hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 其實咁樣上山頂安唔安全架 ??
開啟左側

其實咁樣上山頂安唔安全架 ??

superbus 發表於 2012-3-17 02:27 | 顯示全部樓層

原帖由 JL8180 於 2012-3-17 00:02 發表
市民上唔到車就係巴士公司錯...我笑鳥
巴士公司開足車,跟足班次,估唔到會係巴士公司錯,
睇黎巴士公司買車第時要買架好似A380有800幾個位咁既巴士先得啦
你話我係新記打手,不如你話自己係九記打手啦,
西貢果邊班次係 ...
呢單野分明係嚴重威脅其他道路使用者安全
尤其呢架車要走上山既, 山頂D路九曲十三彎之餘, 部份路段仲要響山邊黎既
如果一個唔好彩, 架車瞓低咗, 又或者避車搞到衝咗落山, 講緊既係百幾條人命響度呀, 佢地條命邊個賠?
咁樣都叫冇錯, 仲要幫呢D公司搵藉口? 迷巴士迷上腦呀?

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +2 收起 理由
GR1473 + 1 + 1 有人指鹿為馬都冇辦法
GF2158 + 1 + 1 "迷巴士迷上腦"呢句妙 ...

查看全部評分

GF2158 發表於 2012-3-17 02:36 | 顯示全部樓層
原帖由 JL8180 於 2012-3-17 00:02 發表
市民上唔到車就係巴士公司錯...我笑鳥
巴士公司開足車,跟足班次,估唔到會係巴士公司錯,
睇黎巴士公司買車第時要買架好似A380有800幾個位咁既巴士先得啦
你話我係新記打手,不如你話自己係九記打手啦,
西貢果邊班次係谷番黎,
車長無必要同你博命連廁所都唔去不斷開車做生意,站長亦唔係有責任行出去寫飛單幫手上客
咁樣漠視車長休息同生理需要既行為你都可以幫九記美化到係合力推班次
你估班車長同站長真係想做到咁?
佢地係怕唔做連飯碗都不保,唔做既比客插到飛起,客打去CS投訴上面又比壓力落黎
我更加唔明白我邊一part係拋書包?
我一直講既係普通人都識講既野
新記點做15係宣傳方面大家有目共睹,
如果係hea做既.有冇必要將部份33XX上簡體字廣告
新記都出到通告話加強班次你都仲要話新記唔做野
新記仲要係纜車站外加埋站比人上,如果咁都唔叫做左野,真係唔知點先算做左

攪清楚D野..加站呢樣野呢,唔係新記自己話加既, 係你最鍾意講既迫不得已
如果出到通告話加強班次到最後都係攪到爛哂尾既, 咁算唔算係做足
況且真係有加班既...無可能會攪到好似張相咁樓上都企十幾人,
而你自己亦都話佢開緊12-15一班, 睇番時間表即係無加過, 所以有無加班呢樣野我有保留

根本你自己講D野愈講愈遠 呢個POINT唔夠人講就拎第2個POINT黎講
一開始自己拎左D頂閘隧道車黎比較, 俾人踢爆左原來D車頂到玻璃都無超載之後
又話15同隧道車班次無得比, 趕時間起上黎3分鐘一班同15分一班都係要迫上去架啦
自己拎隧道車黎比又唔俾人用相同既野黎比

跟住我話人地西貢做得好,你又話情況唔同,又話人地D車大架D
又話人地D人潮無咁集中, 但轉過頭我又踢爆埋兩邊人地一樣有集中既時候
就算我用西貢黎比,用海洋公園629黎比, 呢條15都係徹底失敗
跟住你再賴埋塞車, 就算加兩三架車落去都無用, 即係唔加都係應該
我唔信629果種塞法會好過15, 但人地一見唔掂一樣加車落去
講到尾你都係想將上層企十幾人呢樣野合理化姐

你以為你自己真係好熟D內行野, 點知俾人踢爆左無料就話自己用普通市民角度去睇
你根本就係用緊一個巴士迷角度去睇野咋, 巴士迷,
普通市民唔會體諒你有無車隊有無人, 只係會覺得俾得錢你就要享受番合理既服務
呢個就係事實,你唔信咪試下將呢張相推上報, 睇下D市民會認同我講法定你講法
由一開始你就覺得上層企十幾個無問題, 呢個係你自己既諗法,
但係你講野無POINT, 只係不斷迫人認同你既講法
你睇番你自己回既野, 一時又話開足車,跟足班次, 一時又話佢加左班
同時你又話情況迫不得已, 咁既然情況迫不得已點解仲加到班?
既然加左班點解司機明知超載都仲開車, 究竟邊句係真邊句係假?
又話乜野加班要申請, 要QUOTA, 唔知頭唔知路走去講埋D咁內行既野
內行人睇到咪就係得啖笑,難聽D講,井底之蛙
再講落去都無意思, 愈講愈離題
你咁鍾意拗贏人, 俾你贏哂佢, 我唔旨在
是贏是輸, 心裡有數
咁鍾意同人拗既不如花多D時間去讀好書,
再入埋去新記做主任咪知道現實要加部車係咪咁難
同埋現實中超載牽涉到既問題係咪好似你諗得咁簡單

最後想答埋你, 巴士公司開足車,跟足班次,但客上唔哂,
TD話你知真係巴士公司錯,唔阻你慢慢笑, 904就係活生生既例子, 標準班次係出6架,
以往一直出多一架既時候當然乜事都無, 後尾變番出6架,
123人既AVBW上唔哂, 結果巴士公司被TD要求一係換132人既3ASV
一係加番部車, 我預左你會話15淨係用得33同20系, 無得比, 唔公平
事實上巴士公司有責任應付突如其來既客量增長
巴士迷....真係過癮=__=
JL8180 發表於 2012-3-17 02:37 | 顯示全部樓層
原帖由 superbus 於 2012-3-17 02:27 發表
呢單野分明係嚴重威脅其他道路使用者安全
尤其呢架車要走上山既, 山頂D路九曲十三彎之餘, 部份路段仲要響山邊黎既
如果一個唔好彩, 架車瞓低咗, 又或者避車搞到衝咗落山, 講緊既係百幾條人命響度呀, 佢地條命邊個賠? ...
版友你咁將件事化到咁大咪報警將哩件事搞大佢,
等警方同新記處理
你要做正義朋友我都阻止你唔到
係度話我迷巴士迷上腦無用
我只覺得矯枉過正,分分中令人無左份工
更可能令一個家庭失去經濟支柱
JL8180 發表於 2012-3-17 02:51 | 顯示全部樓層

原帖由 GF2158 於 2012-3-17 02:36 發表

攪清楚D野..加站呢樣野呢,唔係新記自己話加既, 係你最鍾意講既迫不得已
如果出到通告話加強班次到最後都係攪到爛哂尾既, 咁算唔算係做足
況且真係有加班既...無可能會攪到好似張相咁樓上都企十幾人,
而你自己亦都 ...
阿版友你係唔係認真左呢
我從來無講過自己熟內行野,不過聽完你咁講我都佩服你對巴士行業既認識
我哩d外行人簡直比唔上
大家都係度討論緊,我都無話要贏果d,可能你會話我而家點講都得
都可能我言語上有問題 如果我有得罪我絕對願意道歉
但係我見到有人對於現實中企上層既情況過於執著而話係司機問題有d睇唔過眼
企上層係發生左,但係見到有d版友話司機即時停車直至上層無人企真係有d脫離現實
nwfb94A 發表於 2012-3-17 08:08 | 顯示全部樓層
原帖由 GF2158 於 2012-3-17 02:36 發表

而你自己亦都 ...
629大大個車廠係隔離...
rickywk 發表於 2012-3-17 11:02 | 顯示全部樓層
原帖由 GF2158 於 2012-3-16 23:36 發表

就憑你咁講, 你根本唔知西貢客PATTERN係點
人地西貢客一樣係集中黃昏出番黎, 特別係租遊艇出海果班,
每架船放幾十人出黎都足以迫爆個站, 但人地早有準備,
拉左好多11米車入去, 12米就一架都無, 當中一樣有D大線因為 ...

西貢站長要顧o既唔止92,仲有94/299同99!
kei_hk 發表於 2012-3-17 11:14 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-3-17 12:07 AM 發表
呢D特殊情況
其實可以考慮揾定車喺兩邊站預備
始終下繁唔駛用盡全部車隊
但事實上15都有相當車型限制
平日山頂仲要無其他線幫手

回番做維修果陣
其實可以揾人守住中環碼頭同山下站
數住人上客會唔會比較易控制人流? ...

其實都有一定難度(山腳纜車站)。

山頂是總站﹐所以可以靠數人頭去放人上車﹐所以無問題﹐只要有站長/稽查幫手便可。即使只有司機一人﹐都可大既數到幾多人上車。

但是﹐山腳纜車站是中途站﹐天星及交易廣場已經上了部份客﹐當部車去到纜車站﹐都無人知有幾多人在車上﹐即係唔知部車仲可上幾多客。
而且﹐車來到的時根本好難真正留意到上層情況的。
所以﹐只能靠最基本的方法去判定是否有超載﹐便是有沒有空間再提供。
問題係﹐當有一班人上了上層企﹐便會令下層仲有空間﹐乘客便會繼續上車﹐直至上滿為止。那時﹐上層企的乘客又點有機會走回下層企﹐都會空間提供給他們。

ivan@ctb 發表於 2012-3-17 11:35 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb94A 於 2012-3-17 08:08 發表
629大大個車廠係隔離...

有車冇人果下弊呢
而家一區日日都收十幾廿個字軌
仲要周圍搵司機打扙例返賣血
要救都救東區南區大線先啦
點可能仲同二區加特車
M722 發表於 2012-3-17 12:11 | 顯示全部樓層
試過一次大節日搭15金鐘往山頂,當時上層有5人和樓梯企人,司機開咪用擴音器叫呼籲上層不准企位,15需上落山頂,車身軸心問題,容易反車

Anpretext 發表於 2012-3-17 12:13 | 顯示全部樓層

原帖由 tvcc 於 2012-3-17 00:40 發表

除33XX之外, 得長短飛鏢可以用...
呢D情況應該同運吉傾下,
用城記短車