hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2012油尖旺區RDP
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2012油尖旺區RDP

6516 發表於 2012-3-6 22:41 | 顯示全部樓層

e23唔行四美街, 由第一日搬總站就應該咁做
24咁改, 即係又要同長單講再見
Snoopy@FB8617 發表於 2012-3-6 22:46 | 顯示全部樓層
唔見得老九真係想老做死268B
D data睇完已經俾人覺得冇咩好點解可以俾你取消
非繁忙時間載客量都去到41%

Point to note
81C既重組有少少毒藥feel
基本上上繁服務係倒退
(當然其實上繁81C又唔係真係多人既)
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kaiyip24 發表於 2012-3-6 22:49 | 顯示全部樓層
原帖由 6516 於 2012-3-6 22:41 發表
e23唔行四美街, 由第一日搬總站就應該咁做
24咁改, 即係又要同長單講再見

你指和長單講再見,是指換雙層,還是只能行短單?

啟東道而家大改,估計將來會擴闊不少,轉入觀塘繞道下面的小路應該可以用12米車,以前5D都用過11米熱狗。
(N年前仲有A2、A3的長矛出廠經啟東道往機場……)

至於太子道東入啟東道的天橋,應該來回都可以行到12米車的。

Thank you.
toyl 發表於 2012-3-6 22:53 | 顯示全部樓層

原帖由 kaiyip24 於 2012-3-6 17:10 發表
24亦建議改行啟東道,不過個人希望同時延長往九龍灣。

Thank you,

利申:我搭親24都係坪石邨落車。
有點擔心呢個建議過唔到黃大仙區議會。
因為前年先至可以爭取到24呢條全太子道東最便宜路線停埋彩虹邨呢個站,
另一條27就剩係停景泰街,我估彩頤/坪石未必咁易放過。
FBI2 發表於 2012-3-6 22:56 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2012-3-6 22:53 發表

利申:我搭親24都係坪石邨落車。
有點擔心呢個建議過唔到黃大仙區議會。
因為前年先至可以爭取到24呢條全太子道東最便宜路線停埋彩虹邨呢個站,
另一條27就剩係停景泰街,我估彩頤/坪石未必咁易放過。 ...

24只係經黃大仙區會,所以佢嘈都冇用,兩邊總站個區會過到而途經的區會沒有太大反對聲音,就OK架啦.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
S3BL100 發表於 2012-3-6 23:08 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2012-3-6 19:04 發表
其實我有少少唔明點解8A同5C仲可以並存至今…
而家8P客量唔少,我奇怪點解仲會想2+8P
反而好似曾經出現過既8A縮短建議,會唔會相對地好?

8A同5C紅磡的覆蓋唔同,5C做唔到黃埔,尖咀方向做唔到紅磡灣。好難合併。
fb.com/scientisthk2usa/
3asv@59x 發表於 2012-3-6 23:29 | 顯示全部樓層

其實眼見好多次68X什至265B都要企到七彩.....

都講過不如
268B改為做洪水橋 - 尖東麼地道、大欖隧道後依259B路線往來彌敦道

68X搬去旺角柏景灣,全程收 $ 12.8
南行九龍段跟33A,北行九龍段跟66X

265B改為65X,搬往旺角東鐵路站(可將93K搬往奧運站,順便方便將軍澳、觀塘、紅磡土瓜灣往來大角咀),全程收 $ 12.8
欽州街後依44路線行走,但取道上海街往旺角道
而北行則和58X 59X相同

連帶60X縮往奧運鐵路站
南行與66X相同,北行與現265B相同

259B同樣全日

咁樣,正式將旺角特快、佐敦、尖沙咀同長沙灣深水埔分家,59A 66可以功成身退 (59M將變為碼頭區版本既58M)

咁淨低行足全程既得番63X同69X,呢兩條由佢地系度啦!63X可考慮加番個分段 $ 11.8 (虎地往九龍 / 快富街往洪水橋)
69X則可以加快富街往天水圍分段 $ 12.8

(咁睇落63X全搶58X的客,其實正確應該講分流,一來58X其實繼59X 68X 265B後次一位多人搭,有一定客量,二來即使259B全日,良田客用呢個方法特快旺角往來屯門唔多(要轉車),頂多系油麻地客會佔左一部份(始終無直車到),咁其實259B全日對良田根本系關少少事,而根據番良田、屯公三站出九龍情況,63X的確可有助58X作分流,同埋對屯公三站而言某程度上叫有直車出番油麻地(因我建議259B往九龍不經市中心,回屯門先繞經市中心總站),同埋無左60X到佐敦關系,預期會有部份市中心人懶得轉車用63X去番油麻地,所以63X加分段系絕對同58X可以達到雙贏局面)

68X而家長沙灣道其實唔可以講難上車,不過真系無位坐同太多人企,所以縮去旺角,將油麻地、佐敦既客過番比268B,268B客量會多左
而旺角就兩睇,想快去坐268B,唔趕時間可以繼續68X,尖沙咀,你咪當佢系個裝飾品囉!都叫做有下
又系果句:想快,搭西鐵、唔趕時間,用269B轉車、懶得轉車,268B直到,同埋洪水橋都開始多人,咁有條線落尖沙咀都保有一定客量ge
當年63X尖沙咀無人系因為一來佢屯門無分段、二來對天水圍而言佢系兜路,三來260X開左,我重乜要慢搭63X?但其實260X未有果時,63X什至經尖咀、屯門版既69X都好好客架!系咪先,系九巴不思進取唔識去執下自己有既野je....
h2o 發表於 2012-3-6 23:54 | 顯示全部樓層

回復 47# 的帖子

九巴策略擺明就係棄車保帥, 棄268B保269B, 棄69X保68X. 至於265B就等肯俾多少少的乘客多個有位坐的機會. 當年西鐵轉701/702的人多, 九巴幾乎趕絕69X先維持到早幾年68X約6-7的班次. 等到地鐵取消優惠又有邊境效應, 班次可望回復輕微增長. 如果而家又搞分流, 要認真諗下班次變疏會唔會趕客
cong 發表於 2012-3-7 00:41 | 顯示全部樓層
dippy 發表於 2012-3-7 00:44 | 顯示全部樓層