hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2011年U廠大食柴;2012年U廠繼續食柴,直到永遠? ...
開啟左側

[服務調整] 2011年U廠大食柴;2012年U廠繼續食柴,直到永遠?

關閉 [複製鏈接]
JK6080 發表於 2011-12-30 23:36 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2011-12-29 23:24 發表
都係果句
食唔食柴lee D野一向都係風水輪流轉
你話沙廠好風光咩?
但係唔好忘記
AP、AMN沙廠一架都冇
自己睇下3ASV/ATR/AP/AMN加晒幾數
lee批金U廠有348架
沙廠先得251架
但係沙廠總車數係多過U廠over 200架
唔通多D  ...

唔岩喎 ... 果陣有人講過係沙廠唔要批德國車咋喎
屯廠食咁多 AP AMN 其中一個原因係方便維修,其他廠又嫌麻煩,唔多人識整咪比晒屯廠囉
同期一樣有 3ASV  ATR,如果用呢個原因話屯廠以前一樣食晒新車,我覺得冇乜意思
就算成批德國車比晒荔廠,好似 KC KS 果幾部先進咁擺多過行,又有乜用呢 ?

原帖由 DK5416 於 2011-12-30 23:06 發表

係喎

成堆少數民族2+2白板歐2車做後備就無問題
元朗果6部K牌AP做後備就咁大問題

點解呢?

有人選擇性失明
Greensleeves
DK5416 發表於 2011-12-30 23:40 | 顯示全部樓層
原帖由 JK6080 於 2011-12-30 23:36 發表

屯廠食咁多 AP AMN 其中一個原因係方便維修,其他廠又嫌麻煩,唔多人識整咪比晒屯廠囉
同期一樣有 3ASV  ATR,如果用呢個原因話屯廠以前一樣食晒新車,我覺得冇乜意思
就算 ...

我係唔明點解D人咁著眼於D MAN同AP唔抵得,其實就送去都無人敢要
白雞那咪一樣比人PORT得多唔上牌,就算上牌,一有後備車都換返出黎
點解果幾部後備AP都係一樣情況就要比人放大黎講

後備金巴就眼紅,又無人問果3部爬山後備E200既?
同埋荔廠好似仲有後備B7

Snoopy@FB8617 發表於 2011-12-30 23:45 | 顯示全部樓層
原帖由 JK6080 於 2011-12-30 23:36 發表
就算 ...
Then?
用二萬九千個理由都好
屯廠的確係該段時間係食左大量既新車
咁自然換車既時候就未必咁快到你
換新車既始終都有少少週期性既

*小弟對U廠入唔入新車完全持一個開放態度
只不過極唔認同U廠係叫食柴,甚至講到係永遠既事
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
hokwanlam 發表於 2011-12-31 00:05 | 顯示全部樓層

其實睇番U廠都唔算收得少新車(雙層),到現時都有30部,
對比05-09年既沙廠,果陣收到新車既數字係單位數,
仲要食晒K廠批F牌龍仔同埋L廠幾部龍仔同3+2 AV,
攪到81C,46X,281A等等線日日都出龍仔特見什至一日出幾部,
而家既U廠碎料啦.....
樂仔〞 發表於 2011-12-31 00:08 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2011-12-30 23:45 發表
Then?
用二萬九千個理由都好
屯廠的確係該段時間係食左大量既新車
咁自然換車既時候就未必咁快到你
換新車既始終都有少少週期性既

*小弟對U廠入唔入新車完全持一個開放態度
只不過極唔認同U廠係叫食柴,甚至講到係永 ...

點解講到永遠食柴呢
其實好簡單既姐
當初屯廠換 AL 出去 , 換 3+2 AV 返黎
前排換 3+2 AV 出去 , 換 3+2 AD, 3AD 返黎
遲下 3+2 AD 夠期 , 又唔知換埋 D 咩奇怪野返黎
換黎換去都係一堆市區唔想要既車
堆車表現又差 , 放落長途線又唔好坐 [ 嘩大佬 , 繁時真係好迫架囉 =_=, 仲要坐咁耐 ]
對於一個成廠得 8 條唔洗落公路既線既廠黎講
放埋咁多咁既車入黎 , 坐個個都唔舒服啦
講真 , 唔係屯廠冇線食到堆 AL 呀 , 3+2 AV 呀 ... 洗鬼換埋 D 咁既野返黎
HB00610 發表於 2011-12-31 00:25 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2011-12-29 23:51 發表

金車優先都係某幾條天北線啫, 應該唔包 68M, 68X, 276P 架可,
以上路線應該可派白車做替車, 但我見親都係全金,
特別係 68X

68X全金你就眼紅要換白
咁我又可唔可以話要番30X, 234X同238X換白板呢?

大家都係彌敦道線, 大家都全金, 點解只係U廠全金就唔得呢?

P.S: 你令我諗到黃子華的魚蛋論…

評分

參與人數 2aPower +2 收起 理由
kwyeung + 1 Strongly agree. 可能41A未全金
ATE24 + 1 我唔要你俾番兩粒我,我要你攞走佢o個兩粒,大 ...

查看全部評分

kingprowm 發表於 2011-12-31 00:41 | 顯示全部樓層

原帖由 DK5416 於 2011-12-30 23:40 發表

我係唔明點解D人咁著眼於D MAN同AP唔抵得,其實就送去都無人敢要
白雞那咪一樣比人PORT得多唔上牌,就算上牌,一有後備車都換返出黎
點解果幾部後備AP都係一樣情況就要比人放大黎講

後備金巴就眼紅,又無人問果3部爬山後 ...

金車點同白車, 金車話晒都新 D 同埋低地台
個廠有金車做後備, 但偏偏有些路線一架金車掛牌都冇
例如 54, 68A, 251M, 真係火都黎埋

正常既人有新野通常都盡用, 舊野做後備
你會唔會帶超舊款電話出街, 留返部 iPHONE 係屋企呀

果三部爬山 AAU 我體諒佢, 因為 51 特殊情況

656-HU3984 發表於 2011-12-31 00:45 | 顯示全部樓層

就算 ...
呵呵, 如果到AP, AMN夠期要送出去,
我都想知邊間廠咁福大命大要食呢批又 "易" 整 又 "好" 渣 既車
一係就軚重, 一係就要仰頭渣車一日N個鐘.
再加鐘意火燒連環 "船"

唔知某版友話屯廠keep住某幾架船做後備係浪費,
唔知佢知唔知呢幾架車有咩問題先俾人下放做後備呢?
過多幾年送出去果陣唔知有幾多市區既尊貴既車廠會有幾多車長port車呢?

講到好似食呢堆車好幸福好應份咁,
送到呢批極品出去
我諗屯門廠換幾多架虧超富同埋俾人玩殘晒既躉返黎都肯

呀唔記得左添, 大荔廠都有3架極品無brake瑞典2+2白板俾人hold起晒做後備
係咪又要大興問罪之師?

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
HB00610 + 1 正~!

查看全部評分

kingprowm 發表於 2011-12-31 00:49 | 顯示全部樓層
原帖由 HB00610 於 2011-12-31 00:25 發表

68X全金你就眼紅要換白
咁我又可唔可以話要番30X, 234X同238X換白板呢?

大家都係彌敦道線, 大家都全金, 點解只係U廠全金就唔得呢?

P.S: 你令我諗到黃子華的魚蛋論… ...

有人話果架車元天線用番因天北線要低地台
天北線標書規定一定要派地台, that"s fine, 我冇野講
所以替車都要出金車冇辦法

但 68X 不是一定要行全線低地台的線, 有線唔夠金用, 從 68X 借車行用白車替都冇問題
HB00610 發表於 2011-12-31 00:53 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 2011-12-31 00:49 發表

有人話果架車元天線用番因天北線要低地台
天北線標書規定一定要派地台, that"s fine, 我冇野講
所以替車都要出金車冇辦法

但 68X 不是一定要行全線低地台的線, 有線唔夠金用, 從 68X 借車行用白車替都冇問題 ...

但係又在邊度搵到歐二白呢?

唔好忘記3AV同3AD都唔可以落68X的。

而且你唔知唔好當無, 68A係有車要攝68X。