hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 孔慶東: 香港人很多是狗,不講普通話都是王八蛋 ...
開啟左側

孔慶東: 香港人很多是狗,不講普通話都是王八蛋

33XX 發表於 2012-1-23 11:17 | 顯示全部樓層

尋晚孔「教授」接受有線新聞既訪問時,又話香港網友既示威荒唐...

睇嚟佢未見識過我地香港人既群眾力量...
Jaso0n2010 發表於 2012-1-23 21:04 | 顯示全部樓層
原帖由 33XX 於 2012/1/23 11:17 發表
尋晚孔「教授」接受有線新聞既訪問時,又話香港網友既示威荒唐...

睇嚟佢未見識過我地香港人既群眾力量...

當佢覺得自己講嘅野冇錯, 香港人做乜反對佢講嘅野佢都覺得「荒唐」
大陸人個個諗野都仲係以自己做中心
孔「教授」咁講「絕對正確啊」 369.gif
世風日下
cky 發表於 2012-1-23 22:51 | 顯示全部樓層
難怪佢可以成為了 "孔子和平獎" 的審委
除了因為孔子後人源故外
其言行就和這個 "獎" 一樣... 不倫不類
dippy 發表於 2012-1-23 22:58 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2012-1-24 00:48 | 顯示全部樓層
孔子:我沒有這樣的子孫
事實上,孔慶東係咪真正嘅孔子七十三世孫都成問題。

北大,快手炒左佢啦,電視台都唔應該畀佢再上節目。

樓主| AVD1 發表於 2012-1-24 08:01 | 顯示全部樓層
原帖由 流星☆雨 於 2012-1-24 00:48 發表
孔子:我沒有這樣的子孫
事實上,孔慶東係咪真正嘅孔子七十三世孫都成問題。

北大,快手炒左佢啦,電視台都唔應該畀佢再上節目。

實情佢個個節目做左好耐, 我都唔明點解呢個人做咁耐都生存得到

仲有, 佢已經唔係第一次做出呢 d 行為
可以睇下佢 D 臭史:
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5 ... 6.E7.B2.97.E5.8F.A3

作為一個教授就然於公開場合講粗口, 真係可見呢個人文化水平高得去邊 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
4437 發表於 2012-1-24 17:56 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-1-23 22:58 發表
FB流傳
國內同胞初五發動凍鐵進食抗爭
即管睇下到時蝗蟲與狗會點搞
我覺得係流既...
本身大陸人黎香港自由行都要經審批, 又要俾錢(好似係RMB150),
會有人特登黎香港抗爭? (諗住黎玩D旅客睬你都傻啦!)
但如果咁不幸係真既話, 咪叫港鐵準備好晒D職員去捉人囉...
gordon 發表於 2012-1-25 00:58 | 顯示全部樓層
始終大家的價值觀根本不同:
1. 內地人認為有錢買野就是豪客, 應獲得優待, 例如優先服務或特別的服務, 香港人卻不這麼認為
2. 內地人買野時, 不論合不合用, 不論美不美, 一定要最貴的, 為的是面子, 但香港人卻不會這樣想
3. 內地人買野喜歡一疊疊鈔票地數, 認為這是身份的象徵, 但香港人卻愛用信用卡, 縱使有內地人會用銀聯卡, 但卻認為付現金才是王道
(去酒樓食飯就知, 若有一個用現金, 一個用信用卡的人爭埋單, 現金果個一定爭輸)
4. 內地人認為人民幣才是王道, 但卻不知香港的銀行不接受細面額的人民幣紙幣.
5. 內地人認為爭得快就係好世界, 但卻想不到在香港根本爭也是沒有用.
6. 內地人認為香港人是靠他們養起的, 但卻不知當年國內未開放或初開放時, 他們是靠香港人接濟的(就算是內地人養起香港人都好, 不等於我要買他怕)
7. 內地人認為來港就要享盡國民的福利, 他們認為香港也是中國的一部份, 是他們應得的, 但卻未有盡過交稅的義務.
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
gordon 發表於 2012-1-25 01:01 | 顯示全部樓層
原帖由 4437 於 2012-1-24 17:56 發表
我覺得係流既...
本身大陸人黎香港自由行都要經審批, 又要俾錢(好似係RMB150),
會有人特登黎香港抗爭? (諗住黎玩D旅客睬你都傻啦!)
但如果咁不幸係真既話, 咪叫港鐵準備好晒D職員去捉人囉... ...
到時位位罰番一千幾百, D大陸人咪又可以大造文章話塞錢給香港人用囉.......
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
 樓主| AVD1 發表於 2012-1-25 07:33 | 顯示全部樓層

原帖由 gordon 於 2012-1-25 00:58 發表
始終大家的價值觀根本不同:
1. 內地人認為有錢買野就是豪客, 應獲得優待, 例如優先服務或特別的服務, 香港人卻不這麼認為
2. 內地人買野時, 不論合不合用, 不論美不美, 一定要最貴的, 為的是面子, 但香港人卻不會這 ...

仲有一樣野你講唔到, 就係
內地人認為所有 JETSO 應該拎哂先係應該的
呢篇報導已經睇得到, "部份"內地人 o既無賴心態
http://hk.news.yahoo.com/%E6%8C%87%E6%9C%89%E5%85%A7%E5%9C%B0%E5%AD%95%E5%A9%A6%E5%81%B7%E7%AB%8A%E6%8B%92%E8%AA%8D%E9%8C%AF-212417578.html

重點就係最段一段
其後港孕婦在贓物中發現繡上自己名字的毛巾及衣服,「人贓俱獲」下,對方仍聲大夾惡死口否認兼不肯交還,事主無奈聲稱報警,對方才萬般不願交還賊贓,卻「理直氣壯」稱:「畀得咁多錢嚟生BB,梗係要拎啲嘢走!

簡直就係無賴
我知道有小部份內地人心態係好, 有禮, 素質高,
但係大部份都係呢 D 無賴, 根本如果你 block 走呢部份無賴, 香港早就天下太平 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1