hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署兩度去信一間巴士公司嚴正責成減少脫班 ...
開啟左側

[問題] 運輸署兩度去信一間巴士公司嚴正責成減少脫班

F-15E 發表於 2012-3-22 15:43 | 顯示全部樓層

都可能仲未計係總站開去中途起跳既車,係總站等車乘客經常眼白白睇住d車開走而冇車上
dippy 發表於 2012-3-22 15:45 | 顯示全部樓層
da93 發表於 2012-3-22 15:48 | 顯示全部樓層

回復 102# 的帖子

咁我幾時都話香港既交通燈設定其實係好差

睇完今年年鑑,
講GPS報站果篇,
更加覺得香港係可以做好多野而政府冇做過...
Keo 發表於 2012-3-22 16:13 | 顯示全部樓層

整死九巴冇乜好處架,不過做伙記既心都涼之嘛!
反正九巴執笠一樣唔會冇得撈既!
GU9338 發表於 2012-3-22 18:20 | 顯示全部樓層
原帖由 ME9661 於 2012-3-22 00:40 發表
72唔收車
準時開車己經好心滿意足了!
原帖由 AP38 於 2012-3-22 07:48 發表
Sorry可能我見識少
近呢年未聽過72收車

好簡單者 ,  72 已經下令不准收車 , 本身編定收車既除外
原帖由 ME9661 於 2012-3-22 14:43 發表
查實個表係計實際巴士總站出車班次計?
咁私牌點計???
kmb有一些地方可以甩成11%
正常既脫班不計  (頂多4 5%)
\其他那些甩班原因是什麼??
運輸署作為監管的機構係到做緊乜??係咪唔訢就算??什麼; 叫做為市民服務? ...

編定私牌不計算在內
KG1428 發表於 2012-3-22 18:34 | 顯示全部樓層
所謂80/S80字軌是有出車的

如RT.18單層收車字軌。
事實上是有出車。
kay 發表於 2012-3-22 19:43 | 顯示全部樓層

老實講,呢期日日收工係數碼港坐73走人,日日都唔準時
開43分個班,43分先慢慢返到總站..等兩等變開50分

呢個都唔怪佢,事關我知依家下繁出返黃竹坑條龍排到去深水灣

不過長遠黎講,做唔到既班次,真係不如改改佢,拉疏佢,對乘客、司機都係好事
世界很簡單 人類很複雜
PB602 發表於 2012-3-22 19:59 | 顯示全部樓層
脫班最嚴重地區全部係九巴轄區,可見九龍巴士真係累街坊。九龍城十班車出得九班,仲連轉坐港鐵嘅機會都無,焗等。
kmbodth 發表於 2012-3-22 20:22 | 顯示全部樓層

回復 107# 的帖子

73開齊既,遲咪改時間表.
脫班計少左車定計埋遲開?
唔係只計開少咩
kay 發表於 2012-3-22 20:24 | 顯示全部樓層

原帖由 kmbodth 於 2012-3-22 20:22 發表
73開齊既,遲咪改時間表.
脫班計少左車定計埋遲開?
唔係只計開少咩

以我理解應該係巴士公司唔能夠依照同官方協議議訂時間表開出班次=脫班?
世界很簡單 人類很複雜