hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) ~港鐵E400~
開啟左側

~港鐵E400~

AV385 發表於 2012-1-19 04:24 | 顯示全部樓層

原帖由 denniskoyh 於 2012-1-18 08:10 發表

大哥,唔好口行行咁肯定
雖然我唔知內情,但可能基於法律問題,輕鐵巴士的經營權可能仲屬於九鐵,要用屬於九鐵的資產來載客
再由港鐵租返佢的資產先可以掛港鐵招牌
由港鐵出標可能係行政上方便啫,買左再轉售給九鐵然後租回

...
就算個專營權係九鐵都唔代表一定要用九鐵既車先可以行呢D線
九鐵以前一樣都有租其他公司既車黎做呢D線

我唔認為當港鐵租九鐵既專營權黎營運既時候要將個世界複雜化
呢批車根本就冇可能會有機會掛上KCR呢個名
(除非你認為呢批車可以行到40年而40年之後九鐵同地鐵會再分拆,
又或者你認為向呢批車死之前地鐵會自願退租唔玩)

如果唔係既向呢批車根本冇可能會回歸九鐵既大前提下
港鐵自己買車去經營租返黎既專營權係合情合理合邏輯
又何需要搞到又授權,又再出租咁麻煩
當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
denniskoyh 發表於 2012-1-19 09:53 | 顯示全部樓層
原帖由 AV385 於 2012-1-19 04:24 發表

(除非 ...

唔係想話你,主觀意義不代表世界是這樣運作,世界的而且確這麼複雜
否則先會令到咁多律師同會計師有飯開
這些是典型merge and acquisition的案例 其實可以搜集下資料先比人地覺得有說服力

你話九鐵可以租人車做巴士線,無錯,法律上係可行的
因為咁依然係九鐵名下出資源行駛其專營權
但掉返轉頭,人地的車唔可以隨便行九鐵的巴士線
否則會違返privity of contract的原則

正如新城一家親後同,d車都唔可以隨便互換使用,一定要架車轉左名先得
又例如國泰同港龍,雖然同屬太古集團,基於航權問題,都唔可以隨便用隔離公司的飛機

睇返九鐵的案例,其專營權沒有被取消
一係就用九鐵個名租車黎行
一係就用自己資產的車黎行
但你已經說左九鐵係間得company secretary的公司
自己租車當然無人力資源做到喇
咁唯有用第二條路,用港鐵的行政資源出標,先用港鐵名義收貨後轉給九鐵
然後再用租回先可以掛港鐵的logo
kei_hk 發表於 2012-1-19 10:39 | 顯示全部樓層
原帖由 [S]teven 於 2012-1-18 10:48 PM 發表

KCR而家只不過係一間空殼公司 佢仲憑咩可以出標買車
MTRC一間咁大嘅上市公司又洗唔洗搵間空空殼公司幫手出標先買到車呢?
無錯 而家鐵巴有好多車係向KCR租 但其實由810-824張單開始 鐵巴所有車都係由MTRC出標
錢都係MTRC出 批車當然都係MTRC所有

今次呢張單都係同 810- 824張單同一道理
當若干年後 鐵巴所有向KCR租嘅車退曬 港鐵應該再唔洗向KCR比租金

原帖由 AV385 於 2012-1-19 04:24 AM 發表

(除非你認為呢批車可以行到40年而40年之後九鐵同地鐵會再分拆,
又或者你認為向呢批車死之前地鐵會自願退租唔玩)

如果唔係既向呢批車根本冇可能會回歸九鐵既大前提下
港鐵自己買車去經營租返黎既專營權係合情合理合邏輯
又何需要搞到又授權,又再出租咁麻煩

這要看當時合併時的協議了﹐相信只有mtr的高層及有份處理的人事﹐以及kcr﹐政府才知內情。

如果當時份協議是講現有資產退役(如巴士﹐鐵路)﹐需要由kcr同意﹐而新購取替 / 補充的資產﹐需由kcr提供。

這樣﹐買新車便要靠kcr 去買。問題kcr本身無人﹐所以才借mtr的人去代為出標購買﹐mtr 可向kcr收行政費用﹐kcr要為買資產而支付費用(即車價﹐但交易時是可以由mtr身份支付給賣家﹐kcr只會在幕後交錢給mtr)﹐車主便是kcr。
所以﹐出標者的身份﹐不一定是買家本身﹐買家是可委託他人處理的。

如果﹐協議是講明資產退役後﹐新的取替/補充的資產由mtr自己提供。這樣mtr便是自主買車﹐車主屬mtr了﹐與kcr無關係。

又舉多一個例子﹐沙中線政府是偏向租營運權給mtr﹐資產(車站﹐列車等)都是政府並租給mtr營運。你估買車的時間﹐會是政府名義還是mtr的名義去買車?

這個安排﹐最主要是令營運期完結後﹐kcr 或政府(沙中線) 都會有齊所有營運所需的硬件(即車, 設備等)﹐可以自己收回營運權﹐即時自己提供服務。

所以﹐一切是要看最初的協議是點去寫﹐不要看批車有無可能用到交還營運權之時﹐也不是單單看出標時所用的公司名。

** 補充 : 我在#16的回帖﹐可能表達唔清晰﹐入面我係無講明車是由kcr 定 mtr 所出資買的。

AV385 發表於 2012-1-19 11:24 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2012-1-18 18:39 發表

又舉多一個例子﹐沙中線政府是偏向租營運權給mtr﹐資產(車站﹐列車等)都是政府並租給mtr營運。你估買車的時間﹐會是政府名義還是mtr的名義去買車?

這個安排﹐最主要是令營運期完結後﹐kcr 或政府(沙中線) 都會有齊所有營運所需的硬件(即車, 設備等)﹐可以自己收回營運權﹐即時自己提供服務。  
呢一點就係點解我會認為呢批E400好大機會係港鐵比錢既原因
因為呢批E400向正常黎講根本係唔會交返比KCR,因為KCR到收返專營權個日,批車都賣左咸鴨蛋
唔同你上面提及既野,因為呢D既硬件用50年絕對唔出奇,KCR絕對係需要介入確保佢將來收返黎既野
da54 發表於 2012-1-19 11:32 | 顯示全部樓層
原帖由 denniskoyh 於 2012-1-19 00:10 發表

大哥,唔好口行行咁肯定
雖然我唔知內情,但可能基於法律問題,輕鐵巴士的經營權可能仲屬於九鐵,要用屬於九鐵的資產來載客
再由港鐵租返佢的資產先可以掛港鐵招牌
由港鐵出標可能係行政上方便啫,買左再轉售給九鐵然後租回

...

根據立法會文件 ETWB(T)CR1/986/00 顯示:
- 經營權協議生效期間,合併後的公司負責運作、維修、改善、更換及添置經營權財產 (Para. 4(f))
- ...現建議修訂《九鐵條例》如下....授予合併後的公司使用其有關財產營運其鐵路及巴士服務的服務經營權,並可為
配合批出服務經營權而處置其有關財產;訂明經營權有效期期間九鐵公司不得行使《九鐵條例》授予的權力營運鐵路及巴士服務或建造新鐵路.... (Para. 14)

我相信以上資料足以解答大家的疑問。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
kei_hk + 1 + 1 詳盡資料﹐解釋疑團

查看全部評分

至於你們信不信?反正我信了
AV385 發表於 2012-1-19 11:44 | 顯示全部樓層
原帖由 denniskoyh 於 2012-1-18 17:53 發表

唔係想話你,主觀意義不代表世界是這樣運作,世界的而且確這麼複雜
否則先會令到咁多律師同會計師有飯開
這些是典型merge and acquisition的案例 其實可以搜集下資料先比人地覺得有說服力

你話九鐵可以租人車做巴 ...
我就當個世界複雜
咁都可能係港鐵買部巴士租比KCR,再由KCR租返比港鐵都一樣講得通

MTR比錢買最大既好處係可以自行決定佢需要/想要買咩車,而唔需要再經KCR既批示
總之MTR買咩車,KCR就租咩車再租返比港鐵
咁即使將來買返黎既車有咩問題,KCR咩責任都唔使上身
KCR亦可以大量減少處理買車問題及同MTR往來既文件、手續同埋決定
我完全睇唔到究竟有咩必要既理由係一定要由KCR買車

我要重申一點係呢批車根本冇可能比返KCR,
KCR根本唔需要因為呢批佢冇可能用到既車而大費周章
即使批車需要一個KCR既名義
亦唔代表一定要由KCR買車

當然我冇話一定係MTR買,因為我根本冇証據向手,只係我認為MTR比錢正路過KCR比錢好多
kei_hk 發表於 2012-1-19 12:01 | 顯示全部樓層

原帖由 AV385 於 2012-1-19 11:44 AM 發表
我就當個世界複雜
咁都可能係港鐵買部巴士租比KCR,再由KCR租返比港鐵都一樣講得通

MTR比錢買最大既好處係可以自行決定佢需要/想要買咩車,而唔需要再經KCR既批示
總之MTR買咩車,KCR就租咩車再租返比港鐵
咁即使將來 ...

有時複雜野都係要做﹐要做到複雜的原因有好多。
但一切都會白紙黑字講清楚﹐一切以簽署的協議為準(或日後雙方同意修改協議)。

而今次的迷團也解開了﹐上面#25已引出當年合併協議了。

這批車一定是由mtr自主買車及車主屬mtr。

238X 發表於 2012-1-19 18:26 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 19/1/2012 12:01 發表

而今次的迷團也解開了﹐上面#25已引出當年合併協議了。
這批車一定是由mtr自主買車及車主 ...

但條文只係講明個動作,無話過更換或添置之後主權有變喎。

事實上,以下事項已經列明:

4(h) 專 營 權 被 撤 銷 或 專 營 期 屆 滿 時 , 合 併 後 的 公 司 須 把 經 營 權 財 產
   以 及 已 改 善 或 更 換 的 經 營 權 財 產 等
交 回 九 鐵 公 司

即係話,買呢個動作肯定係港鐵做嘅,但車應該係跟九鐵。
(同樣地,第 14 條只係訂明九鐵出讓「治權」,並無出讓「主權」)

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
tvcc 發表於 2012-1-20 00:12 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2012-1-19 18:26 發表

4(h) 專 營 權 被 撤 銷 或 專 營 期 屆 滿 時 , 合 併 後 的 公 司 須 把 經 營 權 財 產
   以 及 已 改 善 或 更 換 的 經 營 權 財 產 等
交 回 九 鐵 公 司
即係話,買呢個動作肯定係港鐵做嘅,但車應該係跟九鐵。
(同樣地,第 14 條只係訂明九鐵出讓「治權」,並無出讓「主權」)

即係九鐵---> 持有鐵路資產O既公司, 只係暫時並無營運權,
他日專營權屆滿, (只要政府同意)九鐵就可以出返黎做生意...
toyl 發表於 2012-1-20 00:41 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2012-1-19 18:26 發表

以 及 已 改 善 或 更 換 的 經 營  ...

其實呢個條文可以理解為到期時要交還,並無講設備更新後資產擁有人是港鐵還是九鐵。
另外想問一下現時港鐵巴士行車證寫明車主是九鐵還是港鐵?