hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 申請特區護照問題
返回列表 發新帖
開啟左側

申請特區護照問題

AVW56 發表於 2012-1-24 00:41 | 顯示全部樓層

所以搞笑咁講, BNO係一本怪物

EU國家認佢, 反而簽發國本身唔認佢...
gn3509 發表於 2012-1-29 01:15 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2012-1-22 12:23 發表

不過﹐一個綜合的結論﹐你有齊2款護照﹐去到外地遇到不幸事件(主要是天災﹐政治局勢)﹐你用特區護照去中國大使館求助﹐多數都會比你用bno去英國大使館求助好的。

相反﹐香港是中國地方﹐中國大使館係會認真幫求助的香港人﹐而香港政府都會叫中國外交部幫手的﹐所以待遇是好得多的。如果有徹橋行動﹐香港人持特區護照的﹐都可以受惠的。
http://www.worldjournal.com/view/full_news/17193234/article-求助華使館得付費-港人批冷漠?instance=hk_bull
我笑而不語
今期流行:690是原罪
AVD1 發表於 2012-1-29 20:51 | 顯示全部樓層
原帖由 super3egg 於 2012-1-22 11:14 發表
唔好意思,想問下97之後小弟已經冇再續BNO,肯定過期好耐。呢個情況之下可唔可以續期?
因為之前見到d人撲倒去續,咁係咪姐係如果果陣冇續就好難/冇得續?又聽聞過,要英國專業人士做公證人先有得續。 ...

基本上 BNO 身份係終生有效,
你本野過左期, 拎返本舊去績期已經冇問題 ~
英國國民(海外)身份只要一經登記,就終身有效,並且不會因為持有人取得其他國籍而喪失。不過,這個身份並不能延及持有人的子女及後代。所有英國國民(海外)都有權申請英國國民(海外)護照作為旅遊證件,他們可以隨時續領或補領有關護照。

要英國專業人士做公證人先有得續 - 只限 16 歲以限人士 ~

16歲以上人士申請續領英國國民(海外)護照,一般都可獲豁免填寫副署人一欄。16歲以下兒童辦理續領護照申請,表格必須要有副署人副署。補領已遺失、被偷、被損毀的護照,或是續領有效期受限制的英國國民(海外)護照,有關申請表格亦必須要有副署人簽署。合資格的副署人,必須認識該名續領護照申請人不少於兩年;而且是專業人士:如中小學教師、律師、銀行職員、政府公務員、警務人員、醫生或其他職業身份相同的人士,並且需同時為英國公民、英國國民(海外)或大英國協公民。兒童護照申請,副署人必須認識該名兒童的父母或監護人不少於兩年。親屬本身不能擔任護照申請的副署人

ref:
http://zh.wikipedia.org/wiki/BNO
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2012-1-29 20:57 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2012-1-24 00:41 發表
所以搞笑咁講, BNO係一本怪物

EU國家認佢, 反而簽發國本身唔認佢...

實情係先要了解下點解 EU 認, 而 BNO 唔認先 ~
睇下呢度:
http://martinoei.wordpress.com/2 ... %E6%B3%95%E6%BA%90/

最後一段

這也是由2007年2月,歐盟宣布BNO歐盟免簽以來,大部分歐盟國家都不敢對BNO蓋印的原因,有部分國家甚至己經向BNO發出EEC Residence Permit,這因為有部分國家在法律上有類似歐洲基本權利憲章的條約。在2009年12月1日,歐洲基本權利憲章與里斯本條約一同生效後,BNO享受歐洲公民等同待遇是大勢所趨。

咁究竟係 EU 國家認 BNO 丫, 定係 "怕" BNO o既問題呢,
如果係後者, 一旦英國或者歐盟再講得清清楚楚 BNO 個定位之後, 優勢肯定盡失;
只不過好彩就係英國唔會無啦啦拎舊石頭擲自己隻腳咁解 (實情佢整 BNO 個陣已經做左一次, 冇咩必要而家仲要傻多次) ~

不過暫時黎講, 假若我要去歐遊肯定會拎埋本 BNO 去,
大不了去英國用 HKSAR, 一離開英國就用本 BNO 算 ~

再講多小小就係, 如果用 BNO 入境英國, 你排外國人個邊都比 "關員阻撓、白眼同歧視"
大可以去投訴佢, 因為 BNO 內頁寫到明
"In accordance with UK immigration rules the holder of this passport does not require an entry certificate or visa to visit the UK"
佢冇權無啦啦阻撓你, 除非你真係犯左法咁係你 o既事啦下 ~

LJ7006 = MF5119 = AVD1
stevenlim84 發表於 2012-1-30 10:11 | 顯示全部樓層

回復 12# 的帖子

唔通係外國唔見咗BNO,可以唔駛俾錢,就可以要求英國領事館幫你重發?如果唔即場收你的話,返嚟香港後你賴帳或走佬,佢咪好蝕!回歸前去泰國玩嘅時候,都聽過導遊講過有香港人唔見咗BNO,俾咗幾百蚊,等咗14個工作天,先至補發翻,相對嚟講,中國領事館對待特區護照持有人已經好好。
kei_hk 發表於 2012-1-30 15:37 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2012-1-29 01:15 AM 發表
http://www.worldjournal.com/view/full_news/17193234/article-求助華使館得付費-港人批冷漠?instance=hk_bull
我笑而不語

睇完這篇報導﹐我覺得當地中國大使館完全無問題。

1. 你去求助話遺失証件﹐一定會同你查証(包括要求香港入境處提供資料)﹐絕不會胡亂幫你補發証件。

2. 你去求助﹐人家唔知你發生什麼事﹐是否"冷漠對待"﹐"官僚"﹐只是雙方角色不同。其他國家的大使館﹐其實都是一樣﹐並非中國大使館才是這樣。

3. 任何國家的大使館都唔會提供金錢緩助的﹐所以新聞所講要自己負責車錢旅費﹐根本係正常事。不肯派員前往支援﹐也要視乎大使館人手安排﹐最重要的是求助人沒有即時危險﹐做法合理。

只是這班朋友以為大使館的服務﹐自己心中以為人家幫忙是必然。事實上﹐大使館只是提供最基本的協助﹐而不是作出接濟。

http://www.gov.hk/tc/residents/immigration/outsidehk/assisttravel.htm

節錄 :

領事官員可以提供的協助
  • 在你遭遇意外時協助你將事故或損傷情況通知親屬。
  • 為遺失旅行證件或無證件的中國公民簽發旅行證件或回國證明。
  • 如你符合申領香港特別行政區護照或簽證身份書的資格,接受你的申請並安排你領取獲簽發的旅行證件。
  • 在你遇到經濟困難時協助你與親屬聯繫,以便及時解決所需費用。
  • 在發生重大突發事件時,為你撤離危險地區提供諮詢和必要的協助。

領事官員不可以提供的協助
為你支付酒店、律師、翻譯、醫療及旅行(機/船/車票)費用或任何其他費用。

**  在你遇到經濟困難時協助你與親屬聯繫,以便及時解決所需費用。
這是指幫你通知家人﹐以便協助匯錢給你。不是即時借錢給你。

DIH 發表於 2012-1-30 17:20 | 顯示全部樓層

我本BNO都好耐好耐冇用過,好似係2001年做了特區護照,
2008年去德國時,我唔覺得Frankfurt的關員有特別問題,可能前幾頁的日本簽證都夠晒照。

可惜特區護照換簿時,已成歷史回憶的日本簽證都無晒喇。

BNO續期我諗都係錢問題嗟,我屋企應該仍有保留本BNO。

kei_hk 發表於 2012-1-30 22:24 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2012-1-30 05:20 PM 發表
我本BNO都好耐好耐冇用過,好似係2001年做了特區護照,
2008年去德國時,我唔覺得Frankfurt的關員有特別問題,可能前幾頁的日本簽證都夠晒照。

可惜特區護照換簿時,已成歷史回憶的日本簽證都無晒喇。

BNO續期我諗都係 ...

小弟都有一本BNO﹐97之前未夠18歲﹐出了本5年期。

之後夠期後﹐由於特區護照免簽地方都唔係太多﹐BNO仲有優勢﹐加上辦証費同特區護照相約(當時英鎊未升)﹐所以便抽時間去續証。

我相信有人估到我第一句﹐是有特別意思的﹐當時用了幾多錢換証﹐大家有興趣便估下啦

去到這一本BNO 差不多到期﹐終於有機會用到1次。不過﹐BNO無為我帶來免簽証的好處。唔緊要﹐因為特區護照都係無免簽証的

最後﹐BNO 到期後﹐因為英鎊升的好勁﹐明顯貴過特區護照﹐免簽國家也增加不少。所以﹐這本過期BNO便放埋一邊﹐並且申請特區護照傍身﹐可是到現在都係未用過的

至於我上次去邊到﹐BNO 同特區護照都要申請簽証﹐係同下面一張相有關的

PB602 發表於 2012-1-30 23:33 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2012-1-29 20:57 發表
再講多小小就係, 如果用 BNO 入境英國, 你排外國人個邊都比 "關員阻撓、白眼同歧視"
大可以去投訴佢, 因為 BNO 內頁寫到明
"In accordance with UK immigration rules the holder of this passport does not require an entry certificate or visa to visit the UK"
佢冇權無啦啦阻撓你, 除非你真係犯左法咁係你 o既事啦下 ~

呢條條款只係代表你唔需要額外申請Visa,唔代表保證入境成功。BNO持有人唔係英國公民,唔受英國公民權利保障,亦無絕對出入境自由,即使能夠成功進入英國亦要符合一連串逗留條件,邊境出入境管制員亦有權拒絕你入境而不作出解釋。

過往不時有BNO持有人自第三國(通常係歐洲大陸)進入英國時被拒入境,你當然可以投訴佢,但受唔受係另一回事。

另外,關於持BNO進入EU國家而唔蓋印一事,根本唔係咁複雜,只係個別邊檢人員(特別係無咩香港人出入,而檢查又相當寬鬆嘅陸路口岸)當咗本BNO係英國本土公民護照,以為係EU Citizen放行,就係咁簡單。你拎住BNO去巴黎機場入境,睇吓人地會唔會「唔敢蓋印」?

仲有,嗰位朋友經常宣揚BNO持有人可以申請EU居留權,但多數情況係地方警察當局當咗BNO係英國本土公民護照而發出相關證明,而有關人仕就走法律隙去獲得當地部分公民權利甚至福利。呢啲行為,老實講同大陸蝗蟲無分別,不過大陸蝗蟲都叫拎正牌,而嗰啲香港人就係「搏大霧」。