hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 大家會選擇那位做下屆行政長官
開啟左側

大家會選擇那位做下屆行政長官

3ASV196 發表於 2012-3-20 13:16 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2012-3-20 13:01 發表

唐話幫人爭取﹐但審批權不在港方﹐即係信口開河﹐因為唔可保證可取到證的﹐而責任上係要取到證才叫完成
梁話幫人反映﹐完全正確﹐因為不能干預對方審批的﹐反映需要後便完成該次的責任﹐批唔批他便不用理。...

其實審批一方的確唔在香港決定, 但特首本身作為"中間人", 向內地提出有關要求,
亦是基本責任之一, 唐唐亦無話一定可以拎到, 但承諾會向中央爭取*, 但CY 反而
「遊花園」, 連直接回應都無, 話咩需要反映, 根本唔會直接講緊回鄉証, 都好難唔
叫人失望

*"爭取"亦無話要取到證才叫完成吧? "爭取"查字典, 英文都係"to strive for", "to fight for",
一般作盡力努力去做咁解....如爭取勝利, 唔一定勝利ga?

爭取某程度代表有失敗可能性, 但問題係用詞上"爭取"一定比"反映"積極, 而唐唐更表明是"爭取"
回鄉証事宜, 但CY 則只是好 general 咁去回應

3ASV196.KE7270
AVD1 發表於 2012-3-20 13:30 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2012-3-20 13:01 發表

如果單講回鄉証﹐其實唐生已經「中伏」。

一國兩制﹐大家應該清楚明白﹐3位係非常清楚的。

中港澳3地﹐2個特別行政區(港澳)。3地的入境是獨立自主的﹐可以自己制定所有出政策﹐免簽証等﹐以至隨時拒絕一個人/一批人入境。
正因 ...
唐話幫人爭取﹐但審批權不在港方﹐即係信口開河﹐因為唔可保證可取到證的﹐而責任上係要取到證才叫完成。
梁話幫人反映﹐完全正確﹐因為不能干預對方審批的﹐反映需要後便完成該次的責任﹐批唔批他便不用理。

問題係粱振英昨晚完全起度以官腔回應

http://youtu.be/12vwAvnApNI
由 36:40 開始

粱振英係咁講 (38:00 開始): 我當選 o既話, 我做 o既唔係小部份人或者係一黨一派 o既行政長官, 我做 o既係七百萬人亦都包括呢七百萬人里面不同黨不同派別不同政見 o既人士 o既行政長官. 因此我會做好我作為特別行政區首長 o既職責, 亦都即係話起香港同埋國家之間做好我應該做 o既溝通, 聯絡同埋爭取工作. 有任何人士如果佢有任何意見任何需求, 我 o既門係打開 o既, 歡迎佢黎搵我, 多謝你. [完]

上面呢段係我一路聽一路打出黎的, 應該冇聽錯 ~
佢呢段講話除左冇直接答到問題之外 (即係遊花園), 完全係官腔回應. 仲有梁一樣係用 "爭取" 而唔係 "反映" ~

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
3ASV196 + 1 多謝搵返原片段作解釋, 我都以為真係反映ti ...

查看全部評分

LJ7006 = MF5119 = AVD1
Alex_Tsang 發表於 2012-3-20 13:36 | 顯示全部樓層
仁哥就一定唔會當選,佢老哥都冇港澳居民來往內地通行証,點返去北京同習近平述職?唔通叫習總同埋克強兄來香港同你述職咩!

實情係,梁先生既然咁想做突手,中央人民政府就比你做,跟住無所不用其極玩你兩年半,跟住學老董的下場中場休息。而這兩年半時間係給予中央人民政府培訓突手的好時機,其實現在已經要尋找一名可靠而又有民意支持的影子突手出來,用兩年時間同佢洗底,試水溫,最後在兩年後拉梁先生下台。

如果沒有估錯,影子突手一定唔會係新一屆政府管治班子內的人,但有機會在新一屆政府成為行會成員。

這個安排應該係中央人民政府最樂意見到的,除非又押錯注碼。

kei_hk 發表於 2012-3-20 14:43 | 顯示全部樓層

原帖由 Alex_Tsang 於 2012-3-20 01:36 PM 發表
仁哥就一定唔會當選,佢老哥都冇港澳居民來往內地通行証,點返去北京同習近平述職?唔通叫習總同埋克強兄來香港同你述職咩!

實情係,梁先生既然咁想做突手,中央人民政府就比你做,跟住無所不用其極玩你兩年半,跟住學老董的下場中 ...

如果何生真係做到特首﹐又因公事要返國內﹐他係一定返到上去的。

唔好忘記﹐全體立法會議員﹐包括無回鄉証的一班﹐全部都曾經受國內邀請回國內交流。

國內其實只是怕你上去攪三攪四﹐倒亂當地治安﹐以及宣傳政治。
你(一眾無回鄉証的議員)想回國內﹐最基本要令人相信你唔會在內地攪三攪四。否則﹐對方一定唔會比你入境。

DIH 發表於 2012-3-20 14:48 | 顯示全部樓層
原帖由 Alex_Tsang 於 2012-3-20 13:36 發表

實情係,梁先生既然咁想做突手,中央人民政府就比你做,跟住無所不用其極玩你兩年半,跟住學老董的下場中 ...

首先「中央人民政府」本身唔係容易define的一團東西。

當唔當選,票在選委,挺唐派個個身家豐厚,
得罪大陸最多唔上去做生意,最多遠走他方,
人地白手興家又好子承父業又好,商場如戰場,
為了更大的利益佢地可以放棄相對細的利益,
而且佢地玩得起,唔通誠哥投唐會畀人打靶?

恐懼係當權者操控人心的最大武器,
當你能夠戰勝恐懼,自能在小人面前昂首闊步。

梁振英的出現,以及有人為求令佢當選不惜爛招做盡,
完全係違背了鄧老爺的黑白貓論,與改革開放真義背道而馳。

而家就只係睇,中南海最大勢力係邊個,同這班人夠唔夠定力。
香港人純如綿羊,無論邊個上場,根本係好易打理的,
好多或大或小的問題根本只係中共對香港唔了解,自己搞出個大頭佛。

都話中共治下的人係好可愛的呢,
出陰招要畀你睇到,害人會自己話畀你聽,
大大聲登報紙話「你出茅招,我唔同你玩!」,
於我眼中只像細路仔玩泥沙,實情最驚眾叛親離的就係佢自己。

FBI2 發表於 2012-3-20 23:15 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2012-3-20 14:48 發表

首先「中央人民政府」本身唔係容易define的一團東西。

當唔當選,票在選委,挺唐派個個身家豐厚,
得罪大陸最多唔上去做生意,最多遠走他方,
人地白手興家又好子承父業又好,商場如戰場,
為了更大的利益佢地可以放棄相對細的利 ...

一個不透明既上級,自己有不透明的下級.
講真,班有錢佬要走佬,大把地方可以走,但代價係永不翻身.班有錢佬邊有咁易話走就走.

唔同大陸做生意,等同死路一條,而家老美歐洲是什麼款,有眼你見啦,佢地冇亡國已經算夠運,反而日本真係好似等死咁.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
AVD1 發表於 2012-3-21 13:58 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2012-3-20 14:43 發表

如果何生真係做到特首﹐又因公事要返國內﹐他係一定返到上去的。

唔好忘記﹐全體立法會議員﹐包括無回鄉証的一班﹐全部都曾經受國內邀請回國內交流。

國內其實只是怕你上去攪三攪四﹐倒亂當地治安﹐以及宣傳政治。
你(一眾無回 ...

問心講, 如果真係無啦啦比何生上左位做特首,
佢呢個特首基本上可以話唔會做得長
何況佢做到特首機會仲低過唐英年十條街 ~

五年後普選都可能有呢個機會,
但係機會大唔大, 就要取決下屆中共領導層係咩心態 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
dl811 發表於 2012-3-21 16:20 | 顯示全部樓層
原帖由AVD1 於 2012-3-21 13:58 發表

問心講, 如果真係無啦啦比何生上左位做特首,
佢呢個特首基本上可以話唔會做得長
何況佢做到特首機會仲低過唐英年十條街 ~

五年後普選都可能有呢個機會,
但係機會大唔大, 就要取決下屆中共領導層係咩心態 ~ ...

那你可以先絕望一下
有一說 (好像是 wikileaks 出來的外交電文) 曾指出習總是威權政治的"信徒", 主張中央集權, 不信任民眾...
所以 2017/20 香港想有真普選的話, 可能要做的是先找個人讓習近平不能當主席.

PS:所以中南海比較喜歡唐的原因就是因為他無甚智慧, 北京能較易控制.
梁生則可能較易暴走, 在某些大是大非上不會緊跟北京.

反倒這個思想現在卻比較 favor 梁生, 變成: 梁生決定去執行北京指令時會強硬而且心狠手辣
3ASV196 發表於 2012-3-21 17:53 | 顯示全部樓層
剛自由黨宣佈, 其黨投票立場, 一係投唐唐, 一係投白票 (黨友自行決定),
但不支持梁先生

(無提何gei? haha)

簡單d, 都係ABC

自由黨有29票....(4領導投白票)

3ASV196.KE7270
238X 發表於 2012-3-21 18:25 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 20/3/2012 23:15 發表

唔同大陸做生意,等同死路一條,而家老美歐洲是什麼款,有眼你見啦,佢地冇亡國已經算夠運

日中則仄,相反死灰可以復燃。得民心者得天下,放長雙眼睇。