hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 數碼通取消無限上網
開啟左側

數碼通取消無限上網

ATE220 發表於 2012-2-4 00:12 | 顯示全部樓層

其實對於數記話唔玩無限上網仲要一下子縮到得返2GB,
講真即係變相赶客走。
我諗如果佢真係出5GB的話,大家條氣都應該會順少少,
最多高用量ge人再係咁比錢玩落去架je。
不過基於依家佢帶頭話唔玩無限上網,
我相信其他台都係快會出手話唔再出無限plan,
咁到時d人可能會不停咁轉o黎轉去......
OTIS401 發表於 2012-2-4 00:33 | 顯示全部樓層
一早就預左有今日,問題只係由邊間公司開始先
最後的結果就係Smartone...
都係多得班高用量用戶,有時都好佩服佢地竟然用3G黎玩BT
要改善情況的話,其實ISP唔係block哂佢可以了嗎?
而係在無辜的用戶身上開刀兼且如同加價?

小弟就一直都用緊低速的無限上網Plan
所以流量就不算好多...每個月不超過1GB

btw
其實唔只香港開始取消無限上網
早前去日本同當地朋友吹水時,都話某幾間電訊商好似au KDDI、Docomo同ShortBank等
都開始打算陸續取消無限上網

原帖由 cn2661_2d32 於 2012-2-2 23:28 發表
其實屋企200蚊broadband唔好用?唔stable同快過3G data?
唔明d人做乜唔番去用broadband開住部機bt.硬係用部慢到死的3G Modem/手機來bt

抑或係陰謀論,根本冇乜人用3g 來bt, 只係電話公司作的藉口,總之一overload就賴 ...

不要忘記,香港不是所有地方都有高速寬頻覆蓋的
最少村屋只有PCCW的龜速ADSL選擇,唔係就只得無線寬頻
至少PCCW有個致命傷NowTV,開左佢之後基本上可以不用上網...
我有幾個住村屋的朋友同親戚,一個就裝多條ADSL解決
一個就ADSL+Smartone家居寬頻,另一個就只靠電話的tethering
 樓主| kei_hk 發表於 2012-2-4 12:14 | 顯示全部樓層

回復 12# 的帖子

無錯﹐CUT 無限PLAN 係間間公司都想。
以前有無限PLAN﹐資源都未用盡﹐所以有條件出無限PLAN。
但今天﹐可用的資源都用盡﹐即係發射站到手機之間所用的頻普已經用盡﹐即係連加站都解決唔到問題﹐形成有錢都無用﹐無辦法再增加使用容量。

所以﹐近一兩年上網係越用越慢﹐便是這個原因。
可是﹐當間間都有無限PLAN的時間﹐好難話有一間收起唔做的。所以去年尾便齊齊放風﹐之後便開始收起無限PLAN。

本來﹐任何一間收起無限PLAN﹐各款PLAN加價﹐係完全沒有問題。但數記今次講到政府唔再比無限PLAN﹐根本係推個波給政府﹐講到自己被迫﹐簡直是黑人憎。
事實上﹐政府只係要求講明你的服務﹐有沒有什麼限制。你一樣可提供無限PLAN﹐只需講明有限制事項便可(如超出某個用量便限速)。

在大家關心手機2GB的時間﹐另一種服務都要關注的。

現時數記有2種淨上網服務﹐1是流動寬頻(即手指)﹐2是無線固網寬頻(即 +家電話)。
前者﹐現時仍有推出﹐但在新計劃下﹐只提供3GB的用量。
後者﹐已經停上銷售﹐所有用戶都是舊客﹐因為早幾日沒有提及。

笑點便在這處了﹐這2款服務都是要靠電腦便用的(理論上)﹐試問在電腦使用﹐3GB 究竟是否足夠使用?
我當手指都係間中出街用﹐江湖救急之用。

只限家中便用的又點計(無線固網寬頻)? 由於沒有再銷售﹐所以數記都無講這班用戶又點安排﹐如果續約後都是張3GB﹐那便真係等人投訴到政府﹐攪大件事。

OTIS401 發表於 2012-2-4 14:22 | 顯示全部樓層

樓主| kei_hk 發表於 2012-2-4 15:43 | 顯示全部樓層

預期之內。

在13號前﹐所以電訊商都會出新PLAN﹐以符合政府的守則要求。

即係講無限﹐便是無限制的﹐現時所有無限PLAN根本符合唔到要求﹐所以一定要由新PLAN代替。
不過﹐同一時間﹐政府是容許出一些有限制的"無限" PLAN﹐條件是講明在什麼情況下會受限制。

所以﹐未來10會是香港仲有無"無限"PLAN的關鍵時間。
可以100%講﹐真正無限PLAN唔會再有。而有限制的任上PLAN﹐是有機會繼續有的。

toyl 發表於 2012-2-4 17:48 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2012-2-4 00:33 發表
一早就預左有今日,問題只係由邊間公司開始先
最後的結果就係Smartone...
都係多得班高用量用戶,有時都好佩服佢地竟然用3G黎玩BT
要改善情況的話,其實ISP唔係block哂佢可以了嗎?
而係在無辜的用戶身上開刀兼且如同加價 ...

怪亦都要怪數碼通自己推家居寬頻,咪又係食住3G數據提供服務……
所以村屋多人用一樣係慢,根本都係佢自己呢個服務再加埋iPhone4大量客上台任用數據之過!
cn2661_2d32 發表於 2012-2-4 17:55 | 顯示全部樓層

我覺得無限plan最後的樂土會係電訊x碼.
72蚊任上.

點解咁講....佢用3g網provide 2g服務. 鎖384k.
理論上有排都唔會飽和
d客比得平預左係用慢速. 偶有驚喜提速100k皆大歡喜.
384k我用開就連mytv/youtube都唔窒. 係上market update就真係.......
真正用電話上網的用家根本唔會太mind.
3xxk 變相同一個3g頻譜容立左6-8倍人. 收街坊價咁先係精明做法
平買用低速你情我願

總好過某首富台,收人兩百.lock速三百. 收得又差又慢, 連電話基本功能係通話都做唔好.
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
chung1118 發表於 2012-2-4 20:55 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2012-2-2 16:27 發表
http://www.881903.com/Page/ZH-TW/newsdetail.aspx?ItemId=477310&csid=261_341

以後新plan 最多只包2gb﹐出手太低了。

如果係數記用戶﹐每月用量又多於2gb的﹐請考慮轉台 (或者看看可否提早續約)

相信﹐其他電訊商會好 ...

一早預咗會cut無限
只係無遇過會係 2gb 咁少
當然好果唔睇片
唔bt唔share嘅都夠用
但如果你做上面d野
就真係預咗會爆

同埋佢咁樣限量法
麻煩用量提醒更新速度快d la
(有d只係用部 3g機上網..無得裝apps睇流量)

搭單一問
睇報紙話有客一個月用 750 gb
即係平均一個鐘用 1gb 流量有多
咁用我地嘅錢去補貼佢地嘅用不正常用量
又合理嗎
OTIS401 發表於 2012-2-5 01:46 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2012-2-4 17:55 發表
我覺得無限plan最後的樂土會係電訊x碼.
72蚊任上.

點解咁講....佢用3g網provide 2g服務. 鎖384k.
理論上有排都唔會飽和
d客比得平預左係用慢速. 偶有驚喜提速100k皆大歡喜.
384k我用開就連mytv/youtube都唔窒. 係上 ...

舊世界的無限plan,相信係123仍有無限流量計劃的情況下
都仍然會keep住的

不過呢個plan對速度沒有要求的用戶來說,真係出奇地幾好用
最少好過peoples連片都睇唔到之餘仲要貴幾蚊
速度就比較穩定,有時仲會over少少
BusterGMT 發表於 2012-2-5 05:17 | 顯示全部樓層

果陣為左上網所以轉SmarTone,見佢個無限plan都叫ok(我用緊$238+12果個)
不過自從有個$72無限之後,已經心思思等合約到期
宜家佢話轉做2GB就真係等轉台都得了