hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 廣深高速公路設計
返回列表 發新帖
開啟左側

廣深高速公路設計

HE7921 發表於 2012-2-9 22:16 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2012-2-9 10:31 發表

OT:
就算係跑車,佢都已經要跑高鐵速度甚至更快。
沙頭角去汕頭約320公里,45分鐘部車要行430km/h,重唔車毀人亡?
佢係咪話去汕尾呀?150公里,車速200km/h。
*不鼓勵違法行為* ...

原裝GTR既性能當然無可能開到咁快啦,但若果經過改裝既就另當別論了
期待香港出現載161人的E500 MMC
 樓主| DIH 發表於 2012-2-10 12:05 | 顯示全部樓層
原帖由 HE7921 於 2012-2-9 22:16 發表

原裝GTR既性能當然無可能開到咁快啦,但若果經過改裝既就另當別論了

你知唔知問題係邊?
我同其他站友都無話架車(有冇改裝都好)跑唔到咁快,
而係路面情況唔容許佢咁跑法,又多彎又多斜,開200km/h都隨時飛落山。
Anpretext 發表於 2012-2-11 02:06 | 顯示全部樓層
原帖由 HE7921 於 2012-2-9 22:16 發表

點改裝都去唔到430掛...
F1都好似唔過400

所以我估係講汕尾
ben2004 發表於 2012-2-11 22:30 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2012-2-10 12:05 發表

你知唔知問題係邊?
我同其他站友都無話架車(有冇改裝都好)跑唔到咁快,
而係路面情況唔容許佢咁跑法,又多彎又多斜,開200km/h都隨時飛落山。 ...

你仲要回佢講野, 呢位版友成日都有好多「有趣」見聞架啦 ...
dicklee1978 發表於 2012-2-12 09:30 | 顯示全部樓層
fai 發表於 2012-2-16 16:52 | 顯示全部樓層
深圳過去一供有十個「二線關」,由西到東分別係新城、南頭(深南大道)、
同樂(廣深高速)、白芒、梅林(梅觀高速)、布吉(深惠公路)、沙灣、鹽田、
溪沖(鹽壩高速)、背仔角(鹽葵公路近華僑墓園)。

資料來源:http://sz.bendibao.com/life/profile/index_hg.asp
[i]影像.從心[/i]
barking 發表於 2012-2-16 20:57 | 顯示全部樓層

原帖由 Anpretext 於 2012-2-11 02:06 發表
點改裝都去唔到430掛...
F1都好似唔過400

所以我估係講汕尾

我估45mins到會合理啲
HE7921 發表於 2012-2-17 23:00 | 顯示全部樓層
係歐洲許多國家既高速公路都係無速度限制,點解中國同香港D高速係都要SET限速?係咪各地駕駛文化有不同....
期待香港出現載161人的E500 MMC
ArnoldC 發表於 2012-2-18 02:11 | 顯示全部樓層

回復 28# 的帖子

歐洲只有德國部分公速公路不設車速限制,而且只限私家車。