
每間廠總有幾條哂命線,再新o既車只會又係上果幾條,無新車,佢地都係用全廠最新,
又唔會有咩分別,至於無開果o的,咪一樣維持無,根本爭黎無意義

當然,有新 ...

青衣/將廠都未有尿素缸...

就算放新車都放唔得多...
EH2674 發表於 2011-12-30 21:40 | 顯示全部樓層

原帖由 樂仔〞 於 2011-12-30 18:21 發表

其實換完批 3AD 入黎唔夠兩年又要換返出去 ...
3AD 行元朗線都冇乜問題既
行屯公又凳又搖其實都幾辛苦

講真,批3AD係行69X惡頂少少(268C唔知喇),行69M同269C個人覺得無乜問題,個別司機仲舞得條龍幾好
強人所難,不可一不可再
HB00610 發表於 2011-12-30 21:58 | 顯示全部樓層
原帖由 GU9338 於 2011-12-30 16:11 發表

我唔講咁耐 , 就算早排堆大康豪出黎市區 , 成堆 2+2 3AV 3AD 入黎 , 仲唔心息 ?
唔知 12A 43B 因為咁樣換車而要 2+2 -> 3+2 閣下又有咩高見呢
(當年 AL 換車就更加多線遭殃 , 不過唔係度詳列喇) ...

其實荔廠仲有一種2+2的歐二車, 佢地係仲未充分善用的。
NA3596 發表於 2011-12-30 23:00 | 顯示全部樓層
原帖由 FD5410 於 2011-12-30 17:59 發表
好老實講, 屯廠的確係無咁適合用直梯車...
唔好以為食新車一定係好野

咁下繁87D同281A夠班班頂閘啦,唔通又話S廠無咁適合用直梯車?

返返黎U廠,我俾得廿二蚊,坐個幾鐘車出銅記,你送部3AD俾我
同你俾廿幾蚊買盒叉燒飯,得兩舊又硬又冇味既叉燒,有何分別?
所以,U廠人想要新車,一D都唔出奇

市區線,嘈到飛起又好、迫到飛起又好、凍到飛起都好,都係幾個站
長途線,一上車就冇十幾二十,凍到你發燒,迫到你變沙甸魚,你都要忍足成粒鐘(或更多)
呢d時候,我寧願上唔倒車等下班,都好過同你咁玩法
仲有,(我唔係保鐵) 要快既唔該搭鐵路,唔駛慢慢迫巴士入大西北

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
ate_58x + 1 同意.

查看全部評分

DK5416 發表於 2011-12-30 23:06 | 顯示全部樓層

原帖由 HB00610 於 2011-12-30 21:58 發表

其實荔廠仲有一種2+2的歐二車, 佢地係仲未充分善用的。

係喎

成堆少數民族2+2白板歐2車做後備就無問題
元朗果6部K牌AP做後備就咁大問題

點解呢?