hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) B3板 = 犯規天堂?
開啟左側

B3板 = 犯規天堂?

關閉 [複製鏈接]
樂仔〞 發表於 2012-2-18 22:41 | 顯示全部樓層

其實 B3 人手分配不均已經唔係第一次講
% N1 q5 G- y/ B- j* ]點解板方經過多年咁多場既罵戰同投訴,都係愛理不理咁?
& [1 k1 O- x3 w' j+ o: G尤其係 admin22 .. 處理投訴真係慢到 ...........
9 h( b5 r' F3 O* w8 `  }+ D# o6 E5 P( B/ k0 L  _
你話車務板要搵 D 有少少車務常識既人去做,難搵人頂替,人少就話姐
, x! p4 l3 f/ o  iB3 板唔洗要有有專業常識掛,咁都搵唔到人?講唔通架喎+ V8 E. K  E: n; H6 E4 F
定係板方係刻意咁安排,間接比 B3 成為一個挑戰板規場地?
AVD1 發表於 2012-2-19 10:47 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2012-2-18 11:27 發表 ' U) _6 M8 v+ a9 k
$ c6 z6 ~9 U  M. `5 _; {2 r

1 k  }3 M! U- B5 b1 E& W$ q8 V! X+ w! r! S, l; U- O4 g
評分制度有好有唔好,唔可以因為個別評分之問題而否定評分制度的重要和好處.
8 U) ~4 T1 k8 U3 R1 t1 u+ G- I* y$ z- G( T! K
正如香港法例禁止市民係公園吸煙,但係如果你見到有人係公園食煙,但係又冇控煙辦,唔通由佢吸? 身為市民,係有責任勸喻煙民不要在公園內 ...

/ W4 V5 Q7 b9 r我想問下只加不減又點解唔可行 ?' o3 d* V  j* {# |
鐘意 o既你未加分比佢, 好似 iLike 咁
1 R1 e, J, G- s: t3 T6 R- W唔鐘意就算數 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
FBI2 發表於 2012-2-19 10:53 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2012-2-19 10:47 發表
3 e0 H3 L" Y) q% J$ `8 c- t, z% A
) a) p& m, d, j我想問下只加不減又點解唔可行 ?
! f( q, h8 @8 P# M鐘意 o既你未加分比佢, 好似 iLike 咁/ d# S* w6 Q6 `* J4 O# {
唔鐘意就算數 ~
. K2 [" Z$ l9 O: K1 c* f* U
6 ]* N; H& w! |) X$ i! K
公園唔俾食煙,見到有人食煙,自己唔鐘意,唔通又由佢食?
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
AVD1 發表於 2012-2-19 11:04 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2012-2-19 10:53 發表 - K$ ^* P+ G1 s' l! o* K3 j
' H- @- t. Z% C# a" t3 l) T
0 Q, r7 J& [; ~9 |, J3 ^

( A& I7 ~0 \" d
' a* ^/ R8 `$ r' [1 Z6 l$ I公園唔俾食煙,見到有人食煙,自己唔鐘意,唔通又由佢食?

9 r8 m/ h  X+ Q! Z* w, M" b公園唔俾食煙你可以叫佢唔好食 [即係你未回文勸下佢]
7 }5 C. F3 Z  y4 b  b& h問題係你有冇權比張告票佢丫 ? [就係唔得囉, 咁你可以點做丫 ? 你都係要由佢食架啦, 之後你可以打電話搵警察或者其他執法者過黎囉; 但係起呢段時間你除左勸之外, 你唔由佢食你可以點做 ?, 你教下我啦] ~! O) D2 l# z# p
; t: k. l8 j7 o

# m. t: }9 L9 I9 R: s你自己上面都有講架
2 u+ [2 r6 |. Q# m% d# i: h/ x但係我唔覺得你話扣人 aPower = 勸喻囉, 4 H4 x* Z) \( c1 d; q- ~
你扣得人 aPower 同比告票又何分別丫 ? 大家都係 Penalty 黎架啦
0 q- x, P+ Q) p反而你話只加不減咁就有得勸3 i( C! n6 {- `1 D  K
1. 最小唔會加深仇恨 (雖然大家好似冇, 但我深信點都有條刺, 上面版友都有講啦, 扣分一定有人唔開心)
; U4 `& N  M/ m6 s9 r- k. J2. 加係 bonus, 冇人加分比佢佢自己就可以好好檢討下啦係未, 當人地 iLike 去到 100 自己得 0 仲唔應該好好檢討 ?
/ r& @- z, e1 ~+ A
, r9 R; G% m6 y6 X[ 本帖最後由 AVD1 於 2012-2-19 11:08 編輯 ]

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +2 收起 理由
sea1986 + 1 + 1 貼切回應
ATE24 + 1 + 1 iLike

查看全部評分

LJ7006 = MF5119 = AVD1
3ASV196 發表於 2012-2-19 12:29 | 顯示全部樓層
我見大家討論到"扣人 aPower = 勸喻"
+ p3 i3 x5 ?8 \" [2 z/ e4 R" H9 ~4 X- W1 k* g0 U
"扣人 aPower = 勸喻"? 扣人時就識講, 到自己俾人扣時, 又當唔當係人地係"勸喻"? 大家心知肚明la...9 S7 C. Q7 h5 k: \- k6 `9 V

7 t3 x, T8 _1 `4 M2 }將心比己la, 被人扣 aPower , 無論新定舊站友, 就一定唔好受, 亦唔同意多, 我唔係話大家唔可以- y6 t& ]) c0 b7 A# u% l/ J
扣, 係現時制度, 合資格的站友都可以扣人aPower, 但真係唔好講到"扣人 aPower = 勸喻" 咁偉大吧.....@@6 k: P; A- n+ l5 `
: c' O; E' k! P3 z- L  f, k
唔通係B3 版, 用"劣相"2字去扣人分, 又係"勸喻"人地唔好違規? , 人地本身有違規ga? 唔好玩la

評分

參與人數 3aPower +3 HugeC +3 收起 理由
AVD1 + 1 + 1 超級同意 ~
sea1986 + 1 + 1 根本就有人揸住雞毛當令箭,評分制淪為發洩一 ...
ATE24 + 1 + 1 Like

查看全部評分

3ASV196.KE7270
teddybus 發表於 2012-2-19 12:40 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2012-2-19 10:47 發表 " X- X5 {1 C2 G% _0 ?/ a2 ?1 f, J4 T

" X1 L( m/ j; t2 h- d我想問下只加不減又點解唔可行 ?9 H% j/ K. `5 N5 O1 ?
鐘意 o既你未加分比佢, 好似 iLike 咁+ S$ I, c- v: V2 g
唔鐘意就算數 ~
$ U0 K5 I4 J: R
( j+ ?" ]; S5 H6 U" {
如果你認為只加不減真係解決到問題, 未免太天真囉...
3 u4 v; _. S+ K6 _隔離板評分一樣只加不減, 最尾咪又係搞到一大班人因為以負評為由加分, 結果集體受處分... " J" y& a$ Z! Q: Q' i+ K
無記錯你都好似係個邊既活躍會員, 我諗你都應該知道有d 咁既事...* j$ J" ^2 A0 x* m. g
同埋我會覺得, 一係就取消評分制, 因為評分理由呢家野真係好主觀# ^; T" Z2 B" f8 }
如果負責審查呢d 評分既admin係對評分行動, 甚至個別會員係有負面觀感
5 \; r+ X9 [. A9 A9 f/ E難免係處分方面不得客觀, 亦從而製造陷阱比呢d 因為使用版方提供既評分制而被無辜處分
7 E9 f* z1 r/ b7 z! X4 W若不然, 我暫時睇唔出負評有一個迫切既取消理據- p) Q% `$ L. D# |, \
你唔鐘意一樣可以唔用, 如果板方可以因為某部份人聲稱唔鐘意就隨便取消,8 X: n1 q# I$ R' ?' E# x1 j: G
我會對呢個板管理層既獨立決策性起懷疑同埋擔憂囉... 0 z7 D7 p) V: p9 N) [9 O" f

& @: \4 \/ d2 O8 ?[ 本帖最後由 teddybus 於 2012-2-19 12:52 編輯 ]

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
FBI2 + 1 今次我support你!

查看全部評分

筆保 發表於 2012-2-19 17:03 | 顯示全部樓層

ATE24 發表於 2012-2-19 18:30 | 顯示全部樓層
原帖由 筆保 於 2012-2-19 17:03 發表 ) l8 k, ?5 v+ S) F1 ^
請看該文#13,佢仲未拍片 ,向我朋友叩頭認錯, 都沒有誠意認錯,我都係提醒下佢。
請問你o地兩個係老幾?
公器公用 香港早要有品
小roy 發表於 2012-2-19 20:45 | 顯示全部樓層
原帖由 筆保 於 2012-2-19 17:03 發表
$ d) Q# z3 O$ q. t$ i/ a* L請看該文#13,佢仲未拍片 ,向我朋友叩頭認錯, 都沒有誠意認錯,我都係提醒下佢。
你而家幾多歲?
http://www.facebook.com/MB452workshop
FBI2 發表於 2012-2-19 21:56 | 顯示全部樓層

原帖由 筆保 於 2012-2-19 17:03 發表
  T+ H! [0 R9 G7 |  \請看該文#13,佢仲未拍片 ,向我朋友叩頭認錯, 都沒有誠意認錯,我都係提醒下佢。

/ I3 ~/ U& Y3 {2 I, \; r! ^0 Z6 w, q- x0 P1 X# {; M
原帖由 ATE24 於 2012-2-19 18:30 發表
$ _- N# j+ ^2 v* g( \請問你o地兩個係老幾?
  R/ ~7 w: [* v7 z* f7 Q& F5 i
- N6 p8 H) c! e" [4 m4 l
原帖由 小roy 於 2012-2-19 20:45 發表 0 A2 X) F# U8 J4 k
你而家幾多歲?

& y" U) S; Z1 N* ^
" b* |% e) K# H4 V8 B3 r+ W. w諸位師兄,請留意一下以下站規,方為上策:& g9 X: e- A9 b# G+ B1 m4 O( _" j

, g/ b5 s! u6 W  k4 I; d: d
40. 本站不是解決站友間私人恩怨之地方,站友間之私人恩怨請私下解決。本站會對任何把私人恩怨帶到站內的站友作出嚴懲。
, P0 Z. V2 L7 P% ~8 i$ _; i
. Z" w4 \# ?7 l3 V# g- L- Y
  j4 m2 e( c% w
0 l, i& X- B- ~4 W6 U+ m- a
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工