hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署兩度去信一間巴士公司嚴正責成減少脫班 ...
開啟左側

[問題] 運輸署兩度去信一間巴士公司嚴正責成減少脫班

053h4 發表於 2012-3-29 00:19 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
3av188 發表於 2012-3-29 00:27 | 顯示全部樓層
原帖由 fungwb 於 2012-3-28 23:30 發表

2011 年脫班率超過 10% 的路線包括以下 60 條

1, 1A, 2, 2A, 2C, 2F, 3B, 3C, 5, 5A, 5C, 6C, 6D, 6F, 7, 7B, 8, 8A, 9, 10,
11B, 12, 12A, 18, 21, 24, 26, 28, 30, 33A, 38, 42, 45, 58X, 60X, 68X, 69X,
72X, 82M, 85, 85B, 87A, 87D, 93K
203, 203E, 208, 212, 219X, 224X, 265B, 268B, 269B, 296C
101, 102, 110, 112, 113, 905

2F, 3B, 3C, 5C, 203E

慈雲山只有116 , 3D , 3M脫班率小於10%?

真係強烈要求九巴交出慈雲山區專營權俾城巴
城巴條E23有時真係密過5C....
3AV188.HD199
gn3509 發表於 2012-3-29 00:36 | 顯示全部樓層
原帖由 3av188 於 2012-3-29 00:27 發表

果堆線全部都經例塞既路,
尤其繁時5C去到poly已經可以一黎黎幾架,一係幾個字都冇車,
死症冇得救,你搵叮噹做就得

今期流行:690是原罪
gn3509 發表於 2012-3-29 00:45 | 顯示全部樓層

原帖由 Quanta 於 2012-3-28 17:55 發表

如果佢真係將涉及的路線俾其他公司做,
我係九巴就會即刻響蝕錢線狂收車, 博運輸署 cut 佢地走

所以呢招係唔 work, 要做, 就要好似當年對中巴咁, cut 佢賺錢線,
等佢唔見棺材唔流眼淚 ...
放心,如果cut佢賺錢線就唔駛講,佢一定即時放棄所有路線

睇下到時邊個流眼淚
今期流行:690是原罪
da54 發表於 2012-3-29 00:55 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2012-3-28 23:52 發表
其實係數車
定係要士公司交出車數據?

巴士公司要向運輸署提交所有班次紀錄。
據知有巴士公司已經將其營運紀錄系統同運輸署系統直接連線。

所以運輸署完全唔需要數車已經可以知道脫班率。

另外有人話隧巴脫班率高,但我好想講講條 112。
112 係 2009 年時係屬於低脫班率路線,去到 2010 同 2011 就變成高脫班路線。
其實我真係好想運輸署可以拆開兩間公司的脫班率列出黎....
如果知道九巴 112 同新巴 112 收車的數字,基本上就知邊個搞到條 112 脫班率咁高.....
至於你們信不信?反正我信了
PB602 發表於 2012-3-29 01:12 | 顯示全部樓層
我唔明點解仲有咁多人為九巴開脫,海底隧道唔係今時今日先塞車,但點解有咁多線係2009年無脫班但2011年脫班?

成日話司機唔夠脫班好難避免,你去M記買9件麥樂雞,個經理話佢請唔夠人炸唔切,只可以俾8件俾你但價錢照舊,你收唔收貨?

評分

參與人數 2HugeC +2 收起 理由
111 + 1 正解
6叔 + 1 正解

查看全部評分

Quanta 發表於 2012-3-29 01:24 | 顯示全部樓層

原帖由 3av188 於 2012-3-29 00:27 發表

3D, 3M 係因為唔經嗰三個區, 所以無資料,
脫班率未必低過 10%
116 就真係在 5~10% 之間

但 E23 只係服務去到慈南, 做唔到山頂的客
而且得上山先有用, 落山除非晒證或長者 $2, 否則咁貴邊個搭
GM 發表於 2012-3-29 01:44 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2012-3-29 12:19 AM 發表
咁大間九巴原來重要政府教佢做生意提升效率
新城行同一段路都穏定D

九巴唔識做,咪拎D旺角脫班線比其他公司試下lor, 特別聯營過海線

下次仲可以賴地區人仕不去TD門口請願要求改善巴士路線營運效率
因為班友剩係在區議會度講

之後仲可以賴你同我不去TD門口請願要求改善巴士路線營運效率
因為剩係識寫信同TD、舊巴反映要求改善巴士路線營運效率

嗯 既然舊巴都無責任做佢份工
D報酬係咪應該俾其他人?
常備TCU 出行唔洗怕
EF107 發表於 2012-3-29 02:06 | 顯示全部樓層
原帖由 kaiyip24 於 2012-3-28 21:34 發表

講起93K,長收S1目的何在?

欠人?呢個我做乘客真係唔知……
欠車?日日都有熱狗擺廠,應該唔似……
唔想出熱狗?索性公開轉全冷,橫豎而家又唔駛全冷減下價,光明正大全線冷馬……
開少架車節省成本?咁就不如入紙減班,提供數據 ...

而家牌面上係冇掛牌佬
原本果掛牌佬上年已經轉左去做 93K 替字軌
之前7月果陣都仲有個新人暫掛
但之後甩左牌就冇左人掛
其實有個93K 蛇車師傅7月cut車都比人 cut 左出來
但係都要屈佢做後備,唔比佢上番牌 (九月尾日日返S1,仲以為咁好死)
呢個"欠人收車",係九記自己做成的

之於欠熱狗
都可以叫係既
因為而家GA4829,GA6107
都比人泊左出大廠,可以當佢出走未番
所以就算出番個字軌
都係出冷氣巴,唔記得係邊個版都有講過早前98A 出番s1 過一排,不過出冷馬咁解
如果泊將廠都會泊番既架熱狗既話
93K都有機會出番熱狗既
不過就一定唔係 S1, 好似以前咁出落架其中一架S車到 (其實自從S1冇掛牌佬已經係咁)

全冷?
其實要全冷
上年7月cut車已經可以cut走全冷
不過唔打緊,都唔捱得幾耐
可能到時唔係全冷熱狗換冷馬,係轉60分飯直接cut S1

呢招真係睇到九記既高招
先令到一個師傅做後備週圍填窿

之後留個吉既字軌慢慢陰乾
最後不費吹灰之力cut埋....

不過講開 93K
以前有段時間(冇記錯 10年年中~11年年頭)
係落左柯打唔比收車
果時暑假大熱年時連S1都準時出埋
聽講係因為有師傅因不滿收車問題/成日臨時拉扶
結果玩大佢玩到去何生枱面

當然而家事過境遷
問題繼續未解決

可能 1A 遲早都有人玩餐勁既

又聽聞因為13X/98A/98C搶人搶得太勁
結果 93A 比左觀塘碼頭打理
寶林/將軍澳不得由93A拉車救火...
GA4829 GA6107 GK8522
HU 106 HU6846
6叔 發表於 2012-3-29 02:45 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 2012-3-29 01:12 發表
我唔明點解仲有咁多人為九巴開脫,海底隧道唔係今時今日先塞車,但點解有咁多線係2009年無脫班但2011年脫班?

成日話司機唔夠脫班好難避免,你去M記買9件麥樂雞,個經理話佢請唔夠人炸唔切,只可以俾8件俾你但價錢照舊,你收唔收 ...

不能同意更多

等於到依家都重有人會覺得長收字軌係有得解釋