hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 佐敦道改路?
開啟左側

佐敦道改路?

HKMTR_A140 發表於 2012-2-5 23:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

昨日見到有條新路,與佐敦道平排,設有一個巴士站,唔知係咪佐敦道要就高鐵工程改路,似乎條行人天橋都有機會同時拆埋
hkaiw 發表於 2012-2-6 09:19 | 顯示全部樓層
喵...
dippy 發表於 2012-2-6 15:09 | 顯示全部樓層
hkaiw 發表於 2012-2-6 15:14 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-2-6 15:09 發表
如果路牌成日都寫住所有目的地
咁仲要路牌黎做乜

最經典的例子便是干諾道中東行,恆生銀行大廈對面那個安裝在行人天橋邊的路牌:
http://hk.apple.nextmedia.com/te ... &art_id=6383825
喵...
kiwai 發表於 2012-2-6 17:07 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-2-6 15:09 發表
如果路牌成日都寫住所有目的地
咁仲要路牌黎做乜

但係唔用「所有目的地」,
咁用咩字眼先可以表示呢條行車線係可以轉左轉右(有時甚至直去)都得?
busfunfun 發表於 2012-2-7 07:57 | 顯示全部樓層
原帖由 kiwai 於 2012-2-6 17:07 發表

但係唔用「所有目的地」,
咁用咩字眼先可以表示呢條行車線係可以轉左轉右(有時甚至直去)都得?
其實呢個譯法好有誤導
條條路都可以去所有目的地,差在時間同方向問題...
一係列曬兩邊目的地
一係用埋兩邊箭咀話俾人聽兩邊皆可
kei_hk 發表於 2012-2-7 10:47 | 顯示全部樓層

原帖由 busfunfun 於 2012-2-7 07:57 AM 發表
其實呢個譯法好有誤導
一係列曬兩邊目的地

如果列出2邊目的地﹐會做成字數太多的問題﹐特別是相關空間唔多﹐係好影響司機去讀取路牌資源的。

如果只印上2邊箭咀﹐也要司機去想一想路牌含意﹐都是有問題的。

在未有更好的字眼的情況下﹐都是照舊啦。

DIH 發表於 2012-2-7 12:54 | 顯示全部樓層
都冇乜大問題,要用到對眼去睇這個指示,相信都係事前無睇楚地圖,或者百無聊賴兜風到此,
對這種司機而言的確「所有目的地」會比較安心,最多去到某個迴旋處狂繞圈。
hkbw 發表於 2012-2-7 17:13 | 顯示全部樓層
原帖由 busfunfun 於 2012-2-7 07:57 發表
其實呢個譯法好有誤導
一係列曬兩邊目的地

其實我又唔覺得有咩問題, 由係英國睇到而家返來香港, 都唔覺得有咩問題, 仲睇得好明TIM~

海隧九龍出口都有咁用, 尖山隧道都有.

早兩日係馬鞍山見到幾塊牌, 我諗唔係十幾廿年馬鞍山人都唔知指邊度..

1. 大水坑 (呢個易D, 但又有幾多人知大水坑等於富安花園?住係馬鞍山咁多年, 仍然有勁多人問呢個問題)
2. 城安 (呢塊好似近期拆左)
3. 馬鞍台
4. 馬鞍西
5. 88區

所有目的地, 點都好過呢堆牌~

P.S 大家又知唔知以上 2-5號牌指咩地方?最難應該係4, 之後係3, 5, 2, 1
殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2012-2-7 17:16 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2012-2-7 12:54 發表
都冇乜大問題,要用到對眼去睇這個指示,相信都係事前無睇楚地圖,或者百無聊賴兜風到此,
對這種司機而言的確「所有目的地」會比較安心,最多去到某個迴旋處狂繞圈。 ...

師兄, 小弟冇記錯的話, 香港好似有條交通例, 係話唔可以係同一迴旋處繞多於兩個圈架~
殺雞焉用牛刀?!