hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2012北區RDP
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2012北區RDP

vcvc0206 發表於 2012-3-2 21:27 | 顯示全部樓層

絕對支持270A延長落尖沙咀,
由東鐵仍到尖去到尖東歸西,再由尖東歸西去到而家,
運吉終於肯放呢樣野係RDP,對北區既交通係一件喜訊
係差d塞車位老九要研究一下繁時可以點應付

不過373同373A個度就幾麻煩既。
上繁唔移動就無乜問題既,但係下繁373A好似兜左少少,
而且大窩西同聯和墟既乘客會係大輸家
tkf_2005 發表於 2012-3-2 21:31 | 顯示全部樓層
78K洗唔洗咁樣兜番入北區醫院,同番73A交換總站好過...

橫掂你咁放上水站都係唔夠55K玩,索性縮去彩園入北區醫院,

費事仲同55K硬碰硬啦...

改完78K 之後,直出上水總站,同搵位放車冇分別,

仲要班客兜完北區再經掃管埔先番到上水站,一早轉番落彩園邨落客咪仲快..
阿Dee 發表於 2012-3-2 21:43 | 顯示全部樓層
原帖由 vcvc0206 於 2012-3-2 21:27 發表
絕對支持270A延長落尖沙咀,
由東鐵仍到尖去到尖東歸西,再由尖東歸西去到而家,
運吉終於肯放呢樣野係RDP,對北區既交通係一件喜訊
係差d塞車位老九要研究一下繁時可以點應付

不過373同373A個度就幾麻煩既。
上繁唔移動就 ...
認真講,如果照舊好似而家咁,保住所謂大窩西行頭,咁耐先返到上水,每日回程得幾班.
咁就倒不如改線博一博,況且明眼人睇得出而家呢個建議係為全日前舖路.

都係果句,大窩西同聯和墟咁緊要,就唔會好似而家咁o既樣.
基本呢個地域o既人,佔大多數都坐灣仔上水小巴返屋企,唔係上面有人講無左唔得lor.

總之,上水頭尾站係不二之選,而不入華明係非常明智.
以279x同270A個走線混合尼做,好過而家幾不像,不倫不類,無d將來可言.

回程行三幹同新田,係正路到不得了,話行青沙o既人,根本唔知吐露港幾大塞車風險.
與其係度浪費d班次,倒不如保住穩定班次同上水穩定客源,基本係保住條線o既主要要素.

EH2674 發表於 2012-3-2 22:05 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2012-3-2 13:43 發表

373A如果戰略上唔做大陸客,根本冇可能轉到全日.

但有幾多個會唔繼續坐火車到紅磡/九龍塘先轉地鐵/隧道巴...
強人所難,不可一不可再
阿Dee 發表於 2012-3-2 22:10 | 顯示全部樓層
原帖由 EH2674 於 2012-3-2 22:05 發表

但有幾多個會唔繼續坐火車到紅磡/九龍塘先轉地鐵/隧道巴...
朋友,如果你咁講,279X已經一早消失左了
vcvc0206 發表於 2012-3-2 22:13 | 顯示全部樓層

回復 43# 的帖子

或者咁樣講,係北區既地理位置黎講,
上水線入得粉嶺南就唔可能做埋粉嶺中、聯和墟,反之亦然,
兩邊都要做就,一係得失火車軌是但一邊既客仔,一係就唔見上水客
HF3204@243M 發表於 2012-3-2 22:20 | 顯示全部樓層

373A 一眼睇得老九想出打造另一條 279X
之但係下繁圍頭邨版值唔值得同另一條五五波?
或者,清河版係唔係應該去咗聯和墟先落番百和路會唔會好d ?

另外 270A 落尖咀點解運吉會咁好死放行?
kay 發表於 2012-3-2 22:23 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2012-3-2 22:20 發表
373A 一眼睇得老九想出打造另一條 279X
之但係下繁圍頭邨版值唔值得同另一條五五波?
或者,清河版係唔係應該去咗聯和墟先落番百和路會唔會好d ?

另外 270A 落尖咀點解運吉會咁好死放行? ...

落尖咀唔去尖碼,來回唔行彌敦道
要過關唔難

反而270A回程返北區有得行彌敦道
唔知係咪268B成條取消+203/208重組呢..
世界很簡單 人類很複雜
GM 發表於 2012-3-2 22:30 | 顯示全部樓層
原帖由 阿Dee 於 2012-3-2 01:26 PM 發表

朋友,吐露港要擴闊好起碼要2年後o既事,與其有呢d咁虛o既期待.
倒不如等條線穩穩定定,夠客博加全日好過啦.

如果373A回程攪掂,就最好o既分工喇.
去上水,嘉福,華明,373A.
去大埔公路,大窩西,聯和墟,灣仔上水小巴. ...

根據路政署網頁顯示
舊政務司官邸附近道路交匯處與泰亨之間的吐露港公路擴闊工程完工日期是2013年(明年)並非起碼要2年後o既事
http://www.hyd.gov.hk/chi/major/road/projects/6843th/index.htm
到時天橋四線行車
比現時多一倍
塞車難以在影響373
常備TCU 出行唔洗怕
SSBT 發表於 2012-3-2 22:33 | 顯示全部樓層

78K 好心就放彩園啦
放上水又真係又兜又慢, 點夠 55K 鬥呀?

373A 回程係一件好事
但係我就認為大窩西支路一段,
應該以 307 特別班次解決
一來 373A 改道後變左尾站, 非常唔吸引
反而用 307 就順路好多

運吉咁好死放 270A 落尖沙咀??
=0=