hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) News re 23 條立法: 田北俊﹕不排除有人曾提求助解放軍 ...
開啟左側

News re 23 條立法: 田北俊﹕不排除有人曾提求助解放軍

blueblue 發表於 2012-3-21 11:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://hk.news.yahoo.com/%E7%94% ... B%8D-211519562.html

我覺得今次豬講的是事實而田生暗示當年想出解放軍是葉劉的意思.
今次呢個爛鬥爛的選舉, 如果比我一定要選, 唯有選做野唔係幾得的豬都不會選狼
因為狼真的太奸了, 如狼當選, 不但福利會收緊, 而且共黨治港, 一定會推行暴政!
中華民國.精彩一百
kei_hk 發表於 2012-3-21 11:38 | 顯示全部樓層
你估解放軍真係「話叫便叫」咩﹐當call 的士呀

根據基本法所講﹐駐特區的解放軍是不會參與任何特區政府管治事務﹐只會負責國防一部份。即係有其他國家派軍隊攻打香港﹐解放軍便會出動作保家衛國。其餘時間﹐只會在軍營作訓練及standby﹐間中會做社區活動(以關愛為主﹐不會作出任何宣導性行為)。

當然﹐基本法也有講明在什麼情況下﹐可以請示中央派出解放軍部隊協助。
而駐特區的解放軍﹐係唔會聽取/跟進特區政府要求的﹐除非得到中央作出指示。
當中主要有2個情況 :
1. 遇到重大天災﹐特區政府出現救災困難﹐可請示中央派出解放軍協助幫手。
2. 當社會治安失控﹐作出最強硬的手段也未能控制(如宵禁/限制市民活動等)﹐在人手不足的情況下﹐同樣地可要求解放軍支援。

當然﹐第1點是無人想發生﹐但特區政府一開聲﹐99%會即時處理派出解放軍支援。

但第2點﹐中央係不會謀言派出解放軍支援﹐只有明顯出現完全失控才會作出支援。
此情況下﹐任何國家都一樣﹐地方政府人手裝備都無法處理﹐都會派出軍隊支援﹐根本不是什麼可怕恐怖的事。如果出現此情況﹐都唔派出軍隊支援﹐我才覺的可怕恐怖。

238X 發表於 2012-3-21 13:48 | 顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

如果中共喺未去到嗰種情況都指示解放軍出動呢?
(OK,我承認呢個同梁生是否特首無關,不過我對中共最終會遵守呢條規則嘅信心係零)
AVD1 發表於 2012-3-21 14:16 | 顯示全部樓層

由一開始我都覺得唐唐當晚講兩樣事可信性係幾高
1. 佢冇咩必要去作故仔屈粱振英,問心佢自己仲有唔小後台;需唔需要賭到咁大 ?
2. 梁振英自己話要比諾貝爾和平獎比鄧小平都都講得出 o既時候,要求助解放軍唔覺得佢講唔出
3. 北京無啦啦轉馱要支持粱振英,好難另人聯想究竟佢同中共有乜野 Deal; 近日 Yahoo! 新聞*指梁振英 "向中央承諾,上台後會完成「四大政治任務」,包括廿三條立法。"

事先講明我自己三個都唔支持,直情希望流選,但你叫我兩個建制入面揀一個,要唐英年都唔會要梁振英。

其實由佢一開始出黎話要咩同香港人一齊寫政綱,到而家其實已經修改左部份,當然所謂政綱對我黎講都係氹人比選票佢。但需唔需要一拎夠 150 票之後就開始...... 基本上我自己覺得佢已經露出狐狸尾巴。到尋日起立法會乜都唔知,真係另我對佢個印象越黎越負面......

反而唐英年最小所有負面消息都係來自於佢個人問題,對於公職佢始終都係有經驗呢個係不可否定。

*http://hk.news.yahoo.com/%E6%A2% ... E%8D-220821048.html
LJ7006 = MF5119 = AVD1
kei_hk 發表於 2012-3-21 14:23 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2012-3-21 01:48 PM 發表
如果中共喺未去到嗰種情況都指示解放軍出動呢?
(OK,我承認呢個同梁生是否特首無關,不過我對中共最終會遵守呢條規則嘅信心係零)

按基本法所講﹐中央根本唔可以這樣做。

中國當初定出基本法﹐除了給中國﹐特區市民一個安心。而且基本法也是給全世界去看﹐係一定會遵守﹐唔會因為某些原因﹐自己破壞這份自己有份定下的法規。

一旦自己打破這份法規﹐也只會引起國內市民批評「有法不依」﹐內地都會作出起義﹐介時自己的政權很易被推番。世界上其他國家也會密切關注﹐會做出一些跟進行動﹐所以任何一個國家係唔會這樣做。

其實﹐爆料人講話有人講叫解放軍去鎮壓﹐但無詳細內容﹐在什麼情況下講出﹐如果下列估計是正確﹐根本無問題 :

估計情況 :
a :  如果 立23條﹐令到市民上街點呀?
b : 警隊會維持秩序
c : 如果因此而有暴動又點攪?
b : 警隊有ptu (或防暴隊之類詞語)去專門處理暴動。  (*部隊名稱不重要﹐重要的係大家明白是指那些人去處理暴動)
a : 如果連 ptu 都處理唔到又點?
b : 可以 call 解放軍幫手 (指按基本法提及的程序要求中央幫手)

如果只單獨講最後一句﹐大眾一定以為有問題﹐但有前言的討論內容﹐又即時唔同講法。

我個人來說﹐梁生唔一定無講過﹐事發多年根本好難記得當年講了什麼內容。但我相信梁生唔會一開始便講用解放軍處理﹐而兜過正常處事方法去做。
而且﹐行政會議只是給政府一個處理事件的一個建議﹐沒有任何執行的權力﹐而且這些建議都要政府自行去決定﹐是否去實行﹐否決﹐定係修改後再作處理。

ps. 事實上﹐真係2方齊齊上法庭告對方誹謗﹐最後都會因為証據不足﹐有疑點﹐或些証人未能完全証明事實的全部﹐雙方都會告唔入。主原係行會入面﹐唔會有紙筆或錄音紀錄﹐即是所有証據便是當日出席會議的人﹐但多年後這班証人又係唔係100%肯定講出入面會議的紀錄?  
大家明啦﹐仲唔係梁生所講﹐人格謀殺?

AVD1 發表於 2012-3-21 14:59 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2012-3-21 14:23 發表
我個人來說﹐梁生唔一定無講過﹐事發多年根本好難記得當年講了什麼內容。但我相信梁生唔會一開始便講用解放軍處理﹐而兜過正常處事方法去做。
而且﹐行政會議只是給政府一個處理事件的一個建議﹐沒有任何執行的權力﹐而且這些建議都要政府自行去決定﹐是否去實行﹐否決﹐定係修改後再作處理。

ps. 事實上﹐真係2方齊齊上法庭告對方誹謗﹐最後都會因為証據不足﹐有疑點﹐或些証人未能完全証明事實的全部﹐雙方都會告唔入。主原係行會入面﹐唔會有紙筆或錄音紀錄﹐即是所有証據便是當日出席會議的人﹐但多年後這班証人又係唔係100%肯定講出入面會議的紀錄?  
大家明啦﹐仲唔係梁生所講﹐人格謀殺?

始終而家未有人 100% 公開事件, 根本就好難去指責邊個岩邊個錯,
但假若有朝一日梁振英真係比人踢爆佢當日真係有講過呢, 咁又算唔算人格謀殺 ?
- 到現時呢一刻為止, 冇人可以 100% 肯定 CY 冇講過 (睇返新聞報導, 訪問人士一係就話唔知, 唔記得, 冇聽過, 唔知道, 唔相信等字眼)

好老實講, 而家迷團好多
最基本係
1. 梁振英本人究竟有冇講過
2. 起乜野情況下講 (e.g. 前言後語, 冇人知道唐英年有冇斷章取義) ~

當然到最後好有機會變成羅生門
你都識講行會係冇白紙黑字, 而家就係香港市民對兩位侯選人究竟有幾多信心 ~

LJ7006 = MF5119 = AVD1
DIH 發表於 2012-3-21 15:38 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2012-3-21 14:23 發表
中國當初定出基本法﹐除了給中國﹐特區市民一個安心。而且基本法也是給全世界去看﹐係一定會遵守﹐唔會因為某些原因﹐自己破壞這份自己有份定下的法規。

一旦自己打破這份法規﹐也只會引起國內市民批評「有法不依」﹐內地都會作出起義﹐介時自己的政權很易被推番。世界上其他國家也會密切關注﹐會做出一些跟進行動﹐所以任何一個國家係唔會這樣做。

這個政府的往績你都好信?
「自己破壞自己有份定下的法規」正是中國特色國情哦。

我始終認為,一個連「土共」都唔喜歡的人,何德何能會做到特首。
就算畀佢做到,由政府內部以至立法會,都唔使聽其言觀其行,早已心中有數,
一係消極對待一係走佬一係對著幹,未到七一都已經人緣零雞蛋,我就睇你呢個特首點做。

幕後勢力而家捧得佢上去,唔好諗住一勞永逸,狼特首唔係跛腳,係跛手,
淨係安排司局長都有排煩,而家搞到你死我活咁僵,邊個有能之士肯做?
福利房屋大派糖,財金高人都唔係朋友,邊個搵錢填氹?
陣間搞到庫房空虛、樓價大瀉,加埋自由受壓,
市民怨憤直指北京,推幾多國民教育都冇用。
四大任務丫嘛,佢夠膽就一年出一樣,而家係佢自己拿屎上身。

申報:我一家人住居屋,手上無其他物業。

3ASV196 發表於 2012-3-21 17:10 | 顯示全部樓層
講真, 講"防暴隊, 催淚彈" 本身就唔係大問題, 如果大家仲記得05 WTO,
未開始香港都講明會出"防暴隊" 去佈防, 不過當時目標係韓農, 而WTO
經驗黎講, 出"防暴隊"戒備亦係好正常, 也無咩好多人反對

到真係WTO, 結果亦一如所料, PTU 咩"防暴"工具, 由催淚彈到裝甲車
都出晒.....

如果高層秘密會議, 面對大型群眾活動, 有可能出現暴動情況下, 有人講
可能要用到"防暴隊, 催淚彈" , 根本無咩大不了, 唔好講政治問題, 外國
民主地方, 唔好話示威, 就咁打完場波, 都好多"防暴隊"戒備ga...上次去
德國慕尼黑, 咁o岩有波打,  地鐵d警察緊張到呢...

雖然話03年最後係和平解決, 咩事都無, 但你話面對23條當年咁大型示威,
政府內部高層無講過, 我都唔會信la...(葉太話無人會講"防暴隊"一詞, 玩字
眼jei, 佢講ptu 又有咩分別?)

(事實上WTO 時PTU 都唔夠, 有防暴訓練及裝備的EU, 都有防暴工作)

我就信唐唐gei, 但梁唔認, 咁都真係無乎, 但我諗CY 真係要諗下, 點解
唐唐亳無理據, 又多次公關失誤下, 民調都有成4成人信唐唐講野, 而唔信佢....
咁佢都要檢討下...

而講解放軍, 我亦覺得唔係出奇...

相反, 有關商台約問題, 嚴重好多.....

3ASV196.KE7270
stevenlim84 發表於 2012-3-21 17:31 | 顯示全部樓層
似乎今次有人偷換概念,明明是1/7之後,有人想衝擊立法會、要血洗中環的時候,行會的討論,裡面可能提及防暴隊、催淚彈和解放軍,變成用這些措施,對付1/7遊行的和平示威者,增加對狼的傷害。

現在的人,似乎意思是無論甚麼時候出動防暴隊對付自己人,是不可接受的,就算發生暴動,只要暴動的理由是所謂的正確,例如反23條,他們認為政府也不應該出動防暴隊,出動防暴隊鎮壓的,就是鐵腕統治。
238X 發表於 2012-3-21 18:53 | 顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

不如你諗下,呢個咁嘅統治階級,係咪令到好多人覺得,
唔暴動革命就無辦法令到社會更加公平?

我相信挺梁嘅升斗小民好多都抱持呢種想法,
之不過佢哋無諗過,此人帶嚟嘅嘢好可能係啱啱相反。