hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2012青衣區RDP
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2012青衣區RDP

someone2009 發表於 2012-2-4 16:01 | 顯示全部樓層

希望九巴俾多d誠意,令6D係富豪東方酒店站可以同更多觀塘方向車做BBI
影響就可以減至最低,唔洗兜彩虹道

石硤尾客要快既一早搭港鐵,搭40既都係貪佢平(觀塘方向)

DIH 發表於 2012-2-4 16:01 | 顯示全部樓層
嘩條40真係新奇刺激~

落一落美孚都未必係大問題,對龍翔道沿線而言去荃灣由無變有,
觀塘去荃灣整體都有快到,這兩個而家並非40主要客源的市場會撐得起條新40。
黃大仙去大連排可以多個幫手。

如果新巴有將荃線,就可能龍翔道直飛荃灣而荃灣方面去遠少少。
HT408 發表於 2012-2-4 16:04 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2012-2-4 15:35 發表
或者簡單啲,拉296C跟796C咁行已經補得番長沙灣同深水埗返東九既問題,
係爭石峽尾點都要轉車

將296C踢埋入石硤尾再跟104出返彌敦道味得囉

p.s. 而家朝朝40號部1車喺永隆街個站都上成二、三十人,有6D埋站都唔肯上車,嗰度冇702…
cheungtszfung 發表於 2012-2-4 16:19 | 顯示全部樓層

原帖由 HT408 於 2012-2-4 16:04 發表

將296C踢埋入石硤尾再跟104出返彌敦道味得囉

p.s. 而家朝朝40號部1車喺永隆街個站都上成二、三十人,有6D埋站都唔肯上車,嗰度冇702…

可以好似之前85X全日咁,早繁開番一兩班特車行番原本40條路線去解決
HF3204@243M 發表於 2012-2-4 16:35 | 顯示全部樓層
原帖由 GK9636 於 2012-2-4 14:31 發表

http://www.atenviro.com/viewtopic.php?f=10&t=71309

鄰版之capture rdp文件有emphasize 美孚特快的point
美孚上龍翔
對於荃葵美孚嚟講一定係好事

但係美孚->東九分段冇講過(定係後加?)
然後觀塘去深水埗長沙灣點算?
最後麗港城大帝會唔會咁易放走條線

另外似乎 6D 去到牛頭角唔加價已經係去到盡...
gn3509 發表於 2012-2-4 16:36 | 顯示全部樓層
原帖由 LN9267 於 2012-2-4 13:00 發表

個人覺得九巴開始學習新城在南區的經營模式,希望用特快路線吸引乘客,而且又可以減車。
由上年執85C變85X起,已經睇到九巴開始明白與其死兜爛兜,
不如用特快路線,價錢一樣但車程減少,又可以慳車
睇埋其他區,話唔定驚喜陸續來

今期流行:690是原罪
gn3509 發表於 2012-2-4 16:39 | 顯示全部樓層

原帖由 HF3204@243M 於 2012-2-4 16:35 發表
美孚上龍翔
對於荃葵美孚嚟講一定係好事

但係美孚->東九分段冇講過(定係後加?)
然後觀塘去深水埗長沙灣點算?
最後麗港城大帝會唔會咁易放走條線

另外似乎 6D 去到牛頭角唔加價已經係去到盡... ...
美孚->東九不嬲都有分段,應該唔會改
觀塘去深水埗改搭296C就得,仲平啲,想做埋長沙灣可以好似796C咁去到興華街先轉
今期流行:690是原罪
rickywk 發表於 2012-2-4 16:49 | 顯示全部樓層
40改做半特快其實係好事,起碼將大窩口同葵涌班工廠客分一分流去40,可以舒緩一下38+42C.擠迫情況
35S其實早cut早著,加密返朝早35A+36A其實已經可以
HF3204@243M 發表於 2012-2-4 16:52 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2012-2-4 03:31 發表
如果青衣村唔反對拉44去青衣碼頭咪得囉……好似聽過佢地反對。
(班青衣區議員真係死蠢,淨係關心條線青衣入面點行,唔理九龍段點行,
於是青衣咪咁多年都無全日特快線囉)

但係唔係無方法解決。我會咁做:
41兩邊縮短,青衣村 - 愛民
44、44P取消
41A轉特快,青衣碼頭經長安、北橋、西廊、旺角、加士居民道去九龍城盛德街,
順手食93K流水客:http://g.co/maps/sgf46
新増42B 長亨 - 旺角東鐵路站,經青衣碼頭,由44同42A抽車:http://g.co/maps/p59ph
42A轉特快、過車俾42B同43C
之後應該仲夠車開條行完成個青衣,經南橋、西九龍公路去尖沙咀的特快線,回程經油麻地。

當然,都係果句,如果44可以拉去青衣碼頭、43C可以延長去長亨或長宏的話,好多問題都可以解決。
原帖由 S3BL100 於 2012-2-4 03:33 發表
如果42A轉特快,收費最高$6.8(而唔係跟242X收咁貴的話),我覺得未必唔得既……
至於尖沙咀,因為長康/長青無全日尖沙咀線,我會prefer條尖咀特快線只做尖沙咀,行晒成個青衣。 ...

其實我都諗過山下 41A 合併 44 做一條密線好,定係兩條分番開維持現狀既問題
首先我個定義係山上得番一條 41 要改,係爭一條尖咀線,所以你嗰個 42A+43C 二拆三分散客源我會覺得有問題
跟住山下有三條線,如果合併咗,係就係密咗,但係就要等長安上落客之餘,出九龍仲要 displacement = 0,以而家 41A 約十五分一班嚟講維持現狀好過

所以我覺得搞 41 係啱,但係係都要做旺角特快就唔係好事

因為你個計劃唔係咁詳盡,不如拉去 F1 開個新 post 傾
HF3204@243M 發表於 2012-2-4 17:05 | 顯示全部樓層

原帖由 gn3509 於 2012-2-4 16:36 發表
由上年執85C變85X起,已經睇到九巴開始明白與其死兜爛兜,
不如用特快路線,價錢一樣但車程減少,又可以慳車
睇埋其他區,話唔定驚喜陸續來
佢係識得抄個特快意念
但係中間個補償諗得唔夠完善
搞到成日俾人 bam...

原帖由 gn3509 於 2012-2-4 16:39 發表
美孚->東九不嬲都有分段,應該唔會改
觀塘去深水埗改搭296C就得,仲平啲,想做埋長沙灣可以好似796C咁去到興華街先轉

但係佢內文冇講到 296C 呢...
仲有麗港城個問題...

原帖由 rickywk 於 2012-2-4 16:49 發表
40改做半特快其實係好事,起碼將大窩口同葵涌班工廠客分一分流去40,可以舒緩一下38+42C.擠迫情況

葵興,什至新都會,出東九我估維持現狀,40 幫唔到手
因為條線同 38 相反方向,又唔入興芳路(我冇話要入)

另外如果荃灣方向照樣行青山公路唔入興芳路,我估對 38 幫助有限
反而大窩口會幫到 42C