hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 89P廷伸服務至葵芳
開啟左側

[行車路線] 89P廷伸服務至葵芳

KS 發表於 2012-2-11 21:39 | 顯示全部樓層

原帖由 FD5410 於 2012-1-29 16:30 發表
唔通係去到葵興轉 89 落到荃灣 ?

營辦商應該係非法將 89P 改成
荃灣(河背街) 至葵芳 (循環線)

因為現時荃灣(河背街) 仍然維持3個站頭
1. 89A
2. 89 + 89P
3. 98
現時的 89P 路線點行我就唔清楚,
但因為 89P 同 89 係擺同一個站頭,
所以我諗 89P 係荃灣開, 跟 89 至葵興,
之後再去葵芳

而本人近日等98期間,
發現2至3架89P, 先有1架89埋站
等 89+89P 乘客都係見車就上,
但係問題就令到 89 班次大幅減少

由始至終本人都係覺得89/98系營辦商根本係唔夠車,
顧得89P, 就有其他線要作出犧牲
andy92 發表於 2012-2-11 21:48 | 顯示全部樓層
原帖由 KS 於 2012-2-11 21:39 發表
而本人近日等98期間,
發現2至3架89P, 先有1架89埋站
等 89+89P 乘客都係見車就上,
但係問題就令到 89 班次大幅減少

其實 89 可以 cancel,89P 正式延長至荃灣
原有車隊分比 89B, 89P,做密班次

荃灣 <> 大窩口/葵涌村/葵興站:89B, 89P
大窩口/葵涌村 <> 葵興:89B, 89P
大窩口/葵涌村 <> 葵盛:89B
葵興站 <> 葵盛:89B
JU2541 發表於 2012-2-11 22:07 | 顯示全部樓層
原帖由 KS 於 2012-2-11 21:39 發表

營辦商應該係非法將 89P 改成
荃灣(河背街) 至葵芳 (循環線)

因為現時荃灣(河背街) 仍然維持3個站頭
1. 89A
2. 89 + 89P
3. 98
現時的 89P 路線點行我就唔清楚,
但因為 89P 同 89 係擺同一個站頭,
所以我諗 89P  ...

89P 延伸版..
來回行上角街的 89..

以為自己真係 "89 特別車"

葵興去葵盛既客真係唔係好多
今次咁搞...咪又係用新區資源
根本冇多過...

人一九,腦便殘
FD5410 發表於 2012-2-14 16:58 | 顯示全部樓層

原帖由 andy92 於 2012-2-11 21:48 發表

其實 89 可以 cancel,89P 正式延長至荃灣
原有車隊分比 89B, 89P,做密班次

荃灣  大窩口/葵涌村/葵興站:89B, 89P
大窩口/葵涌村  葵興:89B, 89P
大窩口/葵涌村  葵盛:89B
葵興站  葵盛:89B ...
仲有就係 89B 亦要放棄高盛臺,跟返 89 行

不過車一樣係唔夠, 只係將 89 改落葵芳
本身已經唔夠蓋, 而家仲整多個叫 89P 既煲出黎...
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
JU2541 發表於 2012-2-14 18:54 | 顯示全部樓層
如果唔係有人忽然關心打哂鑼去宣傳
唔係有人忽然想去多條線葵涌村去葵芳

呢條 89P 絕對唔會變種
而係 2 部車行一星期..之後部車會偷雞去左 98
另一部拎左去第二度蛇王, 碌下車
之後就會變成 1 部車 30 分鐘走天下
跟住過多兩三個月... 就會私下失蹤了
呢個就係以前既 89P, 89B 特別車既下場
人一九,腦便殘
FD5410 發表於 2012-2-15 13:31 | 顯示全部樓層
原帖由 JU2541 於 2012-2-14 18:54 發表
如果唔係有人忽然關心打哂鑼去宣傳
唔係有人忽然想去多條線葵涌村去葵芳

呢條 89P 絕對唔會變種
而係 2 部車行一星期..之後部車會偷雞去左 98
另一部拎左去第二度蛇王, 碌下車
之後就會變成 1 部車 30 分鐘走天下
...
最怕佢將失蹤果條變做 89

今日見到部 89 打正旗號響葵芳上客
成個車頭一個 P 字都無
JU2541 發表於 2012-2-15 19:03 | 顯示全部樓層

原帖由 FD5410 於 2012-2-15 13:31 發表
最怕佢將失蹤果條變做 89

今日見到部 89 打正旗號響葵芳上客
成個車頭一個 P 字都無

一定唔會

89B 撐唔起去葵盛既客
人一九,腦便殘
sq285 發表於 2012-2-15 22:56 | 顯示全部樓層
原帖由 JU2541 於 2012-2-15 19:03 發表

一定唔會

再加條89b繁時特車(89c?!)做葵興-葵盛循環線
之後送89上路又會唔會係另一個方法?
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
JU2541 發表於 2012-2-15 23:05 | 顯示全部樓層
原帖由 sq285 於 2012-2-15 22:56 發表
再加條89b繁時特車(89c?!)做葵興-葵盛循環線
之後送89上路又會唔會係另一個方法?

其實呢段路既客比例唔算特別多
人一九,腦便殘
FD5410 發表於 2012-2-16 16:29 | 顯示全部樓層

原帖由 JU2541 於 2012-2-15 19:03 發表

一定唔會

唔失蹤但再減班都死
葵盛除左地鐵站客, 仲有班學生客