hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 其實咁樣上山頂安唔安全架 ??
開啟左側

其實咁樣上山頂安唔安全架 ??

kei_hk 發表於 2012-3-16 10:09 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2012-3-15 11:22 PM 發表

佢地唔爬上車頂已經算好啦.

不過,車長是否有責任確保行車安全呢? 如果上層企滿人,車長應不開車,直至所有上層企位乘客走落下層為止.

其實﹐司機有時真係好無奈的﹐開車又有問題﹐唔開車仲有問題。

在上客途中 (以上面情況好大機會係纜車站有大堆客﹐於纜車站出事)﹐乘客上了上層發現無位﹐但又唔知上層及樓梯不可企﹐所以繼續在上層企。

同一時間﹐司機要處理乘客上車﹐根本無法分心查看上層情況。直至上完客﹐頂閘上唔到客﹐關門﹐才有機會查看上層情況﹐但此時已經太遲﹐因為下層都再沒有空間可讓上層站立的乘客返回下層。

究竟﹐司機真係應該以安全為由而唔開車﹐等下班車過客/叫稽查幫手?
定係﹐當無事發生照開車?

前者﹐會即時被全車人起哄﹐如果係強國人﹐我真係覺得司機會有人生安全
後者﹐會有潛在行車安全﹐有事的時間司機要孭飛。

前者﹐會影響班次﹐公司同稽查雖然唔可以話你錯﹐但係會對你有怨言。
後者﹐以好彩的心態﹐但唔會令大家同事麻煩﹐大家好過。

講真﹐即使有稽查在場協助維持秩序及上車﹐因為稽查看唔到上層情況﹐所以這個情況一樣有機會發生。

DIH 發表於 2012-3-16 10:27 | 顯示全部樓層
偶然如此都無計,15的車亦唔係話加就加。

亦都冇足夠證據話係咩人,畀著我係遊客,迫於無奈都可能會做出一些不當行為。
GR1473 發表於 2012-3-16 10:42 | 顯示全部樓層
3357。KS8450 發表於 2012-3-16 10:42 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2012-3-16 10:27 發表
偶然如此都無計,15的車亦唔係話加就加。

亦都冇足夠證據話係咩人,畀著我係遊客,迫於無奈都可能會做出一些不當行為。

15 當然可以加車喇 .....
問題係D 更份惡做
GR1473 發表於 2012-3-16 10:54 | 顯示全部樓層
da54 發表於 2012-3-16 11:05 | 顯示全部樓層
原帖由 telford5d 於 2012-3-16 03:33 發表
個新巴車長真夠運,萬一俾正義朋友截車抄牌,超載係逐個計,
條數就真係好襟計~~
$450 x N = .........

超載罰錢真係逐個計?

Ref:
1. http://www1.hk.apple.nextmedia.c ... amp;art_id=14714101
2. http://news.sina.com.hk/news/679/3/1/1145309/1.html

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
河灣西 + 1 + 1 感謝提供有用工作資訊

查看全部評分

至於你們信不信?反正我信了
admin48 發表於 2012-3-16 13:31 | 顯示全部樓層

請板友dippy注意!上層企人是犯法行為,請勿鼓吹!
B6,B22,V2板板主 id=MEMPHIX
JL8180 發表於 2012-3-16 13:44 | 顯示全部樓層
原帖由 GR1473 於 2012-3-16 10:54 發表

你咁做唔代表你做得岩,同埋合法.
我認同哩位版友所講,企上層係唔合法
但代入一眾乘客角色,開開心心黎到香港玩,
巳經無得坐纜車上山頂,要坐巴士上山
可能佢地巳經等左好多班15都多上唔到,佢地可能都係逼不得已先企上層
可以盡快去到目的地繼續行程
我相信車長,站長,就算警察見到都會評估過當時既情況先准許巴士繼續行駛
JL8180 發表於 2012-3-16 13:49 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb113 於 2012-3-16 02:40 發表

本身架車已經重心高...如果再好似咁企法個重心會更加向上層傾斜...過彎真係好危險隨時翻車~!!!
如果真係可行既一早已經開放O左上層可以企人啦...
我諗車長係哩個情況之下過灣都唔會踩到4,50km/h先過灣啦,
加上山頂路窄,有經驗既車長都會慢慢過灣,我諗慢慢過灣唔會翻車咁嚴重下嗎

利申:未讀過phy
kei_hk 發表於 2012-3-16 14:04 | 顯示全部樓層

原帖由 GR1473 於 2012-3-16 10:42 AM 發表

其實呢類文我回都回左好多次,我既立場亦都係一樣.
不過今日見到張相我真係嚇到O左咀 我諗住企6/7個已經叫過份,
就咁睇相都企左10個過外
其實呢架車有CCTV,個司機用1-2秒抬頭望一望真係咁難咩?我自 ...

問題係﹐上客期間﹐司機要留意上客及乘客支付車費﹐邊會分心去看上層情況。

即使真係看上層情況﹐個mon/潛望鏡 有幾大﹐心照啦﹐邊會即時分到係班客企定定﹐還是搵位坐?
仔細去看﹐便不是1-2秒的事了