hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) 對於admin91 B3之判決
開啟左側

對於admin91 B3之判決

3ASV196 發表於 2012-1-3 10:37 | 顯示全部樓層

以下是個人意見, 及涉及真誠地討論粗口用法等
; u; Y# g! `) d8 l3 w' Y( F4 @; `, W
其實外國粗口就易處理, 因為明顯, 但中文粗口
2 r' V) ~, [( O" B* V1 w是比較複雜, 當中涉及中港台3地的文化不同,
9 B  R; E, o5 m- R( Z亦涉及大量借代字, 包括英文字.., o1 o% j0 S4 J( L0 B3 D
8 h* e) D9 I/ z$ k5 H
要定奪係唔係粗口, 有一定難度, 及有好多不同意見,
# k9 e3 T9 ?. _2 `單是係Z23版這裡, 都有不同意見
" A* b* l# V% C  ~& c7 O7 y' {5 N8 Z& p$ t+ V
我自己就咁睇, 除左睇上文下理外, 如今次情況, 涉及
* s: l3 d# _/ m$ J4 K9 ]內地用語, 我自己認為可以分3個步驟去睇
& D7 s7 k0 k5 t" z+ X8 d2 r5 f% \" b$ z( I' f; B- S# D
1. 用香港一般粗口/粗俗言語作基礎考慮& X( L' F# `2 @# u4 H7 y9 ~. o' c& H2 Z
2. 如果唔係, 睇係唔係香港一般言語/用法作考慮
* Z& s. M# a8 ~4 s" o: S0 b3. 如果唔係一般香港言語, 再用非香港粗口/粗俗言語作考慮
2 Q& |* ?3 N/ |3 J1 r1 E5 V2 d1 R! J6 p6 Z6 r8 {$ h1 [
即係點呢, 以下3個例子( l' J( J, {( C- S0 p2 n! F

1 S  f* F( x* U4 ^A. 如今次問題字眼"傻B"(真誠地討論粗口)
- r. g. B$ G& X, `: j- E' ~3 ^  o  T9 m
第一步, 睇下係唔係香港的一般粗口/粗俗言語?% V. l7 f5 _( k8 e! \' H4 O' u# R
答案似乎唔係喇, 因為"B"好難係香港一般情況聯想到粗口/粗俗言語* v0 j- B$ Q" \- h, k
7 f! d7 F9 z* M0 Y, F+ m9 h, y
第二步, 睇下有關字眼係唔係香港其他一般言語?
2 j1 K, c5 W6 |+ e答案似乎係喇, "傻B"係香港意思同"傻豬", "傻仔/女"差不多, 有時, E2 r7 i/ |) [5 h
香港一般人都有用, 尤其對住BB, 或小朋友, 意思唔係粗口黎gei.0 Y3 t/ I9 Y4 K. j) h( [

- [7 V6 f$ Z* g! S) m咁似乎就定奪左, 有關字眼係香港用法, 唔係粗口了5 I# B1 x9 n: v7 I1 T( B+ ~
% \, P% @, f& L9 C, i, z: G- P" e
B. 但如果有關站友唔係用個"B"字, 而是用返內地粗口正字"逼", 又點呢? (真誠地討論粗口)
9 l: m8 N6 s8 M& R- h# p
' F9 I: G8 S: H) u) u第一步, 香港都唔係粗口吧' J2 b4 P* _6 e) Y  O# T+ j
% Y( b+ q, p$ T. B" |4 ^5 Z# a
第二步, 有關字眼係唔係香港一般言語/用法?# D# R$ V) k, ?7 c% {
ee, 似乎今次唔係, 香港人一般唔會打/講"傻逼"ga wor, (真誠地討論粗口)
, i9 [' O- q7 r$ I( {8 G2 o% w亦搵唔到佢係香港一般言語代表緊咩...咁要去第三步! }: O- g( q. y. x' ~5 w
) p5 h" p( P$ ?
第三步, 睇下係唔係非香港粗口/粗俗言語?1 z6 B7 y, _) y2 Q6 r! ~: M4 X2 _
查到, 原來係內地粗口, 即係有關人士係故意去講,
6 B- G2 b6 w: U/ x咁就可以定奪, 有關字眼係粗口, 即使用內地標準,
- l/ ]: X5 n8 j$ G. _' P, g大陸角度去睇, 甚至香港無咩人知, 都是合理, 因為
; t% T4 F$ b+ D- i那根本唔係香港字..
3 m( k$ ?; F  v6 T/ p% @& b+ D# q) M" i' y! g, F: u4 G( X& w
C. 又如反轉睇, 如果有人係hkitalk打個"屌"字去話人, (真誠地討論粗口)3 U$ Q# f3 z- t0 S$ \5 O  d5 D
之後話佢講緊台灣話咋, 話人好勁咋, 咁係咪可以免罰呢...
9 x. f/ Y9 R8 q
- H+ e) J1 x+ i2 Q- j又用返那3步..2 G8 C8 H" O" P0 s2 W; I! v
5 Q) i: o, ?! B8 T# _, l) Q/ v
第一步, 睇下係唔係香港的一般粗口/粗俗言語?0 M4 ?! C! E/ W6 s/ S( u+ `
ee, 原來已經係喇wor, 咁唔駛諗, 已經可以肯定係粗口吧,
  `) y1 f* {8 n" [* E5 ^呢個係香港討論區, 我地用返香港用法作基礎去睇, * `1 _" V$ S9 u7 o4 D" X( U4 Y8 n
亦是好合理
& U7 @9 i$ [/ h) `$ r& I& [* \2 l- A/ I5 p% H5 m. b
*如果3步都唔係gei, 查唔到gei, 咁咪係灌水"大部分其他站友都不明其意之文章"8 q, `  L9 Q: P" Z) A
或違反站規44條, 用非中文/英文發表lor
, B7 F* y* F" H: \6 J# i! ~
+ E- j- I. w1 j1 F即係其實係唔係人所共知, 都唔係重要考慮, 而是應該考慮有關字眼# ~) g1 U* j0 `' G7 _
係香港之用法為重點, 如果唔係香港字, 就去返原文意思去解, 大陸話, " j$ A9 v9 b5 R; Q6 u: g
法文, 德文, 咩文都係, 唔知大家又是否同意?
4 v7 m$ N4 ~3 V0 ?& g7 Y8 P! w5 m2 H6 \
當然, 更重要亦是睇晒上文下理及各情況去考慮gei
( _+ o3 |- a& A8 p+ ^6 w2 v5 u- E9 d. ~3 p( V
只是我個人意見, 唔係影響任何判決
) G* y) s+ ^- N  [4 l( H0 J8 j! d* Z) ?/ C4 V) i
3ASV196.KE7270
S3BL100 發表於 2012-1-3 11:50 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2012-1-3 02:41 發表
( h$ N# N1 U5 {+ e其實喺FBI2疑似爆粗字後嘅約一日,該位版主都有以個人身份去回文www.hkitalk.net0 K$ j6 ~- S  d/ c
$ W" h4 Y; N+ v% L" c# B5 L點解當時唔做嘢?隔咁多日一嚟就停板?毫無警告?
( g7 l; k5 ^5 i& [係咪當時板主以個人身份回文時根本連傻X係乜嘢都唔知、都唔認為係粗字?* K5 Q$ J5 V0 f( z# `6 D# s
5 L- H1 o/ L3 I  N8 f但又點解突然覺得佢係粗字?好值得商榷- W) U+ ?, @8 I  F! Z
( Q* j6 r* _5 w; F4 x: V4 Q1 w

' Z6 b; E/ o( ^5 j" A* I% I有時候板主未必即時睇到篇文有疑似粗口,好多時都要收到投訴之後詳細睇返先至發現。$ a, {, B) w' a9 s
同埋粗言穢語好多時係有足夠證據已經可以停板的。
" J9 Y/ \6 [+ \3 Q& V
/ q+ A+ e4 p/ y0 q2 z0 I( I) i呢個係我曾經作為板主的經驗。
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2012-1-3 12:04 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2012-1-3 03:38 發表
7 R6 V' A' j. V: b' Y7 x2 a9 ^$ r
若果為人所共知嘅當然有問題& K+ A  R7 ^3 O1 D% N- y' p9 }
傻X係為人所共知嗎?

; g0 h( x6 t$ u8 i
+ ^. ]3 C" |3 y! A% J' d% r1 M咁我會諗,以被停板站友(似乎)多次進出內地的經驗而言,
: H. r1 L) i" U0 x8 P應該無乜可能唔知道自己正在使用內地通用粗言穢語。0 b2 Z: T5 d" P( j9 b8 A0 b

4 s9 W1 C4 k) N% C1 Q* T雖則我覺得今次admin91係重手左少少(被停板者唔係指名道姓- y7 @2 o+ ^3 x6 q1 {+ g8 K) A' R5 P
鬧緊或暗諷其他站友,俾著當年的我可能會停7至14日),但係0 m& @5 f2 Q$ y/ {, [" |' n0 N& r9 c
老實講句,無論係呢度定係日常生活,無論係咩人都好,
; t* ~, R; R2 q6 Y$ a. D" m如果自己知道自己用緊粗鄙言語,而其實無必要
" n5 w) U& |# d2 q" T: P, u, b咁做,可以用其他詞語代替,亦能表達相同意思,咁只係唔識自重。
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| sea1986 發表於 2012-1-3 12:38 | 顯示全部樓層

原帖由 admin74 於 2012-1-3 09:32 發表
+ C! {" Y! {: w" @) f( H* Z唔好意思係R3唔係B3
7 t* ~5 B8 m# I- y. q2 N9 C9 A

( ], O0 o) W) \! t* ?8 P2 Y$ K唔好意思,改番先
 樓主| sea1986 發表於 2012-1-3 13:36 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2012-1-3 12:04 發表
& z1 u( O, Y0 @' q% D咁我會諗,以被停板站友(似乎)多次進出內地的經驗而言,
, x' L# q- b$ M1 ~; k3 d8 j. [應該無乜可能唔知道自己正在使用內地通用粗言穢語。
  h. {  B" c) o
1 _0 @" [& K1 N7 b% k6 M, z雖則我覺得今次admin91係重手左少少(被停板者唔係指名道姓
8 e$ h! ~$ n! x: H鬧緊或暗諷其他站友,俾著當年的我可能會停7至14日),但 ...
6 a  {) @; I( N' c

8 x- Q& z0 \1 A3 X) M. [4 u但多次進出大陸唔代表對大陸啲所謂文化有乜了解
; B" @  r7 C' @3 e: o- F& v; \5 c我夠有出入大陸,但唔係admin91今次單嘢都唔會知道傻x係所謂粗字9 @9 d& s: [# G& l. u5 L/ t7 D
始終將異地文化套用落以香港做base的forum( n. q& ~1 v8 {* f
呢個做法真係唔太恰當2 B7 [0 W. `4 f) F) T
其次就係該位板友根本冇指定某人* q2 K- `8 C$ g# X: g8 W" K, c
我真係唔明何來有「詆譭其他站友」之有9 t% u& w+ D  B! _  h8 x$ R
而且根據admin91嘅判詞︰「詆譭其他站友「當香港去東莞既客係傻X」」
. g' V. }" @/ l: l到底係詆譭其他站友、定「香港去東莞嘅客」?咁唔清晰,如何服眾?
ATE24 發表於 2012-1-3 13:46 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2012-1-3 12:04 發表 $ b) t; s6 F* y3 E8 @3 ^. S
$ K8 `4 [: c3 C" l7 [! D
3 o. {5 I8 [- b2 i& S
咁我會諗,以被停板站友(似乎)多次進出內地的經驗而言,
) q7 o; v% Z7 f應該無乜可能唔知道自己正在使用內地通用粗言穢語。' }: z5 `2 s; u& y. S- R) B; U

- ^) i& ^1 s( {/ M% j! f雖則我覺得今次admin91係重手左少少(被停板者唔係指名道姓
# e( Z% d, j, t: ]4 z鬧緊或暗諷其他站友,俾著當年的我可能會停7至14日),但 ...

2 }) I! v: G. z8 s如果判決無誤,則三十日之說近日有例支持,本人認為可以接受。
公器公用 香港早要有品
billlmf 發表於 2012-1-3 18:10 | 顯示全部樓層

老實講,我都唔覺得「傻X」係粗口字,我睇過該文章,FBI2並冇用粗言穢語去鬧任何人,如果我用"傻瓜"都當係粗口,我覺得好荒謬~~7 V! o* m/ t4 [$ T
9 I- t2 m5 P! L- z2 f. c
而且,今次admin91做法係非常唔恰當,人哋並冇鬧任何人嘅意思就無端端話停版30日,對FBI2係好唔公平~~
Cathay 888...clear to land rwy 26 Right
8888888888 發表於 2012-1-4 00:56 | 顯示全部樓層
國際化都有其唔好處,就係外地不當的含意可能成為本地執法的理據
& d! u1 m/ ^' E. ?. }2 Z9 P$ ^; m6 q. J6 x1 g( @' K# ]
或者呢個對版友係個陷阱,但係呢度係香港,唔應該用大陸果套執法# J/ r7 S: G* d8 j, y
; D0 I9 l! j' X
如果咁都講唔通,呢度好多文章恐怕都要被和諧,影響文章質素。; m  D6 E8 F3 h
到時我只可以話:此地不宜久留。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
2A_DL13 + 1 正解

查看全部評分

[url]www.xanga.com/mikeydotnet[/url]
 樓主| sea1986 發表於 2012-1-4 01:22 | 顯示全部樓層
我唔係為停板板友求情+ f# O4 n0 \# l! E0 M
而係為我地一眾板友日後嘅言論而發表意見
2 ?& `' E4 y7 H' \0 l2 j) B9 w我擔心日後第日講左某樣喺香港文化冇問題、但第個國家有問題嘅嘢而招致停板) }9 A- p, f, ^4 I
對一眾板友嘅言論自由毫無保障" j  Y9 p/ S3 E9 W, i% A
點知他日站方又用邊個國家嘅標準嚟判刑
- k( w' u) E. E. J& n同莫須有有咩分別?& Y" a, s* b, M1 ^. W
懇請站方可以對板友有所交代
; l  e8 H: n& ?$ Y4 N: j! _甚至考慮有關人士是否勝任
2A_DL13 發表於 2012-1-4 09:02 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2012-1-4 01:22 發表
; N: L( V2 t0 ]3 \" E- F& \我唔係為停板板友求情
0 H8 [8 z. g1 A- J( ^而係為我地一眾板友日後嘅言論而發表意見0 o- D( [, K2 e1 u7 U) S
我擔心日後第日講左某樣喺香港文化冇問題、但第個國家有問題嘅嘢而招致停板
+ F# x  E8 M6 W; B* I0 O; ~5 M對一眾板友嘅言論自由毫無保障+ k9 [/ s. A9 O; d& k! r: o# H- i; T& }
點知他日站方又用邊個國家嘅標準嚟判刑
0 ~$ t1 T; T; [/ w同 ...
9 S/ |( N" d  A7 i9 G" K( I

2 C  S/ h5 ~8 z我好小可會係度出聲,不過真係睇唔過眼。
* A* e' J7 b9 S0 ]2 E$ C, a- w7 `3 v/ v; m
我不肯定是否兩地有文化差異,不過以我所知,"傻B"近年來已經唔再3 \; J$ g7 s- W0 S0 Q
係非常粗魯既言語,甚至某程度已經軟化成一般朋友之間用語。連國
+ E( |$ x6 A& y6 }  l; z內都接受到呢個詞彙,難道香港也容不了?
& b9 v( A+ a2 m
/ e- l- H# @/ a, E我唔知admin91係邊個,但我相信是次事件只是一次誤會,事件應該只
& r+ c# h7 |) t4 b) Y2 Y- }是對事而唔係對人,可能是因為外地鐵路版既版主,相對著眼外地文化
+ D! i3 g+ N+ P$ ~/ E唔熟悉國情。才引起是次誤會罷了。
2 c8 d' X: j5 v, H, l8 ]1 A. z8 H3 N' a# t; Y3 A
粵「傻B童裝」 店家創意讓人噴飯
8 H; v8 S% |2 F
5 j5 y9 T+ h8 m* c[ 本帖最後由 2A_DL13 於 2012-1-4 12:06 編輯 ]
Your global lifestyle partner..