hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) 對於admin91 B3之判決
開啟左側

對於admin91 B3之判決

307 發表於 2012-1-7 15:05 | 顯示全部樓層

咁往常的做法係唔係即停30日?! L. J  i* _" r1 n) z0 g  R
其次,咩叫粗口,咩叫疑似粗口?+ ?# C' Z3 s9 a/ O1 ~5 J3 I
不如你又界定一下...?
只罵不建議=不負責任
~誰@359~ 發表於 2012-1-7 17:19 | 顯示全部樓層
原帖由 307 於 2012-1-7 15:05 發表
- c$ O0 H. d* ?' D: T咁往常的做法係唔係即停30日?7 H1 v- G5 K4 d+ |- ~5 j
其次,咩叫粗口,咩叫疑似粗口?
; p) K7 z. ^6 S9 d  n不如你又界定一下...?
你呢堆問題,就已經答左「點解板主冇問題」啦…: N! g$ \: R/ O

( j/ j$ U+ J& M' H5 y停板日數,因為板規從冇就每條板規訂下一個固定刑罰
4 M0 k# q0 V+ _所以根本每一次停板,刑罰既標準已經係次次唔同,並且係出於板主主觀判斷8 w' N& C9 r3 S9 v/ Y! A- l3 y; ]( W
呢個唔係admin91既問題,而係板規既問題
3 t9 I; ?9 w# ]1 \2 I9 R) G6 q, B如果要嘈的話,警告可以嘈點解唔出注意
! M! g+ L7 e# G- N4 S七日可以嘈點解唔出警告,十四日又可以嘈點解唔係七日,沒完沒了7 Y' w- z- H  O+ p! F
4 L. \: D7 W2 z: O( R% r" C
乜野叫粗口,不如我調返轉頭問啦
# ]" I* w8 Z3 \7 J「_街」都可以唔係粗口泥嫁,例如「話人_左o係條街度」都得嫁
4 |9 W+ a, }- o$ U9 Z; G7 p2 b好啦,有人用「_街」回文,停左板
' y) r/ t$ K. W, a之後有人走出泥話「我覺得_街唔係粗口囉」,之後o係Z23搵理由繼續兜/ i9 {9 i0 u- E; L; {: _
咁係咪表示用「_街」呢個字可以唔洗停板呢?搵到理由兜,加埋有板友幫你嘈就掂嫁啦喎; \& y' h2 O5 P/ D& Y7 Y* L
嘩,咁搞法,個板規咪廢左?
0 {6 X* G4 p9 v( U5 ^- k- _; J2 u, Y. t5 \: E: @- b
又或者,有人話「不如整張粗口列表」: l; w, g* l! C
如果唔想將來有人再咁樣argue法,咁咪整囉% G- g8 E$ V  i; a0 `0 v
到時Z23唔好又有篇文話「點解呢個係粗口」,之後嘈幾廿頁咁喎
/ ]  A, Z! ~7 d: q) d7 D  f又係果句囉,搞咁多野做乜
3 A2 }) Z! |2 E  t6 y5 Q( `) n唔用「傻_」根本乜事都冇,唔值得因為有人踩鋼線跌死左而大費周章
/ Y- G* y* Y, E5 g, P: z2 S
8 N- f) P) }7 P" I2 n
* i' B( I0 Y8 C1 ]8 T/ Z今次事情上我絕對覺得admin91係值得信任
+ W$ `0 U5 ]1 w# \  D; k7 Y3 }如果今次真係嘈得成的話, [4 ]# H6 D# T0 m& o
我真心建議admin91唔好再做R3板主,之後搵呢篇文任何一個話「傻_」唔係粗口既人做板主0 w6 i% ~6 e& O2 S7 l
大家即管睇下新既板主幾時又再爆一次穫囉
* ~/ i# ]# S; s1 b2 u$ p' V2 g  g講真,如果下下都搵野argue,又咁好野argue得到的話,italk根本冇人可以做到板主) [5 z$ _9 Q+ X/ D
而事實上,以往italk亦唔係冇一D好既板主,係因為畀人(別有用心地)嘈而唔撈囉…
字大只顯得人自大
S3BL100 發表於 2012-1-8 00:38 | 顯示全部樓層
睇返站規:- y( j$ t/ b6 G2 s8 ^8 g6 _

( j5 ~( N! {0 O) k
34A. 不得使用粗俗、粗言穢語或刻意跟粗言穢語相近之字詞,違反本條之嚴重性分為: 9 o; z. e. l8 G3 Q
a)非常嚴重:在罵戰,或在批評、詆譭、揶揄、嘲諷、責罵任何人、組織或機構之文章中使用此等詞語;及 # V8 K: B* g5 }8 X8 J
b)嚴重:在其他情況下使用此等詞語。
# V, S, X$ y, W, \
# p' Z7 @' J1 Z9 p+ Y
53(a)
$ p- M7 r" w" E4 D$ p! cIV)使用粗言穢語 (非常嚴重程度) 或惡言對站友進行攻擊;
, f8 d2 m+ g$ F* l& p
干犯此等行為將可能被即時暫停貼文權30日以上或永久停止貼文權;

% ~3 I/ E7 }. Y% u; I% V- U  i# h
53(b)4 s+ u8 u* c+ O# s
VIII) 使用粗言穢語 (嚴重程度) , m$ I' }+ _8 T' d$ m' m' x' {4 j
干犯此等行為將可能被即時警告或暫停貼文權7日以上,若屢犯不改可被永久停止貼文權;

6 }5 g9 v. c9 g& y4 {: Q: P2 E  {( ?8 C
老實講,今次值得商榷之處,就在於FBI2的違規到底係「非常嚴重」定係「嚴重程度」。5 ^2 s8 f. s" v7 q
根據34A條,揶揄、嘲諷任何人之時使用粗言穢語,屬「非常嚴重」違規,
* X* [2 A& K" B但係FBI2原文係咪揶揄或者嘲諷,其實都仲算有得拗,無標準答案。, d# U4 R3 i& J
如果係「揶揄」或「嘲諷」的話,停30日其實絕對有法理基礎。
: ]' j# Q& K7 Y! a$ ~3 G; j" m
7 y; G( f1 ^" h( m5 j$ B) f另外,53(a)的寫法係「使用粗言穢語(非常嚴重程度)或惡言對站友進行攻擊」,
$ v4 ?" z1 W- ~$ d! n8 V3 Q呢度其實有少少可以斟酌,因為到底係「使用粗言穢語對站友進行攻擊」,% @9 T( t+ v+ k5 p+ H; ^3 J
定係「使用粗言穢語」或「惡言對站友攻擊」呢?) u* H. ?/ Y9 u
我自己私下看法係,用粗言穢語,指名道姓惡意批評站友,或者無指名道姓批評人,程度有別。9 C+ T4 t3 K/ U0 m# m
因此我當時仲係板主果陣,係傾向如果惡意批評站友,會停至少30日;2 y7 i0 ^9 a' E8 ^1 O" B& [, @# N
其他情況,如果無指名道姓鬧人,唔係想挑起罵戰的話,一般會停7至14日。
" X) b) U1 j  J9 U  \9 ~8 y4 a& `- ]) f  q
換言之,今次單case,無論停7日定係30日,我覺得都有法理基礎支持。
  B: Q; t  n/ T1 j' J% A- H6 k大家可以唔同意,但係請留意,我強調成件事係有「法理基礎」。
  }% x' G6 P: ]再者,唔同意都好,唔代表板主今次有做錯野,因為好多野本身就無固定答案,: s' |% {4 c! p+ C) Q( n* }- r
呢個世界唔係my way or the highway,更加唔代表admin91人格有問題。
7 K" j* X  S3 I7 |7 r0 h# b1 N" p
fb.com/scientisthk2usa/
kay 發表於 2012-1-8 11:09 | 顯示全部樓層

反而有樣野較好奇
, O' F$ }, t) L  j呢度咁多人出聲撐當事人' H+ }8 c+ j% D, v7 B# Z- r) }
點解當事人唔用依家呢個優勢去上訴+ I5 D# c; M. O! j* v7 t1 L

; y( U- k# n5 [! |. E7 e我覺得絕對有個勢係度4 M  g) |1 J* L  k# G) k" P$ R* h
不論推翻刑期定係控罪都好
世界很簡單 人類很複雜
gn3509 發表於 2012-1-8 13:08 | 顯示全部樓層
其實講到尾,如果被停板者認為係唔合理,點解仲唔申請上訴呢?
今期流行:690是原罪
2A_DL13 發表於 2012-1-10 10:55 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2012-1-8 00:38 發表 " i" F" R' [% m, U
睇返站規:
' h" |  \6 a: |8 z! N6 H8 V) }2 D( {' d

) P& H" J8 h! x0 \1 x: T0 b" }  O) Q1 I7 S  Q- L$ I
0 B" L: C$ _( K- H  f3 ^# \
# v4 b. H5 G0 |

- U' d8 ]" W. E3 Y* W1 [/ }1 }# a- |; |
老實講,今次值得商榷之處,就在於FBI2的違規到底係「非常嚴重」定係「嚴重程度」。5 T- O7 _  E# u2 E. m: a
根據34A條,揶揄、嘲諷任何人之時使用粗言穢語,屬「非常嚴重」違規,
5 i% G* B# A5 q- X但係FBI2原文係咪揶揄或者嘲諷,其實都仲算有得拗,無標 ...
; |0 s" F# \9 ^
問題是在於現今社會,傻B呢個字都唔再係粗口。
Your global lifestyle partner..
~誰@359~ 發表於 2012-1-11 00:48 | 顯示全部樓層

原帖由 2A_DL13 於 2012-1-10 10:55 發表
1 P1 y4 t" {) F7 c( r* M! r
" u1 d9 N8 E* O問題是在於現今社會,傻B呢個字都唔再係粗口。
咁又回到果個問題…' Z$ a3 K( I5 B( r$ o
你話唔係粗口就一定唔係粗口?
# w+ t& D1 v6 G& [$ E* _板主話係粗口就一定係板主既錯?) S2 L1 D* `+ y$ \# n

" B2 \% h% w/ {# w傻B呢個字o係香港都仲未被廣泛使用(最少我未聽過d小朋友爆粗會係爆呢句粗)
& T" W( J  Q% _4 a9 R+ V+ h甚至你講完人地都未必聽唔明7 ~4 U0 \6 W4 \, r9 p
你口中既「現今社會」,似乎未必適用於香港…
字大只顯得人自大
da54 發表於 2012-1-11 03:04 | 顯示全部樓層

回復 57# 的帖子

其實大家討論呢個詞,係大陸某度論壇入面,係唔可以用黎做貼吧名稱開貼吧,因為呢個詞正係屬於粗言。
至於你們信不信?反正我信了