hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2012沙田區RDP
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2012沙田區RDP

Eddie 發表於 2012-3-1 19:42 | 顯示全部樓層

原帖由 Wright---AVW16 於 2012-3-1 18:51 發表
尋日有個坐開84M返學既舊同學話係D車長度八到係第2/3季84M會同82X合併,果然黎真。不過個人覺得繁忙時間應該唔夠載,早上廣源坐82P/82X出去轉地鐵/返工既人有幾多大家都知,84M早繁出九龍都可以坐滿大半部車。所以我覺得早 ...
其實諗真d係冇乜可能合併到
返沙田無端端加價
第一城,愉翠又焗兜廣源
dippy 發表於 2012-3-1 19:50 | 顯示全部樓層
jack-juve 發表於 2012-3-1 20:00 | 顯示全部樓層

回復 40# 的帖子

講真82K自從去左黃泥頭之後已經有改善 改到45分鐘一班擺明係趕客 咁做法不如摺左佢好過
tonio 發表於 2012-3-1 20:08 | 顯示全部樓層

原帖由 nickk 於 2012-3-1 17:07 發表

可惜樓上已解釋左,係直接行吐公...

連松仔園嗰頭都唔經,咁搞法73A即係等死!

仲經唔經火炭?  如果火炭都唔經, 索性大擔d,
直接改在馬鞍山開, 經科學園, 再入大埔, 不過
小巴唔知會唔會反對.
kids 發表於 2012-3-1 20:29 | 顯示全部樓層
咁270A入尖沙咀有冇提及過?
舊年話會係今年RDP提出
270A途徑沙田
所以如果有既話應該有提及
HF3204@243M 發表於 2012-3-1 20:30 | 顯示全部樓層
埔公
果然老九長遠只係想留番一條 72 一條 72A...只係希望第日 74A 被陰乾之後可以做番密條 72A
同埋成個組合個理念 (73A 特快+埔公留 72 72A) 好似喺近期既 F1 出現過...

81C 早繁分拆
絕對係德政 (抄 171A 171P???)
但係要過關可能要俾 171A 171P 做多少少嘢,始終個範圍比鴨島更大

85 85B 合併
如果淨係俾 81M 88M BBI 咁冇誠意,我係區議員一定 ban (e 頭話 81M 88M 合併, e 頭話得一條合併咗既線做 BBI,玩嘢咩...)
一條河東,一條河西,要 85 入秦石盞令到行車時間更長
要就沙中線既話,不如用 64M 既殺法 (自然死)

86B->286X 87A->287X
睇番 e 兩年既 RDP,我唔明點解老九咁驚南昌街,基本上可以再改多一兩條線,再拉九龍塘 M 線補位都仲可以
搞到要揾唔應該改既 86B

如果條線係大圍->青沙->長沙灣道->大埔道跟原線番大圍(OR 順時針方向),青沙轉乘站會變咗冇意義,因為 286X 287X 佢地係喺沙田轉車...249X 就更加有理由唔俾青沙轉乘
如果條線係兩個方向都係青沙,我又唔明佢點行法...
最重要係,點解係都要改冧把兼加價,明知人地一定 ban 架

另外
咁改 86B 既話 46X 就冇改動空間;第日改城隧線既話要顧及美孚
287X 要入彌敦道,quota 從何來?
HF3204@243M 發表於 2012-3-1 20:35 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2012-3-1 19:08 發表
同埋再講86系
其實我覺得好應該搞86C
馬鞍山照計應該係發展更多青沙特快,唔係沙田
除非又係保鐵..

同埋搞得沙田,唔知馬鞍山轉特快會唔會難左  
以而家既道路情況嚟睇,馬鞍山其實未必要改線上青沙
反而 86C 81C 過一城上橋已經好好
GM 發表於 2012-3-1 20:37 | 顯示全部樓層
原帖由 kids 於 2012-3-1 08:29 PM 發表
咁270A入尖沙咀有冇提及過?
舊年話會係今年RDP提出
270A途徑沙田
所以如果有既話應該有提及

270A沙田區沒有分站
常備TCU 出行唔洗怕
AVW28 發表於 2012-3-1 20:39 | 顯示全部樓層
原帖由 louisyau 於 2012-3-1 18:32 發表

Re2 :81P會取消, 因為我估81C早繁都載得哂(81P每日約700乘客)
Re5 :會有分段; 濱景>樂富 $4.8 黃大仙>富安 $5.0

5. 咁就算貴左都唔係貴好多。
2. 咁281B既班次要小心安排。
始終以前乙明至大圍係早繁有兩線(81C & 81P)去九龍塘至TST沿線。
LL3850
DIH 發表於 2012-3-1 20:41 | 顯示全部樓層

第一眼睇真係難以置信,九記同運吉係咪有人去F1收料?

82X/84M合併應該做得到的,有人話入第一城愉翠變成要兜廣源,
唔好意思,因為班次及車費差距關係,根本有好多去一城愉翠的人係搭82X,
所以合併對佢地冇大影響。

車費方面,樓主已經話埋會有分段。

下繁在荷里活都有好多人等82X/84M,唔知有冇人係來自新蒲崗叫雙飛。
我覺得新84M出九龍可以入一入四美街站再出返龍翔道,
入沙田就其實好多人而家已經係行過荷里活搭;要睇埋黃大仙區取態。

286X最好都係順時針行,路程較短及較順暢。

可能九記見86B改到先會再諗86/86A/86C。

73A改行科學園我幾年前都有諗過,
主因係當年某人影到一張73A在馬鞍山出現的相。

不過一切都係聽住先啦,都唔知會ban幾多樣。