hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [Boston,MA,US]MBTA地鐵一日遊(多圖多水份)[已於#5,15 ...
開啟左側

[Boston,MA,US]MBTA地鐵一日遊(多圖多水份)[已於#5,15,23,34加相]

樓主| S3BL100 發表於 2012-2-29 23:17 | 顯示全部樓層

原帖由 AV115 於 2012-2-29 12:23 發表
引象中2010年夏去過 Boston 坐 Red Line,係涼浸浸的,唔知會唔會係 d 細功率既冷氣?

可能係……唔知會唔會係下面呢張相車頂側,細細個的出風口?

等我今日傍晚再搭返酒店果陣,再留意下車內有冇出風口先(感覺上係無)
但係Green Line的輕鐵就應該係有冷氣的。
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2012-2-29 23:32 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2012-2-29 21:10 發表
S3BL100兄你去唐人餐館的一幕,畀著我都會唔知,
我都係早排睇報紙先知道外國部分地方會expect食客一定畀tips。
$6.45畀$1 tips,即係+15.5%喇喎~

其實一般人去一d高檔少少的餐廳食飯,都會俾$1到$2小費,
例如連稅$8.5的野,d人一般都會俾$9到$10。
不過當然我收入低、無咁多錢,所以除非服務態度好好,否則一般都唔會俾。

但係要求食客俾小費的,我都係第一次見。
講真,呢間叫做「香港小食」既野,服務態度又唔係好好,
反正唐人街大把食肆我未試過,剩返呢幾日應該都未必再幫襯佢。

美國都算係「奇怪」的地方,可能由於「自由」的關係,
各種科技都能小試牛刀,20世紀初的東岸相信更為熱鬧。
將條巴士綫incorporate入去地鐵系統,真係why not?
我覺得這比BRT更為靈活。

Silver Line其實歷史唔係好耐,相信亦係唔想花太多成本建輕鐵的產物。
不過講真,美國的大城巿,公共交通服務水平雖然唔及香港,
但係絕對比香港多姿多采多創意。例如紐約地鐵有好多唔同行法,
有不停站列車;三藩巿MUNI巿內巴士又有Limited Stop Service,
BART更加係唔同線路share同一個月台、唔同時間車卡數目唔同。
呢d野老實講我都覺得有少少混亂,搬到香港肯定唔work,
有少少削足適履的感覺,但係人地又能夠make it work囉……

講返Silver Line,其實因為有段路同路面交通share(例如SL1由WTC到機場之間的一段)
因此都會受到路面交通的影響,總站都可以一時無車、一時拖兩三架。
香港現有基建亦未必允許呢種underground busway大量建造。
不過講返轉頭,旺角 - 大角咀之間,even啟德,整條underground busway,
用混能車行,地底用電驅動,似乎又未嘗不可。

加多張今朝企車頭影的隧道炒相:

樓主| S3BL100 發表於 2012-3-1 22:18 | 顯示全部樓層

再講返我晌某有「香港」兩字餐廳食飯俾屈$1小費一事:

睇返我自己的facebook,原來出發前一星期,自己已經有個status update
提到用緊google map/黃頁搵當地餐廳,問朋友有咩平靚正介紹。
之後有位舊年去過波士頓的朋友就話,去過呢間有「香港」兩字的餐廳食飯,
同樣係無俾小費,之後老闆同佢講「唔岩數喎, 呢度係波士頓, 要俾tips架麻」
而據佢了解,波士頓食野唔一定要俾小費,
所以「被同胞騙了. still have bad feelings」

估唔到我竟然唔記得左呢位朋友的忠告,中左招
下次有識得既人要路過波士頓,我肯定會同佢講,我blacklist左呢間野

===

再次補相:

因為會場一眾餐廳質素有待改善,趁中段有空,午餐專程走到唐人街的一間馬來西亞餐廳,
吃了個椰漿飯。從會場到唐人街,倘使用公共交通,要搭silver line到South Station,
轉一個站Red Line,再轉一個站Orange Line;但會場步行到South Station不過是十餘分鐘時間,
再步行到Chinatown也不過八、九分鐘,證明步行隨時比起搭地鐵還要快。

晚餐專程走到Quincy Market,吃了個「新英格蘭周打蜆湯」,據說是這裏聞名的。
昨午開始下雪,但我素來是一個為了美食可以go out of my way的人
(也許是因為住的加州小鎮欠缺價廉物美的餐廳的緣故),因此堅持一試。

之後到State Station搭Orange Line回酒店。
波士頓的地鐵轉車站的特色,是沒法做到同層轉乘,
因為在轉車站,兩條地鐵線往往十字形相交。
從最接近Quincy Market的入口進站,是Blue Line的月台,
之後要從月台前端經斜道(相片在#5)步行到Orange Line往Oak Grove方向的月台,
再從該月台末端上樓梯,經過一條長長的通道(上圖是在通道上,
隔著玻璃,拍攝車站另一大堂的情形),前往Orange Line往Forest Hills方向的月台。

繼續沿通道走,畫面右手邊的牆壁,正好分隔行人通道和列車隧道。
列車經過之時,隔著牆壁傳來的噪音,簡直令人震耳欲聾

終於到達Forest Hills方向的月台。在這個站下車,要換乘Blue Line的乘客,
就要經過剛才的通道,反方向前往車站另一部分,Blue Line的月台

月台前端,已經可以看到下一個站Downtown Crossing的月台。
手錶計算,從出站到入站只需15秒時間,列車從State關門到Downtown Crossing開門亦不過40秒
我相信剛才走過的通道的距離,已經比起兩個車站之間的距離還要長。:lol

同一條線,兩個方向的月台前後不一,彷如兩個車站,
恕我孤陋寡聞,還真是第一次見。
sea1986 發表於 2012-3-2 07:52 | 顯示全部樓層

吃罷到櫃枱付鈔,連稅$6.45,沒有付小費,我著收銀給我發票,因為「公幹過公數」,
怎料那個中年婦女收銀跟我說了一些不知甚麼話,我聽不懂,到後來我才聽得明白
「呢度食野要俾小費架」,接著另一位侍應說「俾一蚊就可以啦」,
於是只好再從錢包掏出一張一元紙幣,再著收銀手寫一張$7.45的收據,就此了事。
反正過公數。

美國食飯一向要俾貼士架喎,既然S3BL100兄喺美國生存左咁耐
點解都唔知呢樣嘢?
AV115 發表於 2012-3-2 10:15 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2012-3-2 07:52 發表

美國食飯一向要俾貼士架喎,既然S3BL100兄喺美國生存左咁耐
點解都唔知呢樣嘢?

正是。不過唐餐館係零舍麻煩。我果時o係美國,一向都係 tip to the nearest dollar 算,最後有一次食紐約華埠既唐餐館,大既因為埋單條數太齊頭,諗住好型咁放低錢就走,竟然俾人截住我…我當時既感覺就同樓主所寫既一樣。當然,後來知道其他餐館其實一樣會 expect 10-15% tips,甚至有 d 會寫到明 expect 你 tip 幾多。呢樣野同唔將銷售稅寫落價錢牌一樣,係美國最唔 make sense 同乞人憎既野。

講返正題,我反而唔太喜歡美國公交的「多樣化」,好像 Boston 既 green line, silver line, 費城既 street car,呢類怪獸,不見得令整個公交系統更 effective 同 efficient,反而有佔用路面,或甚至好像 silver line 般,臨落隧道竟然要司機落車,成車人等佢掛集電弓等等既情況。論公交成效,北美城市我都係喜歡 Washington DC 同埋 New York City,不論 network 還是 efficiency 都比較好。
 樓主| S3BL100 發表於 2012-3-2 10:40 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2012-3-2 07:52 發表

點解都唔知呢樣嘢?

唔係唔知,而係因為我之前從來無撞過板,而且我自己收入都唔多,
除非同人一齊食飯,否則真係慳得就慳。
你可以話我好離譜、好過分,但係向食客討錢的,我真係第一次見。

但係今日又再撞多次板,又係唐人街(不過係另一間餐廳,我成功扮唔識中文),
連稅$7.45,我擺$8,侍應即刻面露不悅,
指住張單話,normally we charge 15% tips,
擺明要收我起碼$8.45先安樂。
咁岩我銀包又得$0.3散銀,於是就拎埋出黎,
同佢講,unless you want to give me change for a $20 bill, this is all that I have,
佢先勉強算數。

我平時如果自己一個人,唔連稅的upper limit係$8,同人一齊先會食貴d,
最貴試過食$18。今次雖然係公費旅行,但係我都無理由做D太過份既野,亂使老細錢。
 樓主| S3BL100 發表於 2012-3-2 11:10 | 顯示全部樓層

原帖由 AV115 於 2012-3-2 10:15 發表
好像 Boston 既 green line, silver line, 費城既 street car,呢類怪獸,不見得令整個公交系統更 effective 同 efficient,反而有佔用路面,或甚至好像 silver line 般,臨落隧道竟然要司機落車,成車人等佢掛集電弓等等既情況。

無錯……不過佢地會好proud of自己識得變通,能夠adapt to real environment
正如我之前所講,我的觀感就係佢地有少少削足削履。

當然原因之一都係堆線歷史太耐,又唔係同時發展,發展期間又間唔中會遇到財政問題而停滯或者分期做。
分得期就之後果幾期隨時爛尾架喇。

反而上星期六搭Silver Line由機場落South Station果次,唔覺司機有落車,
似係自動掛集電弓,不過掛集電弓都要先熄引擎,之後再等多一分鐘,
掛好再restart架車先郁得。

話時話,今日地鐵拎左呢邊份都巿日報(MBTA係有免費都巿日報派架),
有提到話MBTA因為出價太低,年薪得14萬美金多少少,
所以請唔到人做老細。仲比較埋美國其他大城巿的public transit,
CEO年薪都有廿幾萬以上咁喎。
AV115 發表於 2012-3-2 11:35 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2012-3-2 10:40 發表

唔係唔知,而係因為我之前從來無撞過板,而且我自己收入都唔多,
除非同人一齊食飯,否則真係慳得就慳。
你可以話我好離譜、好過分,但係向食客討錢的,我真係第一次見。

但係今日又再撞多次板,又係唐人街(不過係另一間餐廳,我成 ...

北美一個人食飯,首選都係 food court,入面一定有中國人開既日式快餐 teriyaki chicken,又好味又平,例送汽水

你所在地近唔近 Copley?  Copley Place 入面有 food court 的。

講起 Copley,記得有條巴士線 (唔記得 38 定乜),睇地圖定線同 green line 幾乎完全重疊。呢種情況紐約都有。大概係因為巴士可以方便傷健人士,而地鐵因歷史原因唔係全部有無障礙設施的。有別於香港各有各市場、各有各做既情況。呢 d 擺明用納稅人金錢塞住 politicians 把口既做法,o係美國真係多到數之不盡。
AV385 發表於 2012-3-2 13:30 | 顯示全部樓層
一般黎講,除非去M記個D,如果唔係只要人地有提供一個服務比你,基本上就係要比TIPS
一般就10%,6個人或以上,通常會比15%
部份既貴價餐廳會向張單到分別標清楚15%/18%/20%TIPS係幾多錢(通常呢D餐廳係唔會預你出手咁低,唔標10%)
有D甚至係會直接向張單到收埋TIPS
如果係比CREDIT CARD埋單,通常張單上面係有一行叫你填比幾多TIPS
好多人會因為咁而比左兩份TIPS,所以去唔係自己食開既餐廳要習慣睇一睇單,睇下佢有冇收左你TIPS

我自己既習慣係如果個間野係平時食開或者成日去食都會比多D TIPS,
因為D待應真係認得你,服務都差好遠,但我真係未試過有一餐係唔比

其實向美國地好多既待應既收入TIPS個一份係佔左佢地整體收入既三至五成,
如果冇TIPS個一份,D待應真係好低人工嫁咋...

另外.我唔知人地會點做,但通常開工數食飯,TIPS都係我自己比就算,唔會計返落張單...

離左題咁耐,點都要講返岩題目既野
其實BART既Embarcadero & Montgomery St.站都係就咁就望到
當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
yuenpo 發表於 2012-3-2 13:38 | 顯示全部樓層

在美國,除非你去食麥記這些快餐,否則就一定15% 或者1美金貼士六人以上就基本上18%貼士(包在單上),再加銷售稅

在美國,有得買 day pass 就買day pass,這樣會很抵搭