hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [Boston,MA,US]MBTA地鐵一日遊(多圖多水份)[已於#5,15 ...
開啟左側

[Boston,MA,US]MBTA地鐵一日遊(多圖多水份)[已於#5,15,23,34加相]

sea1986 發表於 2012-3-2 15:28 | 顯示全部樓層

我真係搞唔明S3BL100兄
雖然話你係一個留學生,駛錢唔係咁洗法
但美國咩餐館就係有咁嘅不成文規定
埋單7.45,你俾8蚊,又真係少少過份
俾多0.75,當一蚊貼士咪算囉,有時唔好計到下下幾多%
人地侍應都係靠你個貼士做人
俾1蚊貼士都唔係好過份姐

講返正題,我反而唔太喜歡美國公交的「多樣化」,好像 Boston 既 green line, silver line, 費城既 street car,呢類怪獸,不見得令整個公交系統更 effective 同 efficient,反而有佔用路面,或甚至好像 silver line 般,臨落隧道竟然要司機落車,成車人等佢掛集電弓等等既情況。論公交成效,北美城市我都係喜歡 Washington DC 同埋 New York City,不論 network 還是 efficiency 都比較好。

出入隧道掛集電弓,西雅圖巴士隧道未有Hybrid車都係咁過活
但只從Hybrid車出現,呢支歌仔就絕跡了
其實波士頓同費城呢啲發展左咁多年嘅地方
想要改變交通服務都好難,好多都定晒型
即使好似發展唔過一百年嘅西雅圖而家想大規模發展交通都有難度
更何況發展左更耐嘅東岸大城市?
或者怪就怪當年設計城市嘅人諗將來諗得唔夠遠
又或者而家各市政府嘅資金都要一分一毫度過先至令交通服務有所規限啦
jimmy_lam 發表於 2012-3-2 16:56 | 顯示全部樓層
原帖由 AV115 於 2012-3-2 11:35 發表

北美一個人食飯,首選都係 food court,入面一定有中國人開既日式快餐 teriyaki chicken,又好味又平,例送汽水

你所在地近唔近 Copley?  Copley Place 入面有 food court 的。

講起 Copley,記得有條巴士線 (唔 ...

中式快餐好似仲有間panda express,唔知大家食過未?
admin91 發表於 2012-3-2 17:22 | 顯示全部樓層
溫馨提示:
請各站友注意勿離題,請集中討論港外鐵路。

admin91
R3分板板主
 樓主| S3BL100 發表於 2012-3-4 11:53 | 顯示全部樓層

原帖由 AV115 於 2012-3-2 11:35 發表
北美一個人食飯,首選都係 food court,入面一定有中國人開既日式快餐 teriyaki chicken,又好味又平,例送汽水

你所在地近唔近 Copley?  Copley Place 入面有 food court 的。

講起 Copley,記得有條巴士線 (唔 ...

我間酒店行去Copley Place只需要兩分鐘、過兩條馬路,但係唔係你提到,我竟然都唔知有呢個地方的存在

不過琴日行過入去一次,唔見有food court;但係Copley Place本身有天橋連接附近其他商場,
其中一個就有food court,入面仲有panda express。唔知你係咪講呢度:

只係food court入面無咩野吸引到我。其實有間食sandwich的都唔錯,
不過琴日下晝果餐已經係South Station間au bon pain買外賣拎去conference center,
無理由夜晚果餐同樣係食三文治。又有間mexican的唔錯,不過
我住果個小鎮,隔兩條街就至少有一間mexican restaurant,來到波士頓當然係試我果頭無既野。
於是……又行去第二度食。

不過老實,我住果個小鎮,人口同沙田差唔多,巴士線號碼最大係27,
無indoor mall,所謂shopping center全部係室外,超巿一行出去就係停車場,
連扶手電梯都唔多架,更加唔好講food court。
完全認同自己一個人去food court係最好,
但係我住果度無food court,呢樣野自然fall out of my mind。
所以去到波士頓呢個大城巿,行Copley Place,
搵返當年日日放學行中環果堆由行人天橋網絡連接的商場的感覺,又係別有一番風味。
Copley Place、Prudential Center的格局同中環置地、歷山大廈實在太似。

===

之後入正題,補回最後幾天的相片:

Red Line編號最小的車廂#1500,1969年由Pullman製造,已經有43年車齡。

Silver Line的World Trade Center車站,前方就是隧道出口,巴士在Silver Line Way將改為引擎推動,在路面行走。

星期四碰著下雪

Amtrak的EMD AEM-7AC電動拖頭

連接Downtown Crossing和Park Street兩個車站的行人通道,屬收費區。
連接兩個車站之間的Red Line列車在行人通道的下方行走。Downtown Crossing一端是Orange Line的月台。

另一端是Green Line的月台,隧道不消兩分鐘已經走完。

位於Copley Square的Trinity Church,1877年落成,是巿內著名地標。

===

今天早上,終於要離開波士頓了。

為了乘搭早上七點起飛的班機,四點就要起床,五點前check out,步行數分鐘到Copley Station搭Green Line。
不使用Orange Line的原因,是因為Green Line頭班車更早開出,班次更頻密,
保證六點前到達機場。

Copley Station月台。清晨五點,天還未亮,月台上只有寥寥幾個乘客。
留意Copley Station兩個方向的月台同樣不是平排,由混凝土柱和廣告板分隔;
不平排的月台是MBTA地鐵的一大特色。

5:08 am登上#3813B,5:16 am抵達Government Center車站,準備轉乘Blue Line。
本來考慮過搭Silver Line,但google map和MBTA Trip Planner均顯示Blue Line較早抵達機場,
於是還是乘搭Blue Line為上策。

北美的板友大概都會知道,公共交通的車費調整和服務改動,往往需要諮詢公眾
(而不是類似香港諮詢區議會這些地區機構),需舉辦多場論壇。
當然不少都是聽完意見、作風照舊,但至少public outreach做得比香港優勝。

5:25 am,對面月台的列車到站,準備掉頭接載乘客往機場方向。

Blue Line列車內籠是各地鐵線裏面,最整齊企理的,大概是因為車齡較低(2007年才投入服務)的緣故。
其實Blue Line去年還有1978-80年間建造的Hawker Siddeley列車行走,
外觀和Orange Line的現役列車相似,唯一分別是長度不同(Blue Line的每卡每邊有兩對車門、
Orange Line的有三對);但據說Blue Line定線近海邊,列車鏽蝕嚴重,於是被迫提早退役。

Blue Line列車的報站設備

Blue Line列車在Airport Station由使用第三軌供電,改為使用集電弓,
集電弓升起時的「啪」一聲甚為響亮。

Airport Station兩攝。

之後登上MBTA營運的免費穿梭巴士,前往客運大樓。
機場客普遍攜帶行李,但shuttle bus仍使用高地台車,實在有點兒那個。

一星期波士頓之旅就此結束,多謝大家支持。
fb.com/scientisthk2usa/
DIH 發表於 2012-3-4 12:24 | 顯示全部樓層
睇左咁耐都諗唔起添,我想問Green Line的輕鐵型列車行得快唔快?

睇Google Maps,Green Line離開市中心後會出路面,
有多個平交道,有90度彎,有多條支線,而總站都係迴旋調頭。
有些路線會穿過conservation area同golf course,我諗飛車都幾爽,

既然個個總站都係迴旋調頭,Green Line列車有冇明顯的「polarity」?
(即像香港輕鐵般只能在一個方向駕駛,或像香港電車般一主一副駕駛座)
 樓主| S3BL100 發表於 2012-3-4 12:52 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2012-3-4 12:24 發表
睇左咁耐都諗唔起添,我想問Green Line的輕鐵型列車行得快唔快?

睇Google Maps,Green Line離開市中心後會出路面,
有多個平交道,有90度彎,有多條支線,
有些會穿過conservation area同golf course,而總站都係迴旋調頭。

既然個個總站都係迴旋調頭,Green Line列車有冇明顯的「polarity」?
(即像香港輕鐵般只能在一個方向駕駛,或像香港電車般一主一副駕駛座)

如果係直路,感覺上都可以行得幾快,不過轉彎就收慢收得好明顯。

至於Green Line列車有冇明顯的polarity?以下幾張相或者可以提供到答案:

車尾

車頭

車頭

車頭

其實呢個問題我都無深究過,係你問起我先至留意
由上面幾張相得到的結論係:無論A或者B都可以係車頭,車頭有錢箱/儲值票機,
不過當個cab係車尾的時候,cab門就會閂埋。

正解還請高人指點同解答。
fb.com/scientisthk2usa/
art0925 發表於 2012-3-8 11:37 | 顯示全部樓層

I almost moved from Seattle to Boston few years ago, as I landed a job in Turfs.  However, I didn't take the offer because housing is super expensive and my car's license fee in MASS is super expensive (in WA it cost me only $115 to license my E430/ year).  Also parking is a problem.  But Boston does have a great transportation system, and cleaner streets.

原帖由 S3BL100 於 2012-2-29 10:55 發表
今日一次過加返兩日的相,數量唔多:

===

星期一是conference第一天,遲了起床(可能尚未完全適應時差,鬧鐘六點響,
結果接近七點方能起床),結果遲了出門口,碰著上班繁忙時間。

http://i745.photobucket.com/albums/xx94/kcclie ...