hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署兩度去信一間巴士公司嚴正責成減少脫班 ...
開啟左側

[問題] 運輸署兩度去信一間巴士公司嚴正責成減少脫班

ME9661 發表於 2012-3-23 03:22 | 顯示全部樓層

原帖由 EF107 於 2012-3-23 01:11 發表

某情度上
我同意要反客為主

而家下下都用縮數政策
根本已經變一個無止境既惡性循環

而家咁樣比你cut 多幾多班車 ?
cut 多幾多個spare 師傅 ?
流失既人多過新請既人
要多既車永遠多過要出既人

我覺得政府
根本本 ...

你話巴士行業過度發展就話會唔夠人o者
'但係根本司機要求既數目係一路淢少既
都可以係咁唔夠人
你話d人去晒邊>
仲要己經坐車唔需錢   又要在好似係天水圍城呢d新市鎮難找工
既地方有就業機會都話請唔到人
坐係總部著住西裝只係往住條數既高層有無用心想過?
6叔 發表於 2012-3-23 05:01 | 顯示全部樓層
carlo鋤假 所以唔夠人先收車 ?
唔好咁天真啦
有幾多字軌係響齊章足人情況下收車?
長收前一定會做埋試探反應
金條公司只係不停度緊縮數

近半個月竟然開返d長收字軌
派更直情落曬order唔比無車返既後備跟線
無車拎既都要返P車硬掘捧蛋
更有趣既係連B車都可以提出申請
更有唔少收到派更主動聯絡問有無興趣返B車
比較報導中三月收第二次信既時間非常吻合
戲中戲  依間公司
都係快d玩完等政府搵地鐵做白武士好過啦
一件污 兩件穢 閉門一家親
樂仔〞 發表於 2012-3-23 08:27 | 顯示全部樓層
屯門線個 5.4% 唔多唔少比條屯門公路害死
ME9661 發表於 2012-3-23 11:45 | 顯示全部樓層

原帖由 6叔 於 2012-3-23 05:01 發表
carlo鋤假 所以唔夠人先收車 ?
唔好咁天真啦
有幾多字軌係響齊章足人情況下收車?
長收前一定會做埋試探反應
金條公司只係不停度緊縮數

近半個月竟然開返d長收字軌
派更直情落曬order唔比無車返既後備跟線
無車拎既 ...

請問什麼是B車>
gordon 發表於 2012-3-23 11:59 | 顯示全部樓層
原帖由 ME9661 於 2012-3-23 03:22 發表

你話巴士行業過度發展就話會唔夠人o者
'但係根本司機要求既數目係一路淢少既
都可以係咁唔夠人
你話d人去晒邊>
仲要己經坐車唔需錢   又要在好似係天水圍城呢d新市鎮難找工
既地方有就業機會都話請唔到人
坐係總 ...
根本九巴有心增加薪酬, 整頓下班紀律部同事矯枉過正的心態, 情況已經冇咁衰, 試想想底薪才得八千幾, 搵鬼去做, 反而呃牌者應該有一堆(即入職九巴考巴士牌, 巴士牌一到手就劈炮的人)......
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
gordon 發表於 2012-3-23 12:04 | 顯示全部樓層
原帖由 ME9661 於 2012-3-23 11:45 發表

請問什麼是B車>
假期賣血, 有額外$400(同一個月第一次返B車)或$600(同一個月第二次返B車)薪金.
即原本編休, 但車長選擇返工的, 就叫B車
派更部會在更牌上列出個別車長可以返B車的日子, 通常若一個月內有超過四天編休/法假, 超逾四天之數就可以返B車, 但車長係可以自由選擇當日返B車, 定休息的
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
da93 發表於 2012-3-23 12:18 | 顯示全部樓層

原帖由 gordon 於 2012-3-23 11:59 發表
根本九巴有心增加薪酬, 整頓下班紀律部同事矯枉過正的心態, 情況已經冇咁衰, 試想想底薪才得八千幾, 搵鬼去做, 反而呃牌者應該有一堆(即入職九巴考巴士牌, 巴士牌一到手就劈炮的人)...... ...

所以其實,
如果真係推堆寫字樓班人出去跑番一兩轉,
我覺得係好事

總好過佢地坐晌寫字樓以為果8個大字就是一切...

現實好多時唔係諗得咁簡單,
亦唔係顧問公司一定考慮到既事
ATR83 發表於 2012-3-23 16:10 | 顯示全部樓層
上樑不正下樑Y,高層無對症下藥落重典
下層各自為政,作為巴迷,真不想九巴步中巴後塵

知足‧就能活得幸福
kmbodth 發表於 2012-3-23 17:54 | 顯示全部樓層

回復 124,127,128# 的帖子

124請扒文
125:8個大字係熱線no定口號
127:步中記後塵?9記只係脫班而已
其實仲有中記專利時4巴食飯幾耐?
如果可以有紅van式經營,又公價公線開足車就好.
即車長係統一公司收入,月薪按出勤紀錄發放獎金,食紅燈飯等
都係要解決同工不同酬..講下笑而已

ME9661 發表於 2012-3-24 00:34 | 顯示全部樓層

原帖由 gordon 於 2012-3-23 12:04 發表
假期賣血, 有額外$400(同一個月第一次返B車)或$600(同一個月第二次返B車)薪金.
即原本編休, 但車長選擇返工的, 就叫B車
派更部會在更牌上列出個別車長可以返B車的日子, 通常若一個月內有超過四天編休/法假, 超逾四天 ...

唔係叫做返紅圈咩????呢家野十幾年前都有啦
係某公司度叔先至CUT左咋!家陣仲要主動問人地返唔返???
昔日唔係55一個丫咩?