hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 忽發奇想..........恐怖的facebook
開啟左側

忽發奇想..........恐怖的facebook

Chris_Lam 發表於 2012-1-9 13:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

其實各位有無唸過Facebook呢個媒介都真係幾絕...........

Facebook用戶超過5億 ; 當你又加我 , 我又加你的時候 ,
即係話佢同時對呢5億人的"人物互動關係鏈"掌握得
"瞭如指掌".......攪下攪下如果佢心謀不軌要控制全世界
或者發動一d牽涉全世界的陰謀真係話咁易........!!!

Facebook2004年創辦,2011年全球人口係70億.......
換言之佢用短短8年時間就已經掌握左全球15%的人物關係資訊!!!!@@

如果按每8年掌握15%資訊的增長率 , 到左2044年 ,
Facebook已經可以掌握左全球 90%
的人物關係資訊

kei_hk 發表於 2012-1-9 16:27 | 顯示全部樓層
又或者講﹐自十多廿年前免費e-mail 面世(即hotmail, yahoo, gmail 等)﹐大家都要登記一定的個人資源﹐這些服務商咪一樣有齊全球唔知幾多億人的資料。

你可以講﹐我可以提供假資料。同樣地﹐facebook 都可以用假資料的。

你要用服務﹐便要提供一定資料﹐問題只是對方會點對待你提供的資料。
驚的便不要用﹐用的便無得驚。但是當某一服務成為大勢﹐你便無得唔用﹐唯有在盡量提供假資料。

kei_hk 發表於 2012-1-9 16:27 | 顯示全部樓層
誤發﹐請del。

AVD1 發表於 2012-1-9 16:43 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2012-1-9 16:27 發表
又或者講﹐自十多廿年前免費e-mail 面世(即hotmail, yahoo, gmail 等)﹐大家都要登記一定的個人資源﹐這些服務商咪一樣有齊全球唔知幾多億人的資料。

你可以講﹐我可以提供假資料。同樣地﹐facebook 都可以用假資料的。

你要 ...

係可以比假資料, 因為佢根本就 check 你唔到,
只係我覺得就算佢拎左你 d information 都唔會去到咩控制全世界 o既地步 (又或者可唔可以舉小小 example 出黎比我聽聽) ~
因為我真係諗唔到會去到有幾嚴重 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
kei_hk 發表於 2012-1-9 17:07 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2012-1-9 04:43 PM 發表

係可以比假資料, 因為佢根本就 check 你唔到,
只係我覺得就算佢拎左你 d information 都唔會去到咩控制全世界 o既地步 (又或者可唔可以舉小小 example 出黎比我聽聽) ~
因為我真係諗唔到會去到有幾嚴重 ~ ...

正因為服務商唔會去驗證資料(除了部入要active 服務的通訊方法﹐例如手機sms)﹐所以真係唔會做唔到什麼控制世界。

服務商只會做一個分析﹐作出一些可能有商業價值的動作。
例如按大家提供的資料(喜好興趣)﹐向大家發出有興趣的廣告推銷。

暫時﹐我只想到這些。

AVD1 發表於 2012-1-10 15:38 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2012-1-9 17:07 發表

正因為服務商唔會去驗證資料(除了部入要active 服務的通訊方法﹐例如手機sms)﹐所以真係唔會做唔到什麼控制世界。

服務商只會做一個分析﹐作出一些可能有商業價值的動作。
例如按大家提供的資料(喜好興趣)﹐向大家發出有 ...

實情廣告推銷而家都做緊,
之前都有例子, 不過唔係 FaceBook, 而係八仔日日賞, 仲要搞到滿成風雨 ....
LJ7006 = MF5119 = AVD1
kei_hk 發表於 2012-1-10 16:37 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2012-1-10 03:38 PM 發表

實情廣告推銷而家都做緊,
之前都有例子, 不過唔係 FaceBook, 而係八仔日日賞, 仲要搞到滿成風雨 ....

所以真係要驚的﹐係一些必須提供真正資料的機構﹐收集資料後作出非你預期的行為﹐而不是facebook 這一類接受「老作」的地方。