hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2012九龍城區RDP
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2012九龍城區RDP

bustop 發表於 2012-3-15 16:40 | 顯示全部樓層

原帖由 pch_yeung 於 2012-3-15 16:15 發表
剛看過九龍城區議會交通及運輸委員會嘅議程, 好奇怪點解
81C又會關事, 居然有一項係反對將81C線巴士總站由紅磡
鐵路站遷往尖東(麼地道), 先講紅磡站本身唔喺九龍城區, 同
埋大大個東鐵站喺正下低, 搭鐵入到沙田分分 ...

窩打老道(獅隧口至九龍醫院)應該係屬於九龍城區??
kaiyip24 發表於 2012-3-15 16:56 | 顯示全部樓層
5M:

事隔差不多二十年,九巴終於再肯開新市區路線?短途線收$3.5有無肉食?今次開線點解唔駛等價交換、
「損人」才能「利己」?(而家好興一換一才能開新線……!)

走線又會行番九龍灣先去啟東道,睇落麗晶商場對面應該有站,日後彩虹地鐵站返啟業麗晶有車搭喎。(不過朝早
入偉業街已經塞到……甚至平時行路應該仲快!)

其實大家唔駛咁燥,可能都係紙上談兵,最後可以開唔成的(如昔日的296B),又或變成開辦小巴,巴士只開兩味
執下死雞(類似298B),成年流流長有排睇。

不過好耐無見過RDP為一個新區準備「咁多」線了,難怪不少板友會為彩盈德福抱不平的。

5D:

支持改動行車路線,不過星期六取消服務……如果啟東道多人搭可能有所轉機。

成堆九龍灣頹線就寄望呢個新區盡地一煲翻生……

epsilon 發表於 2012-3-15 16:57 | 顯示全部樓層
原帖由 bustop 於 2012-3-15 16:40 發表

屬於還屬於,根本九龍城區內所有81C巴士站都唔會去唔到尖東/紅磡站,
仲有7B/87D/208,甚至113/170/182等。
更何況,只係朝早幾個鐘頭單向去紅磡站冇咗81C。
 樓主| da54 發表於 2012-3-15 17:04 | 顯示全部樓層

至於你們信不信?反正我信了
exspeed 發表於 2012-3-15 17:17 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2012-3-15 12:23 發表

我自問唔太熟當區交通啦, 不過, 天橋就好多人用
而接駁小巴我亦唔見得好好客

好客區議員做野, 就大力爭取開巴士啦
巴迷立場可能係一定要有巴士經過先叫服務好, 但係, 呢樣野, 係唔係必要, 同居民首選先?

睇黎你唔係住三彩了, 當區區議員一路極力爭取開全日巴士線
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
exspeed 發表於 2012-3-15 17:18 | 顯示全部樓層
delete........

十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
pch_yeung 發表於 2012-3-15 17:33 | 顯示全部樓層

原帖由 bustop 於 2012-3-15 16:40 發表

係喎, 無留意到北邊添

原帖由 epsilon 於 2012-3-15 16:57 發表
屬於還屬於,根本九龍城區內所有81C巴士站都唔會去唔到尖東/紅磡站,
仲有7B/87D/208,甚至113/170/182等。
更何況,只係朝早幾個鐘頭單向去紅磡站冇咗81C。 ...

81C/281B/281X係會"全日"改去麽地道

仲有, 我覺得佢哋反對嘅理由都唔關事, 行400米都懶, 漆咸道南唔夠旅遊
巴泊位又拉得埋嚟講, 更何況係油尖旺區嘅事, 乜班區議員唔係只係識山
頭主義咩, 隔離區嘅嘢留番畀隔離區管
kay 發表於 2012-3-15 19:35 | 顯示全部樓層
我會咁睇,運吉方案其實係正確
而同時,其實佐敦谷同啟德係可以雙贏

有時都好難怪,會有人話署方偏向某D區
在公在私,運吉的確在佐敦谷做得HEA

議員要綑綁都有佢理據

反而我真係懷疑5M成效有幾大

因為啟德公屋,當中有部份係土瓜灣樓換樓咁搬入去
5D理論上效能會好過5M

當然,如果啟德個邊真係有需要往港島東
5M->MTR可能會快D

如果啟德要去港島北灣仔中上環
我反而覺得將115拉去個邊開仲好
反正入土瓜灣又順路

至於去旺角,原則上唔反對
但我覺得小巴應該同時睇中個邊既公屋

而46經啟德又相當順路
希望24改道同時,46唔好又改道或者拆條A出黎搶客
否則九巴個算盤就唔響
世界很簡單 人類很複雜
ksmbh 發表於 2012-3-15 20:11 | 顯示全部樓層
原帖由 exspeed 於 2012-3-15 17:17 發表

睇黎你唔係住三彩了, 當區區議員一路極力爭取開全日巴士線

三彩上面仲有塊空地
要起總站唔係無位
不過好似話要黎起學校
區議員有冇牙力都好緊要
人地康城有地鐵都爭取到全日巴士線真係~
HF3204@243M 發表於 2012-3-15 20:45 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2012-3-15 19:35 發表
我會咁睇,運吉方案其實係正確
而同時,其實佐敦谷同啟德係可以雙贏

有時都好難怪,會有人話署方偏向某D區
在公在私,運吉的確在佐敦谷做得HEA

議員要綑綁都有佢理據

反而我真係懷疑5M成效有幾大

因為啟德公屋,當中有部份 ...

而家都已經出咗個計劃,啫係線就好大機會開
唯一區議員要做既就應該拉 5M 上四彩
但係縮埋縮埋 d quota 就為咗條作用唔大既線真係嘔血...

------------
另問而家 703 仲洗唔洗開?