hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 好文共賞:為甚麼我想香港獨立/自治
開啟左側

好文共賞:為甚麼我想香港獨立/自治

DIH 發表於 2012-1-27 20:47 | 顯示全部樓層

原帖由 dbat98D 於 2012-1-27 19:11 發表
其實香港真係需要一場大型流血衝突
要一舖過死傷大量人嚟同大陸定輸贏
但無一個有號召力嘅人敢做

其實蘋果同高登撥衡少少個火頭
就可成事,只要繼續將呢啲事合理化就可以 ...

唔使咁麻煩,其實香港只需要一個無間道。
死傷大量人?全香港人死晒,佢搬三分一個北京過來已經填返,重聽教聽話添。

有時真係唔好睇得自己咁重要,一個手刃千萬百姓而穩坐其位六十多年的執政黨,
有航母有高鐵有青藏鐵路,焦土千零平方公里死幾百萬人算得甚麼?

除非這場仗係聯同中華民國、美國、北約幾個夾埋打,
但佢地幾個亦同樣唔會睇得香港太重要,如自身利益冇受損佢地都唔會打。

053h4 發表於 2012-1-27 21:44 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
h2o 發表於 2012-1-27 23:57 | 顯示全部樓層
原帖由 dbat98D 於 2012-1-27 19:11 發表
其實香港真係需要一場大型流血衝突
要一舖過死傷大量人嚟同大陸定輸贏
但無一個有號召力嘅人敢做

其實蘋果同高登撥衡少少個火頭
就可成事,只要繼續將呢啲事合理化就可以 ...

我相信, 各版友都係善良的有心人, 亦真心希望有民主有未來的. 但拜託唔好將爭取行動放得太大, 甚至超過良知. 你知好多民主進程都有大型衝突傷亡, 我明. 但唔等於你要民主, 所以就要 "一舖過死傷大量人". 冇民主唔使死, 但生命無價, OK?

我地冇權決定別人生死, 所以恕我講得難聽, 如果有人想有人死, 最合理的目標只有自己

一句總結: 捨本逐末
Snoopy@FB8617 發表於 2012-1-28 02:32 | 顯示全部樓層

回復 22# 的帖子

靠人口紅利就行得唔多遠
2015到應該就到人口赤字
香港有得重拾升軌
定還是繼續極微少既增長
近幾年既方向係極重要
可惜香港政府就係香港政府
做咩都慢九拍之餘又冇頭冇尾
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| S3BL100 發表於 2012-1-28 02:42 | 顯示全部樓層
我唔明點解一有人提到港獨,就要自然同流血、死好多人掛鈎……
fb.com/scientisthk2usa/
DIH 發表於 2012-1-28 23:23 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2012-1-28 02:42 發表
我唔明點解一有人提到港獨,就要自然同流血、死好多人掛鈎……

我諗除非有某極具計謀的能人異士,能不費一兵一卒裡應外合把中共幹掉,
否則在中華人民共和國de facto控制下的香港,獨立=即時解放

和台灣不同,香港從來沒有實際上獨立的歷史或政治實體,
一係中國皇朝土地、一係英殖民地、一係中共特區,先天沒有談獨立的群眾號召力。
而中共在財力、軍力、人力、智力上絕對有能力管治香港(不論是否管治「好」),
唔係窮到燶、唔係內亂到近乎亡國、外國勢力亦無誘因要迫使香港獨立,
想不流血而獨立,除非像蘇聯變天前夕,中共高層是個戈爾巴喬夫啦。

238X 發表於 2012-1-31 09:35 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 28/1/2012 23:23 發表

想不流血而獨立,除非像蘇聯變天前夕,中共高層是個戈爾巴喬夫啦。

嗰條友基本上同李柱銘一樣,
將人權睇得大到真係忽視咗原來係有國族利益呢回事。

結果係,被個賣國賊 (葉利欽) 奪權。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| S3BL100 發表於 2012-1-31 12:18 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2012-1-31 09:35 發表

問題係,我唔肯定而家我地有冇咩「國族利益」……
fb.com/scientisthk2usa/
238X 發表於 2012-1-31 12:39 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 31/1/2012 12:18 發表

問題係,我唔肯定而家我地有冇咩「國族利益」……

主要係班北佬有,而我哋係分到少少... 詳見 DIH 兄 #7 回文。

雖則以我個人經歷,唔太抗拒做漢奸。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
ArnoldC 發表於 2012-2-1 02:42 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2012-1-31 09:35 發表

十幾億中國人的人權自由,還不算「國族利益」?