hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2012東區RDP
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2012東區RDP

KV1902 發表於 2012-3-15 02:37 | 顯示全部樓層

原帖由 Choi 於 2012-3-14 23:22 發表

不如694+A29/E22A/796S轉乘,成條綫搬過去旺角,做番當年602應該做的事。

要分2 part講:

1:
602呢個「遺願」應該要有,港島東去九龍東係冇車既
(中記當年咁諗唔係「士椒拔」,只係城記當年真係好進取)

而家最多得606,但只係香港島一段,都要坐好耐 (雖然,道路網design唔怪得佢)
不過有d擔心係,有幾多客(開一條巴士線),因為啟德未有...........
而且九龍東又好難做特快 / 「大站快車」。
(不過我信有潛力既,而家深宵61有時都唔錯客量。)

如果小改606做602,放去耀東做總站,又得唔得呢?
(我記得有版友話606上面有客)
耀東以東加番個BBI比佢 (計番專營權,106-->606)(唔洗計專營權的話,就可以82X or 8X -->606「快速化」)

2:
如果694+A29/E22A/796S,咁實冇客咁坐啦
一來同地鐵打冇benefit,二來又要轉車,把鬼咩 XD
不過如果話,唔係辦法中既方法都ok既,反正有D BBI都係得個「擺」字~

(事實上,694個處境,真係食之無味,棄之可惜)

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
Choi + 1 分析獨到。

查看全部評分

AVW28 發表於 2012-3-15 12:37 | 顯示全部樓層
原帖由 HG6729 於 2012-3-15 02:22 發表

沒辦法, 巴士唔爭氣 , 市民利用自己對腳/ 荷包去宣洩自己的不滿 , 多年來, 官方一直沒有表態

講真,除非唔趕時間,由小西灣去觀塘,多數係GMB 47M轉MTR/紅小。
快既半個鐘包到。
LL3850
KV1902 發表於 2012-3-15 12:55 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW28 於 2012-3-15 12:37 發表

講真,除非唔趕時間,由小西灣去觀塘,多數係GMB 47M轉MTR/紅小。
快既半個鐘包到。

其實唔怕貴少少的話,82X-->地鐵仲舒服,比多7毛錢
回程就仲平,不過可能耐少少.......

不過唔趕時間就杏花村行番小西灣,都係20分
ma212223 發表於 2012-3-15 17:45 | 顯示全部樓層

原帖由 KV1902 於 2012-3-15 12:55 發表

其實唔怕貴少少的話,82X-->地鐵仲舒服,比多7毛錢
回程就仲平,不過可能耐少少.......

不過唔趕時間就杏花村行番小西灣,都係20分
杏花村行番小西灣咁遠,都係比$2.7城記85算
尤其藍灣總站有時間表
jessc 發表於 2012-3-15 18:53 | 顯示全部樓層
記得19/2/12因活動入北潭涌,見到698R(兩班)去到北潭坳仲有十幾二十人,咁條線都算唔差。(當日天氣麻麻)
但我諗問題係D車單向用完無地方泊,結果架車行兩個單變兩轉。
以前九巴T6用109的車,中段就攝94食飯,但最後都捱唔住。
除非城巴可以有地方泊車/有條西貢附近線可以做下,唔係的話要殺698R都係無辦法之中的辦法。
如有舊書包背囊要掉?送給我!
LM1933@641 發表於 2012-3-15 20:23 | 顯示全部樓層
原帖由 jessc 於 2012-3-15 18:53 發表
記得19/2/12因活動入北潭涌,見到698R(兩班)去到北潭坳仲有十幾二十人,咁條線都算唔差。(當日天氣麻麻)
但我諗問題係D車單向用完無地方泊,結果架車行兩個單變兩轉。
以前九巴T6用109的車,中段就攝94食飯,但最後都捱唔住。
...

如果無記錯,698R 既車分別係由 619 同 690 跳過去既,
自己就見過有行完698R 既車係十點幾私到去順利,應該都係返去行 619

既然都係燒油錢,不如城巴試下全部車由 619 跳過去,行完 698R 入去黃石碼頭
就開條 698,黃石碼頭經西貢、井欄樹、四順、秀茂坪、藍田、港島跟返619行
行 698R 之前又整返兩班咁既野入去黃石碼頭,我諗都總有D 客搭到入西貢既
整返個雙向分段順利前跟返 619 收 9.3/ 9.8,相信都吸到 601 / 619 D 客既,
朝早 10 ~ 11出港島 同 下晝15 ~ 16 返九龍 601 / 619 都可以坐滿,可以試下

至於 619 果時既班次點搞,相信城記搞得掂既,最多係690 跳返過去
講真,698R keep 番入西貢頭兩班同出港島 1710 同 1740 都心滿意足喇
nwfb1001 發表於 2012-3-15 23:07 | 顯示全部樓層

原帖由 KV1902 於 2012-3-14 20:24 發表

估唔到今年用698R開刀.........
不過話說回頭,698R要坐好耐係事實,同埋佢開d時間,去到西貢又晚左少少.........

cancel佢冇意見,不過建議694792M個BBI要大力d宣傳,
另加692-->792M同606  92 BBI (exclude專營權個problem ...

樓上有版友話黃石都有去完塔門等"離島"既歸家客,694<>792M BBI根本覆蓋唔到西貢至黃石一段;
除非取消698R之後有792M (792R?)黃石特車替代
FBI2 發表於 2012-3-15 23:11 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1001 於 2012-3-15 23:07 發表

樓上有版友話黃石都有去完塔門等"離島"既歸家客,694792M BBI根本覆蓋唔到西貢至黃石一段;

不如將698R既兩蚊長者優惠取消,再睇乘客量變化,再考慮取消吧.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
KV1902 發表於 2012-3-15 23:52 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1001 於 2012-3-15 23:07 發表

樓上有版友話黃石都有去完塔門等"離島"既歸家客,694792M BBI根本覆蓋唔到西貢至黃石一段;

係woo
謝師兄提醒.......
toyl 發表於 2012-3-16 00:07 | 顯示全部樓層

原帖由 LM1933@641 於 2012-3-15 20:23 發表

如果無記錯,698R 既車分別係由 619 同 690 跳過去既,
自己就見過有行完698R 既車係十點幾私到去順利,應該都係返去行 619

既然都係燒油錢,不如城巴試下全部車由 619 跳過去,行完 698R 入去黃石碼頭
就開條 698,黃石碼頭經 ...

咁講如果交比九記做,派車點都唔係問題。
最多都係攝多單606,之後攝94,回程做完698R又做番606咁就可以收工。

論方便點都係九記做比城記做更有彈性,唔洗再山長水遠出番九龍/將軍澳已經可以攝其他線……