hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 問大家對三菱Rosa小巴的評價
開啟左側

[車型] 問大家對三菱Rosa小巴的評價

AV115 發表於 2012-3-13 00:24 | 顯示全部樓層

我都係捷輝 ROSA 常客。不過我唔覺得 ROSA 比 TOYOTA 拋。反而,用個客觀例子比較,坐 ROSA 我仲可以响 iPhone 玩 draw something,但 TOYOTA 則睇到字已經算係咁。當然,車齡絕對有影響,批歐二 ROSA 絕對拋得多。不過以最後一批歐三 ROSA (如 GD1201) 同 TOYOTA 5DL 比,ROSA 真係舒服好多。
doraemonpaul 發表於 2012-3-13 07:59 | 顯示全部樓層
原帖由 superay 於 2012-3-12 20:05 發表

......

- 當5波都去到>90km/h時,Rosa的6波不知道有何用處

......

怎會冇用?如果俾例如深宵行屯公的606S、610S一定會求之不得。

畢竟這樣的小巴一定保證夠好馬力,君不見這兩條線的小巴就算被要求裝限速器,都一樣可以在限速器做手腳使其失效。

坐過咁耐旺元線以來我試過一次坐中一架極罕有的小巴其極速竟然可以高過120km/h,以高過130km/h的車速衝過青公那段大直路,我當時冇留意那架小巴的牌子,不過事後回憶番起其引擎聱很明顯不似TOYOTA,九成九那架小巴應該是三菱ROSA。

你要預計任何車輛隨著時間每波可以做到的極速會越來越低。唔通你想好似我試過坐過荃元線的其中一架小巴咁樣,果架「極品」的小巴保證不用裝限速器,因為果架「極品」的小巴一到80km/h引擎轉速已經快到盡。
jx6215 發表於 2012-3-13 14:00 | 顯示全部樓層
荃灣有兩個私人屋苑(依家同曾經)用兩大品牌行村巴線
跑荃錦公路日日夜夜上上落落
要彎有彎仲有埋大斜路

1.掉頭計Rosa易過Coaster
某屋苑路面設計問題 用Coaster剛剛好夠過/唔夠過(所以通常要一到兩手)
而用Rosa就甚少要多於一手或者唔洗倒後就走到
而另一屋苑更複雜既路面限制係唔係都至少要倒後一次
不過聽車長講番的確係Rosa好睇位好多

2.上斜 Rosa馬力大過Coaster係事實
五代既Coaster係客量差唔多既情況下一定爬唔贏同期出道既Rosa
只係Rosa上滿29個果陣表現亦唔算太突出

3. 掟彎
事實上Coaster「架車」掟彎果陣真係幾定
但係唔算好過Rosa好多(至少我覺得落山果陣睇書幾辛苦)
Dart都好定架 冇人鍾意既點解(拖去B2...

可能用廿八廿九座既村巴同小巴比唔多岩咁(又拖去B6?!...
不過搭開既481系入面兩車系表現都大至差唔多同上面講既咁
(者係Rosa由上城隧斜開始響到入隧道 Coaster「好定咁」每0.5KM/s咁加速到入隧道先響)
整車既問題我只係乘客 煩請專業人士解答
superay 發表於 2012-3-14 23:35 | 顯示全部樓層

原帖由 doraemonpaul 於 2012-3-13 07:59 AM 發表

怎會冇用?如果俾例如深宵行屯公的606S、610S一定會求之不得。

畢竟這樣的小巴一定保證夠好馬力,君不見這兩條線的小巴就算被要求裝限速器,都一樣可以在限速器做手腳使其失效。

坐過咁耐旺元線以來我試過一次坐中一架 ...

應該都係豐田居多,Rosa得好少小巴線會有
將部小巴開到上110km/h時,引擎轉數應該好高,部車把聲會同平時唔同
93A_S3_6:30am 發表於 2012-3-18 22:12 | 顯示全部樓層
咁我想問Rosa同Coaster嘅車價又係點嫁?

我一向以為Coaster較Rosa流行係勝在較比,
因為感覺上好似係啲財雄勢大嘅集團先會買Rosa(AMS、捷輝),所以令我有此聯想,

論個人偏好,我就係比較中意Rosa,
一來較有空間感,二來Rosa好似真係較定(以九龍2/2A線比較)…
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
acc1368 發表於 2012-3-19 00:55 | 顯示全部樓層
原帖由 doraemonpaul 於 2012-3-13 07:59 發表

唔使多講,COASTER一部部,沙倉/西廊開過百有,8-90都有...
當堆ROSA可以5波過90果陣,開6波飛涕倉/西廊一流...
隨時係西廊快兩-三分鐘返來
acc1368 發表於 2012-3-19 00:57 | 顯示全部樓層

原帖由 superay 於 2012-3-14 23:35 發表

應該都係豐田居多,Rosa得好少小巴線會有
將部小巴開到上110km/h時,引擎轉數應該好高,部車把聲會同平時唔同

印象中,走得沙倉的ROSA好似己經冇哂...
ML29 發表於 2012-3-20 22:29 | 顯示全部樓層
原帖由 93A_S3_6:30am 於 2012-3-18 22:12 發表
咁我想問Rosa同Coaster嘅車價又係點嫁?

我一向以為Coaster較Rosa流行係勝在較比,
因為感覺上好似係啲財雄勢大嘅集團先會買Rosa(AMS、捷輝),所以令我有此聯想,

論個人偏好,我就係比較中意Rosa,
一來較有空間感,二來Ros ...

印象中Rosa出歐三/歐四版那期車價應該比Coaster還要平,不過奈何零件少
始終是死症,大集團可以大批買入零件才划算,小型公司負擔不起維修唯有
繼續買Coaster。

至於旅遊巴公司多買Rosa的其中一個原因好像是長陣版比Coaster載多一個人。
We're part of The Go-Ahead Group
93A_S3_6:30am 發表於 2012-3-21 00:43 | 顯示全部樓層

回復 18# 的帖子

咁其實點解Coaster零件會比Rosa多散貨?
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
EH2674 發表於 2012-3-21 02:05 | 顯示全部樓層

原帖由 doraemonpaul 於 2012-3-13 07:59 發表

610s?搭過幾次來往屯門同天水圍,高速公路無一次過80...
強人所難,不可一不可再