hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 好文共賞:為甚麼我想香港獨立/自治
開啟左側

好文共賞:為甚麼我想香港獨立/自治

ArnoldC 發表於 2012-1-26 08:42 | 顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

論法律,立法原意並無意義,如未能以法律條文表達原意,立法機關應作檢討。

有法律可依,就一定會遵守的嗎?殺人犯法、遊行集會合法......八九年後果如何?
 樓主| S3BL100 發表於 2012-1-26 08:57 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2012-1-26 02:37 發表
呢個個係千載難逢挑釁中國政府同香港市民嘅好機會,做得反對派都唔識好好把握,學咩人搞政治。

咁佢地要持守既有原則嘛……你估做變色龍好好?
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2012-1-26 09:10 | 顯示全部樓層
我呢位朋友將facebook篇note private/delete左,但係當然已經四圍俾人轉載滿天飛。

原帖由 DIH 於 2012-1-25 20:27 發表

從十分實際市儈的考慮,假如我在外國被恐怖份子綁架,
護照上係五粒星定係米字旗已經可以係生死之別。

咁又由另一個同樣實際巿儈的考慮,歐美各國對五粒星都有戒心,
驚呢班人會效忠中共,學完師之後將所有技術帶返中國大陸,
又或者晌歐美幫手從事間諜活動,或者至少搞搞震(e.g. 2008年Duke University王千源事件)

所以我老豆當年諗到我遲早可能外地留學,一直堅持我渣米字旗護照。

就算香港自治,就算大中華行聯邦制,
我都不認為以香港目前培養的政治人才可以令生活過得更好。

或者我真係好膚淺啦下,但我認為目前香港如果要搞獨立,無著數。
而若果想要更高程度的自治,這很大部分取決於香港決策層的識見,而無需在現有條件下再爭拗。
要推行的政策,客觀上係對大家有利的話,北京的作用只係橡皮圖章,你估佢地又好想事事關心?

呢個都係事實,當然係雞同雞蛋的問題,
香港的政治人才的確無邊個impressive,演說技巧同實幹都欠奉。
香港其實唔係無一d可以connect去大眾所急的問題,相反其實有大把,
問題係無政治家(政客?)有胸襟睇得咁遠、捉到問題核心。

琴晚對住電視機睇完奧巴馬發表國情咨文現場直播,演說鏗鏘有聲,
多次以普通國民真人真事作例,connect with普羅大眾,證明有效的政策
能夠點樣改變人的命運,為國民帶來希望。
(當然,之後共和黨即刻鬧佢搞緊階級鬥爭,但係呢d係後話
我不禁想:香港幾時先可以培養到呢d偉大的政治家?
相比之下,even果D大家以為好impressive,自我陶醉中的社運人士,都只係眼高手低。

或者,香港如果有多d自治空間,面對困境,先有機會培養到出色的領袖。

至於北京係咪想「事事關心」?當然北京有大把問題要頭痛,香港好可能唔係佢地的priority,
但係如果真係爭取更多自治,只會俾人無限上綱話有人企圖爭取港獨咋
fb.com/scientisthk2usa/
AVD1 發表於 2012-1-26 13:07 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 2012-1-26 02:37 發表
雙非得身份證,並唔係基本法原意,而係建基於香港終審法院外籍法官當年嘅判決,判政府敗訴而引致。接受得法治,就要接受得呢個法院判決。

目前唯一可行嘅解決方法係交由中國人大釋法,我好奇怪,大部分市民對呢件事都有共識,但全港無一個大政黨喺呢件事上願意跟隨主流市民意願(我唔覺得新民黨係大政黨)。泛民之間唔受釋法我可以理解(公民黨律師們更加強烈反對),但佢地亦無共識去用行政手段去阻止問題惡化。

其實以而家香港社會情況去睇,搞右翼保守主義政治大有市場,但奇怪點解無人去搞。如果我係泛民,要同中央對抗兼玩大佢,大可以搞「公投運動」,借呢件事搞公投去挑動中國政府神經。

一方面,中國政府最怕香港搞公投,所以一定會出聲發晒癲。另一方面,香港市民對呢件事好關注,所以亦一定會支持公投(同上次五區公投情況完全唔同)。最後只要中國政府佢一出聲反對,就即刻同香港民意為敵,同香港市民作對,中國政府喺香港市民心中嘅評分必然大插水。

呢個個係千載難逢挑釁中國政府同香港市民嘅好機會,做得反對派都唔識好好把握,學咩人搞政治。

搞公投去令雙非兒仔冇身份證呢件事上面,
我諗我地係要先了解邊度係泛民 o既票倉先 ~

起我眼中, 所有政客都係為選票而做事; 所有以市民為先呢種咁行 o既, 聽下就算, 認真你就輸了 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
hkth 發表於 2012-1-26 13:24 | 顯示全部樓層
老實講, 本人對這位網友的意見是,與其要港獨, 倒不如像梁振英講搞好內交(即搞好和內地各省市及澳門台灣的關係)還不更實際, 而且效益一定是1+1>2. 反之,香港獨立絕對會內外受困,弊多於利, 弱國無外交啊.
238X 發表於 2012-1-27 01:06 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 26/1/2012 09:10 發表

咁又由另一個同樣實際巿儈的考慮,歐美各國對五粒星都有戒心,
驚呢班人會效忠中共,學完師之後將所有技術帶返中國大陸,
又或者晌歐美幫手從事間諜活動,或者至少搞搞震(e.g. 2008年Duke University王千源事件)

所以我老豆當年諗到我遲早可能外地留學,一直堅持我渣米字旗護照。

其實兩手準備啫,去某地方之前,搞清楚邊個身份無咁危險囉。
而家又唔係唔俾你兩頭蛇 (雖則本 BNO 真係好貴)
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
AVD1 發表於 2012-1-27 09:46 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2012-1-27 01:06 發表

其實兩手準備啫,去某地方之前,搞清楚邊個身份無咁危險囉。
而家又唔係唔俾你兩頭蛇 (雖則本 BNO 真係好貴)

實情我相信 1997 之前出世 o既香港人點都有拎 BNO
何況 BNO 係終生有效, 過左期又可以去續 o既 ~

不過一件事還一件事,
BNO 同 HKSAR, 我係 prefer HKSAR 多過本 BNO ~

事先講明我本 BNO 早就過期, 加上我自己暫時未打算去一個地方用 HKSAR 係唔方便的 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
053h4 發表於 2012-1-27 11:06 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
dbat98D 發表於 2012-1-27 19:01 | 顯示全部樓層
其實將個問題主力放响一啲政治陰謀論之時
香港人本身又有無反省過今時今日咁多中港
矛盾,有部份都係因為太多香港人北上尋歡
作樂留下嘅孽債繼而影響周邊其他問題

政策要正視,但港人都應該自我評估下係咪
真係有咁嘅需要,尤其是當人民幣值已經高
過港幣之時
dbat98D 發表於 2012-1-27 19:11 | 顯示全部樓層

回復 18# 的帖子

其實香港真係需要一場大型流血衝突
要一舖過死傷大量人嚟同大陸定輸贏
但無一個有號召力嘅人敢做

其實蘋果同高登撥衡少少個火頭
就可成事,只要繼續將呢啲事合理化就可以