hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 紅小加價消息
開啟左側

[車費] 紅小加價消息

asv21 發表於 2012-1-26 23:02 | 顯示全部樓層

原帖由 HG6729 於 2012-1-26 00:32 發表

佢只係開頭早一步加左, 藍田, 油塘車都係9 蚊, 佢已經10 蚊
係而家先叫做平衡一點, 去觀塘9 蚊, 上山就10蚊

佢而家有本錢在1點後加到11 蚊的 , 反正佢真係快過n216 , 又多獨市位
加上d 人始終認為紅小會快過巴士的 ...

依家12點後已經收緊$11
1月20號開始
michaellaw 發表於 2012-1-30 22:09 | 顯示全部樓層
補充部份資料:

官塘 - 美孚(官美分會)
$9 > $10
$8 > $9  

官塘 - 荃灣 (夜更)
$13 > $13.5
GR1473 發表於 2012-2-3 04:59 | 顯示全部樓層
LZ4519 發表於 2012-2-3 22:52 | 顯示全部樓層

原帖由 michaellaw 於 2012-1-30 22:09 發表
補充部份資料:

官塘 - 美孚(官美分會)
$9 > $10
$8 > $9  

官塘 - 荃灣 (夜更)
$13 > $13.5

$10...真係送番客比九記/地鐵...
非繁只會更加少人坐...
toyl 發表於 2012-2-4 00:28 | 顯示全部樓層
原帖由 LZ4519 於 2012-2-3 22:52 發表

呢個價如果係行呈祥道直通到淘大都算值,否則計埋等車時間真係唔抵!
tsoikc 發表於 2012-2-4 11:19 | 顯示全部樓層
原帖由 LZ4519 於 2012-2-3 22:52 發表

原帖由 toyl 於 2012-2-4 00:28 發表
呢個價如果係行呈祥道直通到淘大都算值,否則計埋等車時間真係唔抵!

呢個價我會坐返地鐵好過, 自己計過觀塘到美孚, 紅小同地鐵時間差唔多;
紅小只係好係一程過同埋正常情況下會有位坐.  但係如果直出呈祥道
只怕佢唔夠客.
用電時請注意安全!
KU_8278 發表於 2012-2-4 11:38 | 顯示全部樓層

原帖由 tsoikc 於 2012-2-4 11:19 發表

呢個價我會坐返地鐵好過, 自己計過觀塘到美孚, 紅小同地鐵時間差唔多;
紅小只係好係一程過同埋正常情況下會有位坐.  但係如果直出呈祥道
只怕佢唔夠客.  ...
睇尼你們都不是觀美常客,紙上談兵,有眼不識泰山的人尼
觀美呢條線實情係做流水,而家多客到開得勁密,基本非繁7-8已經一班,繁忙更加唔洗講.
而且繁忙時間大量幫車,多客都唔夠載,基本上佢地o既車多戈起上尼,可以講會兵分5路載.

1.官塘上爆返美孚.
2.牛頭角道接柯打返美孚.
3.太子道沿線站頭接柯打返美孚.
4.美孚上爆返觀塘.
5.荔枝角將軍堡幫車上爆返觀塘.
6.荔枝角道沿線站頭接柯打返觀塘.

基本上講話呈祥道果d人,肯定冇了解條線歷史,條線就係因為唔行呈祥道而返生.
而家基本觀青已成雞肋,佢地個分會已經放晒好多資源落觀美.
係青山道裡面,觀青而家主要o既車都係班街車入埋位,怕日後全被取締.
502 發表於 2012-2-5 00:12 | 顯示全部樓層
原帖由 KU_8278 於 2012-2-4 11:38 發表
觀美呢條線實情係做流水,而家多客到開得勁密,基本非繁7-8已經一班,繁忙更加唔洗講.
而且繁忙時間大量幫車,多客都唔夠載,基本上佢地o既車多戈起上尼,可以講會 ...

觀美下繁大量吉車落將軍堡上客
基本上2-3架吉車去將軍堡接客先有一架美孚上客

收工時間人多時見到40上車分分鐘仲快過等觀美返到觀塘
bbahwing 發表於 2012-2-5 00:40 | 顯示全部樓層
原帖由 KU_8278 於 2012-2-4 11:38 發表
而且繁忙時間大量幫車,多客都唔夠載,基本上佢地o既車多戈起上尼,可以講會 ...

係呀,小弟近排晚繁於觀塘上車成日都會坐中幫車,啲幫車多數係平時係行上水至嘉頓嘅車,呢啲幫車因為無車機報留位,所以通常係會於站頭上滿走,唔似平時啲車會留位於牛頭角鐵路站或淘大上客。
HG6729 發表於 2012-2-5 01:37 | 顯示全部樓層

回復 27# 的帖子

如果你係常客, 你應該幫幫手, 向有關站頭反映,

在上繁時, 應該可以將部分大站車打爆經呈祥道走 , 加快回車速度
去美孚, 經呈祥道 , 落蝴蝶谷道 , 在長順街憶利工廈後面有落 , 之後番美孚
去觀塘, 在美孚打爆後, 立即上上路, 直去淘大
留意, 只是部分班次 !!!!
如果做到上述班次, 觀塘>>荔枝角, 美孚觀塘有望在15分鐘搞掂

下繁的特快線, 要等大家傾傾 , 因為將軍堡好難兜上上路
Mandy+263M=HG6729